
Dýňové lívance mám moc ráda v jejich sladké variantě s povidly a tvarohem, vždy se krásně povedou, jsou vláčné a mají nádhernou barvu. Tentokrát jsem je zkusila udělat na slano s dušenými houbami a brynzou. Brynzu, pokud je pro Vás moc výrazná, můžete nahradit i ricottou.
Dýňové pyré
1 dýně (hokkaido, máslová, muškátová)
Dýni rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokkaido a mladou muškátovou není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké cca 3 cm.
Pekáček nebo hlubší plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozprostřeme dýni. Pečeme 30 až 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Změklou dýni rozmixujeme ve food procesoru na pyré. Přebytečné dýňové pyré můžete zamrazit a využít na další dýňové recepty, které najdete tu.
Suroviny na cca 10 lívanečků
100 g dýňového pyré
25 g kysané smetany
1 vejce
85 až 95 g hladké mouky
15 g rozpuštěného másla
1 lžička prášku do pečiva
větší špetka soli
olej nebo přepuštěné máslo na smažení
Mouku promícháme s práškem do pečiva a solí. Přidáme dýňové pyré, máslo, kysanou smetanu, vejce a vše důkladně promícháme metličkou na hladké hustší těsto. Necháme odstát 20 minut.
Lívanečky smažíme na mírném plameni na malém množství oleje nebo přepuštěného másla po obou stranách cirka 2 minuty. Po osmažení necháme okapat na papírové utěrce.
Brynzová pomazánka
100 g brynzy
trochu smetany na šlehání
muškátový oříšek
Brynzu rozmícháme s troškou smetany, její množství záleží na hustotě brynzy, na hladkou krémovitou konzistenci. Přidáme trošku čerstvé nastrouhaného muškátového oříšku.
Dušené houby
5 větších hub (hřiby, klouzci, babky, žampiony)
1 menší cibule
lžička sádla
kmín, sůl, pepře
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na rozpuštěném sádle ji krátce podusíme. Přidáme houby, trošku soli, čerstvě mletého pepře a kmínu, a dusíme, dokud houby nezměknou.
Podávání
dušené houby
brynzová pomazánka
snítky saturejky nebo tymiánu
Na osmažené teplé lívanečky lžící rozprostřeme houby na ně dáme hromádku brynzové pomazánky a ozdobíme snítkou saturejky.








