laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Masité pokrmy

Vinná klobása s medvědím česnekem

16. 6. 2015

Plnička klobás u Vašeho masomlýnku nemusí zahálet, zvlášť když je grilovací sezona v plném proudu, a čerstvá domácí vinná klobása je skvělá. Výroba není moc složitá, jen to chce trochu cviku při jejich plnění. Já mám robot Kenwood s masomlýnkem a tak to jde včetně míchání prátu jak na drátkách. Zkoušela jsem už různé varinaty, mělnění masa na různé velikosti, ale tato nám chutnala nejvíc. Nejsložitější bylo sehnat střívka, na vinnou klobásu se používají spíše skopová, která jsou tenčí, ta na fotkách jsou vepřová. Prodávají se v řeznických speciálkách, Makru, ale minimálně po 25 metrech. To ovšem nevadí, stačí je v igelitovém sáčku prosypat solí a můžete je dát zamrazit. Před použitím je stačí namočit do studené vody.

Suroviny

1½ kg vepřového plecka

700 g vepřového boku bez kosti (tučnějšího)

300 g zadního hovězího

4 starší housky

200 ml mléka

200 ml bílého suchého vína

4 stroužky česneku

sůl podle chuti (cca 30 g)

4 g pepře

7 ks hřebíčku

7 kuliček nového koření

½ lžičky muškátového oříšku

40 g medvědího česneku

skopová nebo vepřová střívka

Střívka namočíme do studené vody.

Housky rozlámeme a namočíme do mléka. Maso nakrájíme na kostičky cca 3 x 3 cm, hovězí a vepřové necháme zvlášť, promícháme je s částí soli. Hřebíček a nové koření rozemeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři, spolu s muškátovým oříškem je rozmícháme ve víně.

Nejdříve pomeleme hovězí maso přes desku s otvory 5 mm. Dobře ho promícháme s vínem a kořením. Následně přes stejnou desku pomeleme vepřové maso, česnek a namočené housky. Přidáme pepř, další část soli a nadrobno nakrájený medvědí česnek. Vše promícháme, musí vzniknout dobře pojivá hmota, ale ne příliš řídká, které se říká prát.

Střívko navlečeme na plnicí nádstavec potřený olejem, aby se střívko neroztrhlo. Na jeho konci uděláme uzlík. Střívko naplníme prátem. Klobásky vytvoříme tak, že střívko v požadovaném místě stlačíme a otáčíme jim, jak je vidět třeba na tomto videu. Klobásky necháme chvíli zaschnout a uchováme je v ledničce nebo mrazničce. Jednotlivé klobásky jsem od sebe oddělovala až před grilováním.

Print Friendly, PDF & Email
medvědí česnek

Related Posts

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Právě vrcholí nejlepší období pro sběr medvědího česneku. Tato bylina roste především ve vlhčích a stinnějších lesích a hájích, nejčastěji v lužních lesích. Sbírají se její listy, dokud nezačne kvést, tedy přibližně od půlky března do půlky května. Listy medvědího česneku jsou podobné konvalince, ale […]

Print Friendly, PDF & Email
Chléb s medvědím česnekem

Chléb s medvědím česnekem

Sezona medvědího česneku už pomalu končí, protože začíná kvést, ale pokud ještě nějaké lístky máte, tak si můžete upéct tenhle světlý pšeničný chléb. V obchodě měl velký úspěch. Těsto na 950 g bochník 200 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace)450 g hladké pšeničné mouky50 g […]

Print Friendly, PDF & Email
Pomazánka z Lučiny a medvědího česneku

Pomazánka z Lučiny a medvědího česneku

Ptali jste se, do čeho všeho používám medvědí česnek. Klidně si ho nakrájím jen na chleba s máslem, ale hodí se i do pomazánek, třeba do této z čerstvého smetanového sýra a cizrny. Medvědí česnek dodává pomazánce pikantnost, ale není tak ostrý a výrazný jako […]

Print Friendly, PDF & Email

Paštika z kachních jater s černorybízovým želé
Quiche lorraine

4 komentáře k “Vinná klobása s medvědím česnekem”

  • Unknown napsal:
    18. 6. 2015 (22:06)

    Tak tohle jsem neměla vidět… Minulý týden jsem viděla v krámě plnicí nástavec a od té doby si číkám, že je to blbost, kterou nepotřebuju a neužiju. A teď toto… 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    18. 6. 2015 (12:15)

    Marynko dělám hodně laskpmin podle Tebe,jsi jednička a tak Tě prosím o nějaký recept na jahodovou marmeládu!Jednoduchou a dobrou:-) Díky Dája

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      21. 6. 2015 (08:11)

      Milá Dajo, nezavařuji vůbec, tak s receptem na marmeládu asi nepomůžu.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    16. 6. 2015 (12:04)

    Milá Maryno, já žasnu nad rozsahem Vašeho kuchařského umění. Děkuji Vám za Váš úžasný blog, který se pro mě stal zdrojem nejen nevšedních receptů, ale také zajímavostí a poznatků z Vašich cest. Děkuji Vám za kulinářské a cestopisné obohacení! Přeji mnoho další inspirace! S pozdravem
    Emma F.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020