Jednoduchá a rychlá roláda vonící skořicí, praženými lískovými ořechy a pomerančovou marmeládou.
Dýňové pyré
1 menší dýně hokkaido nebo máslová
Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokkaido není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.
Kostky poklademe na plech vyložený pečicím papírem, plech přikryjeme alobalem a dýni pečeme 30 až 60 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Hokkaidu stačí těch 30 minut.
Těsto
3 vejce
120 g krupicového cukru
120 g hladké mouky
150 g dýňového pyré
½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
špetka soli
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
Mouku promícháme se všemi suchými surovinami. V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, zašleháme k nim dýňové pyré a následně suché suroviny.
Těsto nalijeme na plech o rozměrech cca 36 x 25 cm s nižšími okraji, vyložený pečicím papírem. Pečeme 8 až 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Těsto nesmí být přepečené, lámalo by se při rolování.
Mezi tím si kuchyňskou plátěnou utěrku poprášíme moučkovým cukrem. Upečený korpus na ni přeneseme pečicím papírem nahoru, ten opatrně sloupneme a rychle zavineme roládu spolu s utěrkou. Necháme vychladnout.
Ořechový krém
200 g cream cheese (Philadelphia, Fénix…)
80 g másla
70 g moučkového cukru
30 g lískových ořechů
Lískové ořechy nasypeme na rozpálenou pánev, kde je pražíme asi 3 až 5 minut. Během pražení je občas prohodíme, aby se rovnoměrně udělaly ze všech stran. Upraženým ořechům popraská tenká hnědá slupka. Ihned je nasypeme na papírovou utěrku nebo pečicí papír. Promneme je v zabaleném papíru, tím je zbavíme hnědé slupky. Nasekáme je na hrubo nebo pomeleme na hrubém struhadle. Pražením se ořechy zbaví nejen slupky, ale také se zvýrazní jejich chuť.
Máslo utřeme s cukrem do pěny, poté přidáme cream cheese a třeme, dokud nevznikne hladký nadýchaný krém. Na závěr krátce zamícháme nasekané ořechy.
Roláda
3 lžíce hořké pomerančové marmelády
Roládu opatrně rozmotáme, potřeme ji pomerančovou marmeládou a krémem. Opět ji zarolujeme a dáme vychladit do ledničky do následujícího dne.
Před podáváním ji poprášíme moučkovým cukrem.