laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone medvědí česnek meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina černý rybíz červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Řezy ~ Šlehaná těsta

Podzimní řezy

23. 10. 2013
laskominyodmaryny

Vláčný dýňový piškot, povidla, smetanový sýr a čokoláda. Tento dezert rozhodně bude patřit do mých TOP 10! Dýňový korpus je vláčný, nadýchaný a neskutečně voňavý a spolu s dalšími vrstvami tvoří lahodnou kombinaci.


Dýňové pyré
1 menší dýně hokaido nebo máslová
1 lžíce másla
špetka soli

Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokaido není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.

V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme dýni, sůl a podlijeme asi 50 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré.


Dýňový korpus
3 vejce
200 g krupicového cukru
240 g dýňového pyré
180 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
6 ks rozdrcených nebo rozemletých hřebíčků
1 lžička citronové šťávy
150 g švestkových povidel

Obdélníkový plech o rozměrech cca 36 x 25 cm vyložíme pečicím papírem.

Mouku prosejeme se sodou a zamícháme do ní koření.

Celá vejce vyšleháme do pěny, po lžících do nich zašleháme cukr a na závěr citronovou šťávu. Opatrně do směsi zamícháme vařečkou mouku a dýňové pyré. Můžete také nejdříve vyšlehat samotné bílky, do nich postupně zašlehat cukr, žloutky a citronovou šťávu. Druhá varianta je asi lepší u méně výkonných šlehačů.

Těsto nalijeme na připravený plech, uhladíme a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.

Během chladnutí rozvaříme povidla s trochou vody nebo čaje (pokud jsou příliš hustá), aby se dala lépe rozetřít. Můžete do nich přidat také trochu rumu. Připravená povidla opatrně rozetřeme po celé ploše jen lehce vychladlého korpusu.


Krém
100 g másla
70 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
300 g termizovaného smetanového sýra
(Philadelphia, Fénix)

Během pečení korpusu si připravíme krém. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme sýr a třeme dalších 5 minut. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky. Krém rovnoměrně rozetřeme po celé ploše vychladlého korpusu s povidly a plech dáme na 2 hodiny do ledničky nebo na chladnější místo.


Čokoládová ganache
150 g hořké čokolády (nejlépe čočky)
150 ml plnotučného mléka
20 g moučkového cukru
20 g másla

Nasekanou nebo pomletou čokoládu (případně čočky) vložíme do misky a přelijeme ji vařícím mlékem (přes sítko, aby se do polevy nedostal škraloup), necháme 2 minuty stát. Přidáme cukr a máslo a mícháme, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Tu nalijeme na vychlazené řezy, vidličkou či špachtlí můžeme vytvořit ozdobný vzor.

Opět necháme minimálně 2 hodiny vychladit v ledničce.

Krájíme ostrým nožem nahřátým v teplé vodě, aby poleva při krájení nepopraskala. Nůž namočíme do horké vody, rychle jej otřeme do sucha utěrkou a krájíme. K nahřívání nože můžete také použít flambovací pistoli.


Print Friendly, PDF & Email
čokoládacream cheesedýněpovidla

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Varianta s praženými vlašskými ořechy Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost. Ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Suroviny na bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků) […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email

Carrot cake čili mrkvový dort
Dýňové lívanečky

33 komentáře k “Podzimní řezy”

  • Lenka B. napsal:
    1. 11. 2022 (02:51)

    Vynikající řezy, dělala jsem je přesně podle receptu (narozdíl od všech „přizpůsobičů“ v komentářích…) a vše vyšlo přesně a chutnalo dokonale.

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      1. 11. 2022 (09:22)

      To jsem ráda, že se povedly a chutnají 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní napsal:
    6. 9. 2015 (14:23)

    Děkuju za super nápad na dýňový dezert :). Byl opravdu výborný, jen moc sladký :/. Jako každý a jako u každého receptu si ho na příště trošku uzpůsobim našim chutím :). Do těsta jsem přidala asi 10 nasekaných pekanových ořechů a dala jen 160 g cukru. Myslím, že příště dám jen 150 g, do čokolády už opravdu není potřeba vůbec žádný a asi vynechám i povidla. Do krému jsem dala 60 g, to je tak akorát. Ganache stačí polovina.

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      6. 9. 2015 (18:33)

      Myslí, že přeslazený není, všechno dělám spíše méně sladké, ale to je věc názoru. Rozhodně ostatním nedoporučuji dělat jen poloviční množství polevy!

      Odpovědět
  • Anonymní napsal:
    6. 3. 2015 (19:49)

    Mno prostě mňam…tento recept byl asi 5 který jsem z tohoto blogu udělala a zase prostě mňam 🙂

    Odpovědět
  • Unknown napsal:
    14. 11. 2014 (07:54)

    mám otázku, v těstě opravdu není žádný tuk? recept je podobný jako na dýňový dort a tam do korpusu dáváte máslo.

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      14. 11. 2014 (08:47)

      Tuk tam opravdu není, je to piškotové těsto, do kterého se přidá dýňové pyré.

      Odpovědět
  • Anonymní napsal:
    5. 11. 2014 (19:09)

    Vyzkoušeno, zkonzumováno , pochváleno – tak nezbývá než poděkovat paní Maryně za výborný jednoduchý a přitom efektní recept.Jenom jsem Marynko neměla odvahu na ten Váš čoko přeliv. Použila jsem čokoládu na vaření s řepkovým olejem. Ještě jsem ozdobila tou kandovanou dýní – také se podařila. A ještě jsem zapoměla napsat, že jsem to celé dělala bezlepkové. Chutnalo i neceliakům. s díky marta

    Odpovědět
  • Unknown napsal:
    27. 10. 2014 (23:20)

    Dobry den. Prosim vas co by se hodilo misto povidel. Ziji v Anglii a tady je nesezenu. Dekuji Petra

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      31. 10. 2014 (07:05)

      Dobrý den, použijte nějakou kyselejší marmeládu, určitě se bude hodit třeba rybízová nebo meruňková.

      Odpovědět
    • Unknown napsal:
      4. 11. 2014 (21:51)

      Dekuji

      Odpovědět
  • Unknown napsal:
    25. 10. 2014 (10:13)

    Bude to hodně špatné, když na polevu použiju jen polotučné čerstvé? Jiné tu nemám.

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      31. 10. 2014 (07:03)

      Raději bych použila smetanu.

      Odpovědět
  • Renee napsal:
    2. 10. 2014 (19:16)

    Těsto jsem použila na muffiny, dala jsem jen třetinu cukru, zato přidala hrozinky (a pro sichr ještě lžičku vinného kamene do vajec, když jsem ubrala ten cukr). Jsou naprosto vynikající, děti musím odhánět velkou vařečkou na těsto 🙂 Z uvedené dávky je přesně dvanáct muffinů, tj. jeden velký muffinový plech. Díky!

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      3. 10. 2014 (06:43)

      Díky za tip! Nebylo to až moc málo sladké? Já obecně používám méně cukru a jedna třetina mi tedy přijde už hodně málo.

      Odpovědět
  • barakum napsal:
    1. 10. 2014 (20:24)

    děkuji za radu. piškot dopadl výborně, ale čokoládový ganache příšerně. Proč mi to nejde, jsou nějaké rady? Ventokrát mi téměř celé slezlo z povrchu 🙁 podobně tomu bylo i u kávového dortu, kde dělám chybu? mám déle míchat až se rozpustí máslo? Nebo nechat chvíli ztuhnout?

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      1. 10. 2014 (21:50)

      Polevu je potřeba míchat velmi intenzivně, ale netrvá to moc dlouho. Poleva musí začít tuhnout a získá lesk.

      Odpovědět
  • Barakum napsal:
    30. 9. 2014 (15:12)

    Pooomoooc 🙂 Dýňové pyré mám do těsta dát teplé nebo nechat vychladit 🙂 Děkuji!

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      30. 9. 2014 (15:16)

      Vlažné nebo studené

      Odpovědět
  • Anonymní napsal:
    4. 11. 2013 (06:59)

    Tak řezy neměly chybu, na halloweenské párty se po nich jen zaprášilo. Už hledám další recept na víkend :-))
    Luca

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      4. 11. 2013 (08:25)

      Vůbec se nedivím :-), díky za komentář, mám radost, že měly takový úspěch.

      Odpovědět
  • Barbora Vágnerová napsal:
    31. 10. 2013 (16:38)

    Vždy když zavítám na váš blog skončím u počítače s něčím k jídlu a u tohoto článku to nebude výjimka. Vypadá to krásně.

    Odpovědět
  • Vanda napsal:
    26. 10. 2013 (07:16)

    To je krása.

    Odpovědět
  • dobrotova napsal:
    24. 10. 2013 (21:18)

    Díky moc za recept. Pekla jsem včera pro syna na dýňový den do školy jako malé cup-cakes s krémem z tvarohu. V jeho 2.A všechny snědli 🙂

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      24. 10. 2013 (21:40)

      To je krásná zpráva! Škoda, že nemůžete přihodit fotku.

      Odpovědět
  • Unknown napsal:
    23. 10. 2013 (16:53)

    Ahoj Marynko,já mám na ty řezy takovou chuť,snad je někdy upeču:-).Doposud mi nebylo jasné co je to v hodně receptech slovo sýr ?Vždy mám za to ,že je to třeba Apetito nebo tvrdý ,ale Philadelphia nebo Ricota , Fenix je u mne tvaroh.Tak teď je mi to jasné,budu se řídit podle tebe.Díky za recept i osvětu.Daja

    Odpovědět
  • Madla napsal:
    23. 10. 2013 (15:03)

    No tak to musela být veliká dobrota!

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      23. 10. 2013 (16:05)

      Byla 🙂

      Odpovědět
  • Majka napsal:
    23. 10. 2013 (08:09)

    Maryno, to vypadá moc jedle. Jen bych chtěla vědět na jak velkým plechu jsi to pekla?
    děkuji a přeji krásný den
    Majka

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      23. 10. 2013 (09:27)

      Majko, děkuji za upozornění, už jsem doplnila v receptu. Rozměr plechu cca 36 x 25 cm.

      Odpovědět
    • Majka napsal:
      24. 10. 2013 (06:49)

      Mary, moc děkuju. Majka

      Odpovědět
  • Jana H. napsal:
    23. 10. 2013 (07:55)

    Tak toto určitě vyzkouším, pro mě je to taky lepší varianta než roláda. Mám hodně dýně, kterou potřebuju nějak zpracovat 🙂 Nemáš náhodou recept na nějaký krém z ricotty?

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      23. 10. 2013 (16:03)

      Jano, ricottu můžeš vyšlehat se smetanou. Plní se tím cannoli. Dlouho ovšem krém nevydrží, musí se rychle sníst.

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky

  • Tartaletky s mangem a pistáciemi
  • Marcipánovo-kávová bábovka
  • Rohlíčky Dana
  • Išlské dortíčky
  • Praliné lanýže

Nejnovější komentáře

  • Jana Vítková: Batátové knedlíky s lesním ovocem
  • Klára: Ořechový dort s čokoládovým krémem
  • Epcur: Bavorské vdolečky
  • Amálie Šrámková: Mini brownies s burákovým máslem
  • Jídlo na cestách: Čokoládový obláček

Instagram

  • Red velvet cake #dortynaobjednavku #laskominyodmaryny
  • Jak a čím jste dnes slavili Vy?
Jsem ráda, že to maloměšťáctví, buranství , trapnost a privatizace úřadu prezidenta jsou za námi. Jsem ráda, že ji střídá důstojnost, rozvaha a inteligence. Snad se Petru Pavlovi podaří tento úřad i zcivilnit. 
A čím se slavilo u nás? Těmito tartaletkami z čokoládového korpusu, s čokoládovou ganache, citronovým želé a citronovým crémeux.
Tak na nového pana prezidenta!
  • Je libo vypečený sádlový rohlíček? #laskominyodmaryny
  • Nový recept na blogu! 

Tartaletky s mangem a pistáciemi
Křehoučké těsto a několik vrstev mangových a pistáciových náplní. Nic pro začátečníky. Někteří je měli možnost ochutnat na Valentýnském jarmarku v kině Art a měly úspěch, tak jsem na ně konečně sepsala recept.
https://www.laskominyodmaryny.cz/2023/03/tartaletky-s-mangem-a-pistaciemi.html #tartaletky #mango #pistacchio #laskominyodmaryny
  • Co vy a bábovky?
Já je můžu, zvlášť pokud nejsou suché a drobivé, ale vláčné a měkké.
Přesně taková je tato plná marcipánu, čokolády, krokantu.... 
Marcipánovo-kávová bábovka https://www.laskominyodmaryny.cz/2023/02/marcipanovo-kavova-babovka.html #babovka #laskominyodmaryny
  • Zimní spánek. Snad jsem se z něj konečně probrala a začnu být trochu aktivní :-). Ne, že bych nic nedělala, mám tu v zásobě nové recepty a tipy na výlety, ale ne a ne sednout k počítači a psát.

Před měsícem jsem si udělala „gastro“ výlet do Jeseníku a Zlatých Hor. Hlavním cílem byla návštěva v pekárně u pana Hanáka ve Zlatých Horách, který se u mne chvilku učil. Chtěla jsem okouknout jak se mu daří, pec, ve které peče, a taky obnovu nádherné černé kuchyně a pece na chleba, kterou v jejich domě objevili. Díky jejich píli se ji už téměř celou podařilo zrestaurovat a já se těším, až se v ní bude péct chleba.
Cestou k nim jsem si protáhla na dva dny, běžkování na čerstvém prašanu jsem prokládala vymetáním zajímavých podniků na Jesenicku. První zastávka vedla do mé oblíbené @labaita_penzion na kafe a panna cottu. Stroj na espresso atd. tam nehledejte, majitel je Ital a kávu tam servírují netradičně v melitta konvičkách, k tomu krb s praskajícím dřevem a výhled na pastvinu s koňmi. Bájo!

V podvečer v Jeseníku jsem vyrazila na pivo do místního minipivovaru, to mne moc chuťově nezaujalo, takové nezajímavé, nevýrazné. Lámala jsem si hlavu, kam si zajít na večeři.Náhodou jsem objevila @nase.bistro.jesenik. Specialitou víkendu byl domácí langoš s gorgonzolovou majonézou a filírovaným zauzeným kachním prsem. Musím říct, že něco tak skvělého a lahodného jsem už dlouho nejedla. Kachní maso křehké, langoš nadýchaný, celé se to spolu nádherně snoubilo. Na čepu Šerák, Keprník a jedno craftové pivo, ten víkend IPA od @nachmelenaopice. Nejvíc mě asi zaujala profesionalita velmi mladé obsluhy. Držím pěsti, ať se jim daří.

Další den jsem si zajela do Rychleb. Vylezly jsme s Toňou na Boží horu, projely se nečekaně na běžkách na čerstvém prašanu z Žulové do Vápenné a za odměnu poseděly v @eleanorcafezulova, kde si dělají vlastní dezerty, plněné housky a připadáte si tam, jak doma v obýváku :-). Hlavně jsem konečně viděla zrekonstruovanou @tancirna_raci_udoli Příjemným překvapením byla otevřená kavárna v Tančírně, kde měli vynikající choux se soleným karamelem. A co vy? Máte nějaké oblíbené podniky v Rychlebech a okolí Jeseníku, ať mám co objevovat příště?
  • Domácí úkoly jsou teď velké téma, snad je nebudeme muset přehodnotit i v @studio_divoka_varecka na kurzu kváskového pečiva, to by mi pak totiž nechodily takové krásné fotky. Tenhle je za 1*! #kvaskovepecivo #divokavarecka
  • Na značkách!
Kino Art, Brno, 14 až 18

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone medvědí česnek meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina černý rybíz červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020