laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Polévky

Polévka z pečené dýně

23. 9. 2011


Zelňák je zaplavený oranžovou, to tam však nemají předvolební kampaň socani, ale milovníci hokkaida hody. Polévku z vařené dýně jsem dělala již několikrát, ale tato krémová varianta z pečené dýně je daleko lepší a chuťově výraznější.


Suroviny

800 g dýně hokkaido nebo máslové
3 lžíce olivového oleje
mořská sůl
300 ml zeleninového vývaru
100 ml sladké smetany
čerstvé zelené bylinky (rozmarýn, oregano, tymián)
6 stroužků česneku
muškátový oříšek
sůl
pepř

Dýni hokkaido rozkrojíme a vydlabeme pecky. Dužinu včetně slupky nakrájíme na kostky velké 3 cm. Dýni hokkaido nemusíme loupat, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Máslovou dýni je třeba oloupat.

Pekáček nebo hlubší plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozprostřeme dýni, kterou posolíme a pokapeme olivovým olejem a vše na plechu pořádně promícháme. Přidáme zelené bylinky a celé stroužky česneku a dáme na necelou hodinu péct do trouby předehřáté na 180°C.

Z upečené dýně odstraníme bylinky, česnek vymáčkneme ze slupky a rozmixujeme ji s teplým zeleninovým vývarem. V hrnci přivedeme dýňový krém k varu, vypneme a již bez vaření do polévky zamícháme sladkou smetanu. Dokořeníme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Na talíři můžeme dozdobit trochou sladké smetany, olivového oleje, dýňového oleje, kousky pečené dýně…




Print Friendly, PDF & Email
dýněrohlik.cz

Related Posts

Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email
Podzimní řezy

Podzimní řezy

Vláčný dýňový piškot, povidla, smetanový sýr a čokoláda. Tento dezert rozhodně bude patřit do mých TOP 10! Dýňový korpus je vláčný, nadýchaný a neskutečně voňavý a spolu s dalšími vrstvami tvoří lahodnou kombinaci. Dýňové pyré1 menší dýně hokaido nebo máslová1 lžíce máslašpetka soli Dýni omyjeme, […]

Print Friendly, PDF & Email
Makový dort s pečenými švestkami a karamelizovanými ořechy

Makový dort s pečenými švestkami a karamelizovanými ořechy

V posledním čísle časopisu Gusto, vydávaného Billou, najdete i můj recept na podzimní makový dort s blumami. Tak si ho můžete přečíst i tu v pozměněné verzi se švestkami. Makový korpus 250 g změklého másla20 g vanilkového cukru140 g třtinového cukrukůra z jednoho citronu1 lžíce […]

Print Friendly, PDF & Email

Šarlotka
Tvarohový nepečený dort

29 komentáře k “Polévka z pečené dýně”

  • Mary napsal:
    31. 10. 2017 (13:01)

    Mňam,
    už nikdy jinak!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Any napsal:
    19. 9. 2017 (07:43)

    Při použití máslové dýně doporučuji místo loupání dýni rozpůlit, upéct a pak vydlabat ze slupky.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    22. 3. 2017 (17:17)

    Super!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • depony napsal:
    7. 2. 2017 (21:12)

    Dneska jsem dělal dle tvého receptu :)) jen místo smetany jsem dal kokosové mléko. Bylo to mňam 🙂 díky

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Adél napsal:
    6. 9. 2016 (16:45)

    Dnes vyzkoušeno, výborná! 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    3. 11. 2014 (13:44)

    Naprosto dokonalá i bez smetany! 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    4. 10. 2014 (10:04)

    Polévka je vynikající. Dělala jsem minulý týden z dýně hokaido a teď dělám z máslové dýně, tak jsem zvědavá jak bude chutnat tentokrát 🙂 Martina

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    28. 8. 2014 (19:20)

    Dobrý den, ty stroužky česneku rozmixujete všechny s dýní? Když nemám vlastní zeleninový vývar, nezkazím to zeleninovým bujónem? Nebo ho mám radši vynechat? Chystám se na ni spolu s trhacím chlebem 🙂
    Díky Verča

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      29. 8. 2014 (12:31)

      Ano, rozmixuje se vše dohromady i s česnekem. Vývar není úplně nutný, stačí voda.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    7. 11. 2013 (13:47)

    Hned jsem jí udělala a je výborná, máme domácí česnek i bylinky, takže už při pečení provoněla celý byt a celou dobu mixování jsem ochutnávala a ochutnávala…….

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    2. 11. 2013 (17:50)

    Dynovou polevku delam uz nekolik let, ale vzdy z varene dyne, cibule, brambor, pak smetana. Letos jsem vyzkousela tento vas recept a uz asi jinou delat nebudu. Stacilo jak nam vcera vecer krasne vonel barak cesnekem a bylinkami, kdyz jsem to pekla 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      4. 11. 2013 (08:27)

      Like 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    10. 10. 2013 (06:34)

    Mě se povedla, ale doma nám bohužel nechutnala, no jo 100 lidí, 100 chutí 🙁

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      10. 10. 2013 (19:54)

      Milý anonyme, jak píšeš, každý má jiné chutě 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • minefelicite napsal:
    6. 9. 2013 (20:24)

    připravuji se na zítra – na dýňovou polévku a u tebe jsem věděla o tomto receptu – takže jistota !!! ♥ pěkný víkend

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      7. 9. 2013 (06:47)

      Tak ať se povede! 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    4. 3. 2013 (16:40)

    Výborné, pečená dýně je mnohem výraznější, než vařená. Použila jsem máslovou dýni a kuřecí vývar, dochutila troškou tabaska a ozdobila zakysanou smetanou a čerstvě namletým pepřem. Polévka je naprosto vynikající.
    Výborný recept, děkuji 🙂

    Anička

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      4. 3. 2013 (17:27)

      To mě těší. Doporučuji i zimní krémovou, je také z pečené dýně.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    28. 9. 2012 (12:13)

    Ahoj, tak jsem ji podle tohoto tvého receptu dělala již poněkolikáté a stále mi všichni doma říkají:"Vynikající". Takže díky. 🙂
    Mamka od Romana

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      30. 9. 2012 (18:46)

      To mě moc těší. Můžu Vám po Romanovi poslat na vyzkoušení i vynikající špagetovou dýni.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    1. 8. 2012 (13:49)

    Pridavam k tekvici cesnak a spolu to upeciem,ostatny postup je ten isty.Polievka dostane uplne inu chut,je to narodna australska polievka :)) evaann

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 8. 2012 (14:06)

      Děkuji za tip! Hned utíkám na trh pro hokaido, jsem zvědavá, jestli ten česnek nepřerazí moc chuť té dýně.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      8. 8. 2012 (18:34)

      Tak jsem vyzkoušela péct dýni i s česnekem a je to fakt super! Děkuji.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    14. 11. 2011 (13:42)

    Ja se moc v tech druzich dyne nevyznam. Tady proste pestuji takove ty klasicke Halloweenove dyne, ty velike. A taky tykvicky (marrows), ktere spis pouzivam misto cukety.
    Jinak kdyz jsem u zelinare kupovala tu dyni, tak me tam vsichni radili, jak mam tu polivku pripravit. Jedna pani rikala, ze do te polivky dava jeste kousek slaniny na chut. Ale to uz me prislo moc. A taky brambory. Ty jsem tam dala.

    Sylva

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Maryna napsal:
    14. 11. 2011 (13:12)

    Sylvo, vyzkoušej a napiš, která Ti chutná víc 🙂 Na Maltě taky pěstují Hokaida?

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    14. 11. 2011 (12:51)

    Ja jsem nedavno delala dynovou polevku prave z varene dyne.
    Je to vlastne stejne, jen vyvar se tam da hned, pred koncem se to rozmixuje a nakonec se prida ta smetana. Seminka jsem neodstranovala, bez problemu se rozmixovaly.
    Bylo to prekvapive dobre. Ale zkusim to nekdy podle tohoto receptu, kdyz rikate, jak je to chutovy rozdil.

    Sylva

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Vanda napsal:
    25. 9. 2011 (19:15)

    Hehe, tu jsem měla dneska k obědu:-)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Maryna napsal:
    23. 9. 2011 (19:25)

    Určitě doporučuji, fakt jsem byla překvapená, že je to chuťově takový rozdíl. Hokaido nemusíš loupat ani když se vaří, ta slupka změkne vždy.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Klára napsal:
    23. 9. 2011 (19:20)

    Mňam, mňam, určitě vyzkouším, pač jsem doteď dělala vyhradně z vařené dýně, ale už jsem o tomto receptu slyšela, že je chutnější. A další výhoda je, že se nemusí loupat!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020