laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Chleby

Kmínový žitný chléb

13. 6. 2013

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Tohle je recept na klasický kmínový žitný chleba, který mi věnoval pekař z jednoho malého jihomoravského pekařství spolu s pytlíkem sladu, tož díky! Pokud  moc nepreferujete experimenty se sušenými rajčaty, olivami a sýry, tak tento recept je ideální. Díky pečení v hrnci má křupavou kůrku, střídu měkkou a pórovitou. Litinový hrnec můžete nahradit zapékací skleněnou mísou. Kde sehnat slad Vám neporadím, doporučuji poptat se v nějakém menším pekařství, kde nedopékají jen zmražené polotovary.



K chlebu jsme přikusovali španělskou dobrotu Dulce de Membrillo con Queso. Dulce de Membrillo je velmi hutná marmeláda z plodů kdouloně obecné, má lehce natrpklou chuť a výborně se hodí k sýrům. V Galícii membrillo jedí nejčastěji se sýrem Tetilla, který se vyrábí pouze zde a je spolu se třemi dalšími galicijskými sýry chráněn ochrannou známkou EU. Specifický je svým tvarem připomínajícím bradavku. Jeho chuť je výrazně máslová a nejčastěji se vyrábí z mléka plemene Rubia Gallega.

Suroviny na bochník cca 1,25 kg

480 g žitné chlebové mouky

320 g pšeničné chlebové mouky

40 g uvařených nesolených brambor

12 g sladu

16 g soli

1 lžička instantního droždí

480 g až 520 g vody (voda z vaření brambor + vlažná)

1 lžíce kmínu

150 g aktivního žitného kvásku (100% hydratace)

Vychladlé brambory nastrouháme na jemno. Všechny suroviny kromě kvásku smícháme a necháme je 20 minut odstát. Poté přidáme kvásek a těsto 15 minut hněteme. V robotu hněteme ze začátku při malé rychlosti a na posledních 5 minut ji zvýšíme. Těsto necháme v míse 30 minut odpočívat. Na vále je zpracujeme do tvaru bochníku, dáme do ošatky vysypané moukou spojem nahoru, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1½ hodiny.

30 minut před pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny ji nahříváme na 260°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chleba na lopatu nebo prkýnko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme a sesuneme do nahřátého hrnce, jehož dno předem také posypeme hrubou moukou. Bochník lehce postříkáme vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Pečeme 20 minut přikrytý při teplotě 240°C, poté sejmeme pokličku, snížíme teplotu na 200°C a pečeme dalších 25 minut. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.

Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.

Print Friendly, PDF & Email
žitný kvásek

Related Posts

Žitný chlebový kvásek

Žitný chlebový kvásek

Na chlebový kvásek sice odbornice nejsem, ale protože někteří o recept na něj měli zájem a pár chlebů jsem z něj už upekla, tak zveřejňuji svou variantu jeho přípravy. S žitným chlebovým kváskem jsem bojovala celkem dlouho, první pokus dopadl naprostou katastrofou, kdy celý zplesnivěl, […]

Print Friendly, PDF & Email
Chléb s olivami a bylinkami

Chléb s olivami a bylinkami

Další pšenično-žitný chléb z žitného kvásku. Tento je s černými olivami, bazalkou a oreganem. Původní recept najdete v knize Tartine Bread od Chada Robertsona, já jsem si jej trochu upravila. Opět pečený v hrnci, přijde mi to v něm opravdu jednoduché a hlavně má chleba […]

Print Friendly, PDF & Email
Żurek – polévka z žitného kvásku

Żurek – polévka z žitného kvásku

Minulý týden jsem byla čerpat inspiraci v Polsku, a to dost důkladně, po návratu jsem neměla ani odvahu vlézt na váhu :-). Největším překvapením pro mne bylo, jak všem, s kterými jsem tam trávila nejvíce času, chutnala polská kuchyně, a tak se zbavili některých předsudků. […]

Print Friendly, PDF & Email

Dort s jahodovou a rebarborovou pěnou
Florentská vejce na domácím chlebu

4 komentáře k “Kmínový žitný chléb”

  • Anonymní napsal:
    8. 7. 2014 (21:24)

    Co znamená 100% hydratace u kvásku, prosím vysvětlení. Tj. 75 g kvasku a 75g vody je 150 g kvásku?

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      10. 7. 2014 (06:58)

      U pšeničného kvásku je to celkem podrobně vysvětleno, 100% hydratace znamená, že je tam stejný podíl vody a mouky, pokud potřebujete 150 g kvásku, tak je lepší jej udělat třeba ze 100 g mouky a 100 g vody, aby Vám zbylo trochu kvásku na příště.

      Odpovědět
  • Astheart napsal:
    16. 2. 2014 (09:16)

    Droždí je ke kvásku zbytečné, pokud ovšem je kvásek dostatečně vyzrálý.

    Odpovědět
  • Anonymní napsal:
    13. 6. 2013 (11:17)

    Jé, tak na tu "marmeládu" si pamatuji z dob, kdy jsem byla jako au pair v Mnichově. Sestra paní hostitelky žila ve Španělsku a tohle nám jednou dovezla. Spolu s místními sýry to byla velká lahůdka. Dokonce bych někde našla i recept. V Německu tomu říkají QUITTENKÄSE. Lenka

    Odpovědět

Napsat komentář: Maryna Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020