laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Čokoládové moučníky ~ Dorty ~ Šlehaná těsta

Dort dýně a čokoláda

6. 1. 2021

Dýně, fíky, šípky, ořechy, čokoláda – prostě všechno co k podzimu patří. Hutný, těžký, ale přitom vláčný dort z dýňového korpusu s nutellovým krémem.


Dýňové pyré
1 menší dýně hokaido nebo máslová
1 lžíce másla
špetka soli

Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokaido není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.

V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme dýni, sůl a podlijeme asi 50 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré. Odebereme si množství na korpus a zbytek můžete dát zamrazit a použít příště.


Dýňový korpus
2 vejce
140 g krupicového cukru
160 g dýňového pyré
120 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
4 ks rozdrcených nebo rozemletých hřebíčků
1 lžička citronové šťávy

Dna dvou dortových forem o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Mouku prosejeme se sodou a zamícháme do ní koření. Celá vejce vyšleháme do pěny, po lžících do nich zašleháme cukr a na závěr citronovou šťávu. Opatrně do směsi zamícháme vařečkou mouku a dýňové pyré.

Těsto rozdělíme rovnoměrně do připravených forem, uhladíme a pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení necháme lehce vychladnout.


Krém
200 g másla
100 g moučkového cukru
400 g termizovaného smetanového sýra (Philadelphia, Fénix)
100 g Nutelly

Během pečení korpusu si připravíme krém. Máslo s cukrem utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme Nutellu a třeme další cca 2 minuty, jako poslední přidáme terorizovaný sýr a třeme dalších 5 minut. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky.


Čokoládové střepy
50 g hořké čokolády (70%)

Čokoládu nalámeme do kastrolku a necháme ji rozpustit ve vodní lázni. Na tác, který se nám vejde do mrazničky položíme pečicí papír, na něj nalijeme rozpuštěnou čokoládu, rozetřeme ji na tenkou vrstvu a tác dáme do mrazničky.

Po ztuhnutí čokoládu rozlámeme na větší střepy.


Skládání dortu
2 lžíce ořechového likéru
7 švestek
1 fík
borůvky
nakládané zelené ořechy
šípky
včelí pyl rouskovaný
čokoládové střepy

Z ořechového likéru a dvou lžic vody uděláme punč k navlhčení korpusu. Fíky a švestky nakrájíme na měsíčky.

Jeden plát dortu upevníme do dortové obruče, navlhčíme jej dvěma lžícemi ořechového punče. Naneseme na něj ⅓ krému, uhladíme a naklademe na něj ⅔ švestek. Přikryjeme druhým plátem korpusu, ten navlhčíme zbývajícím ořechovým punčem. Potřeme ⅔ čokoládového krému a dáme vychladit na 30 minut do ledničky.

Po uležení vyjmeme dort opatrně z formy a okraje potřeme ⅓ krému.

Dort ozdobíme zbývajícími švestkami, fíky, šípky, čokoládovými střepy a pokud máte, tak nakládanými zelenými ořechy. Posypeme rouskovaným včelím pylem.

Dort necháme do druhého dne odležet v ledničce.


Print Friendly, PDF & Email
čokoládacream cheesedýněnutellaořechyšvestky

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Oreo cupcakes

Oreo cupcakes

Blíží se mezinárodní den dětí a tady je jeden tip na laskominu, která jim určitě při této příležitosti udělá radost. Kakaovo-ořechové cupcakes se sušenkami Oreo a krém z mascarpone, šlehačky a opět sušenek Oreo. Těsto je hodně kakaové, takové hutné a vlhké (trochu připomíná brownies), […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email

Pistáciové sušenky
Dýňová roláda s ořechovým krémem

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020