Dýně, fíky, šípky, ořechy, čokoláda – prostě všechno co k podzimu patří. Hutný, těžký, ale přitom vláčný dort z dýňového korpusu s nutellovým krémem.
Dýňové pyré
1 menší dýně hokaido nebo máslová
1 lžíce másla
špetka soli
Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokaido není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme dýni, sůl a podlijeme asi 50 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré. Odebereme si množství na korpus a zbytek můžete dát zamrazit a použít příště.
Dýňový korpus
2 vejce
140 g krupicového cukru
160 g dýňového pyré
120 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
4 ks rozdrcených nebo rozemletých hřebíčků
1 lžička citronové šťávy
Dna dvou dortových forem o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku prosejeme se sodou a zamícháme do ní koření. Celá vejce vyšleháme do pěny, po lžících do nich zašleháme cukr a na závěr citronovou šťávu. Opatrně do směsi zamícháme vařečkou mouku a dýňové pyré.
Těsto rozdělíme rovnoměrně do připravených forem, uhladíme a pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení necháme lehce vychladnout.
Krém
200 g másla
100 g moučkového cukru
400 g termizovaného smetanového sýra (Philadelphia, Fénix)
100 g Nutelly
Během pečení korpusu si připravíme krém. Máslo s cukrem utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme Nutellu a třeme další cca 2 minuty, jako poslední přidáme terorizovaný sýr a třeme dalších 5 minut. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky.
Čokoládové střepy
50 g hořké čokolády (70%)
Čokoládu nalámeme do kastrolku a necháme ji rozpustit ve vodní lázni. Na tác, který se nám vejde do mrazničky položíme pečicí papír, na něj nalijeme rozpuštěnou čokoládu, rozetřeme ji na tenkou vrstvu a tác dáme do mrazničky.
Po ztuhnutí čokoládu rozlámeme na větší střepy.
Skládání dortu
2 lžíce ořechového likéru
7 švestek
1 fík
borůvky
nakládané zelené ořechy
šípky
včelí pyl rouskovaný
čokoládové střepy
Z ořechového likéru a dvou lžic vody uděláme punč k navlhčení korpusu. Fíky a švestky nakrájíme na měsíčky.
Jeden plát dortu upevníme do dortové obruče, navlhčíme jej dvěma lžícemi ořechového punče. Naneseme na něj ⅓ krému, uhladíme a naklademe na něj ⅔ švestek. Přikryjeme druhým plátem korpusu, ten navlhčíme zbývajícím ořechovým punčem. Potřeme ⅔ čokoládového krému a dáme vychladit na 30 minut do ledničky.
Po uležení vyjmeme dort opatrně z formy a okraje potřeme ⅓ krému.
Dort ozdobíme zbývajícími švestkami, fíky, šípky, čokoládovými střepy a pokud máte, tak nakládanými zelenými ořechy. Posypeme rouskovaným včelím pylem.
Dort necháme do druhého dne odležet v ledničce.