laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky bílá čokoláda citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Plundrová těsta

Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

9. 11. 2012

Croissanty, kapsičky, šátečky nebo šneci se vyrábějí z plundrového těsta, jež je kombinací kynutého a listového těsta. Název jsme převzali z německého Plunderteig. Plundrové těsto má ovšem původ v Dánsku, a tak je v anglicky mluvících zemích známé jako danish pastry. Pro ještě větší zmatek v samotném Dánsku používají název wienerbrød, protože výrobu dezertů z tohoto těsta přinesli do Dánska v 19. století pekaři z Rakouska. Plundrové těsto se dělí podle množství použitého tuku na dánské plundrové těsto, kde je poměr tuku k mouce 2 : 3, a klasické plundrové těsto, nazývané také německým, kde je poměr 1 : 3. Zdroj

Plundrové těsto se vyrábí velmi podobně jako listové, jen není časově tak moc náročné. Výroba spočívá ve vzájemném několikerém překládání vrstev kynutého těsta a tuku. Při pečení se o tukovou vrstvu zastavuje pára, která má větší objem, a tím dochází k narůstání těsta a jeho typickému lístkování.


Suroviny na přibližně 1 kg těsta
500 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
7 g sušeného droždí
10 g soli
320 g másla
230 g vody
2 žloutky

70 g másla necháme stát v teple na lince, aby změklo.

Mouku prosejeme, zamícháme do ní droždí a sůl. Přidáme žloutky, vlažnou vodu, a krátce v robotu promícháme, aby se suroviny propojily. Přidáme polovinu cukru a opět krátce promícháme, poté přidáme druhou polovinu cukru a máslo. Mícháme dokud se všechny suroviny nespojí ve vláčné, ne příliš hutné těsto, které by nemělo lepit. Těsto na válu krátce zpracujeme do bochánku, přikryjeme potravinářskou folií nebo miskou a necháme hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

Poté těsto rozválíme na obdélník 40 x 20 cm, snažíme se při rozvalování co nejméně podsypávat moukou. Rozválené těsto položíme na větší kus potravinářské fólie a těsto spolu s ní zabalíme jako závin, tak aby bylo celé těsto ve fólii a nevysychalo. Váleček dáme na hodinu do mrazáku, poté jej přendáme do ledničky, a tam necháme do druhého dne odležet.


Druhý den si na pečicím papíru vyznačíme jeho přehnutím čtverec 20 x 20 cm.

Kostku másla, tedy zbývajících 250 g položíme na pečicí papír, jeho okraje přes máslo přehneme a jemnými údery válečku máslo zploštíme. Stane se tím poddajnější, následně jej rozválíme na stejnou výšku po celé ploše čtverce. Pokud máslo příliš změklo, dejte jej na chvilku do ledničky. Těsto mi máslo by při provalování mělo mít stejnou konzistenci.


První proválení

Těsto rozbalíme z potravinářské folie, na jednu polovinu položíme připravený čtverec másla a přikryjeme jej druhou polovinou těsta. Těsto na okrajích spojíme, aby nám máslo při rozvalování nevylézalo.

Těsto si otočíme přehybem k sobě a na minimálně pomoučeném vále rozvalujeme. Je potřeba rozvalovat jen jedním směrem a jemně, válečkem tlačit od sebe a ne dolů, aby se zachovala zvlášť vrstva másla a těsta. Těsto při rozvalování případně otáčíme o 180°. Z těsta je potřeba takto rozválet obdélník o stranách 20 x 60 cm.

Konce těsta na kratší straně, ve kterých není máslo, odřízneme. Těsto složíme tzv. “na dopis”. Tedy jednu část přehneme do ⅔ a překryjeme zbývající částí. Z těsta před přeložením ometeme mouku. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do ledničky.


Druhé proválení

Těsto vybalené z folie si položíme zavinutím k sobě a opět na mírně pomoučeném vále rozvalujeme směrem od sebe. Postupujeme stejně jako v prvním provalování. Měl by vzniknou obdélník čtyřikrát delší než širší. Okraje na kratší straně opět seřízneme do roviny, oprášíme od mouky a složíme tzv. “na knihu” – levý okraj přeložíte cca 10 cm od pravého okraje a pravý okraj přehnete k němu. Celý tento pás přehnete na půl. Těsto opět zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do ledničky.


Třetí proválení

Postupujeme úplně stejně, jako u druhého proválení. Dáme opět na 30 minut do ledničky. Takto vydrží těsto v ledničce klidně do následujícího dne, ale můžeme ho ihned po 30 minutách zpracovat.

Print Friendly, PDF & Email

Volánkový dort
Svatomartinské rohlíčky – rogale świętomarcińskie

19 komentáře k “Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem”

  • Anonymní napsal:
    21. 9. 2016 (22:44)

    Hera se mi neosvědčila,protože je měkká,tím pádem se těsto roztéká při práci,dobře se dělá z másla nebo 100 % tuku na sladké pečení ( z kauflandu)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    29. 1. 2016 (15:37)

    Hezký den, lze použít místo másla Heru?

    j

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      30. 1. 2016 (08:19)

      S tou to bude určitě skvělé 😉

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    8. 1. 2015 (11:19)

    Maryno, mas tip na nejake dobre naplne do plundroveho testa krome svatomartinskych rohlicku? Moc dekuji. Vrham se na testo:)?

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      9. 1. 2015 (06:31)

      Může být jakákoli – čokoláda, marmeláda, nutella, crème pâtissière, tvaroh…

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    19. 11. 2014 (14:14)

    Je mi 66 let. Plundrové těsto jsem se naučila od své maminky. Připravovala ho každou neděli a na co chci zvlášť upozornit – neměli jsme ledničku. Takže ho připravovala pouze v pokojové (kuchyňské) teplotě, bez těch mezichlazení v lednici. Jedním tahem do posledního přeložení. Dělala jsem ho stejným způsobem i já. Teprve nedávno jsem si přečetla recept se zchlazováním a POPRVÉ (!) se mi nepovedlo. Tuk neúměrně ztuhl a v nakynutému těstě (pokojové teploty) vytvořil hrudky, které se už nedaly plynule rozválet. Nevidím vůbec žádný důvod ke zchlazování tuku a následně ani těsta s již částečně zapracovaným tukem. Je to zbytečná časová ztráta a komplikace při zpracovávání. Vyzkoušejte a uvidíte.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • MartaH napsal:
      10. 11. 2022 (10:01)

      Ano, i já jsem znala od své maminky a babičky. Bez ledničky. Někdy jsem dělala i zjednodušené, že se máslo (většinou Hera) na rozválené těsto nahrubo nastrouhala, poté klasicky překládalo. Toto jsem používala na Hanácké koláčky.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Páchová irena napsal:
      11. 4. 2024 (14:14)

      Prosím poslala byste mi recept,je mi 67 a tohle mi připadá těžký jak požární žebřík
      Děkuji moc

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Dana napsal:
      17. 7. 2024 (10:50)

      Dobry den, Moc prosím o recept, jak to udělat bez lednice 😊 Velmi by mi to pomohlo a už bych se konečně odhodlala to konečně zkusit doma upéct 🙂 Velmi děkuji, Dana

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
      • Maryna napsal:
        18. 7. 2024 (21:03)

        Bohužel, bez chlazení těsta to nejde.

        Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Helena Zittová napsal:
      13. 11. 2024 (07:18)

      Prosím o recept

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    5. 10. 2014 (07:04)

    Ahoj, peču plundrove těsto z kynutého a listkoveho. Všichni to máme moc rádi, ale zkusim to i takhle. Díky za recept janka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • evisia napsal:
    4. 5. 2013 (22:13)

    Jak dlouho vydrží těsto v lednici? S uchováváním těst nemám zkušenost, protože vždycky peču, když máme na něco chuť, ale toto bude vyžadovat trochu větší plánování 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      18. 5. 2013 (08:10)

      Odhaduji tak týden, čerstvé je určitě lepší.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Cucinare con Amore napsal:
    15. 11. 2012 (09:38)

    Plundrové těsto je výborné,ale pořád jsem asi moc líná,ale když píšeš že je jednoduší než listové možná se konečně odhodlám 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      15. 11. 2012 (15:30)

      Neboj, přinejmenším není tak časově náročné 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Maryna napsal:
    10. 11. 2012 (11:19)

    Žádné obavy, je to jednodušší a rychlejší než listové 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    9. 11. 2012 (09:50)

    I já jsem se k výrobě plundrového těsta ještě neodhodlala, i když v plánu ho mám už hodně hodně dlouho. Ale s tvým krásným detailním návodem do něj jdu, to je jasné 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • zdenka napsal:
    9. 11. 2012 (09:31)

    Na plundrové cesto som si nikdy netrúfla, ale takto to nevyzerá až také ťažké. Ďakujem, možno sa odhodlám:-)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Jablečné košíčky s jablečnou ganache
  • Polentová kaše s brynzou a slaninou
  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky bílá čokoláda citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020