laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Přísady

Pesto z medvědího česneku

17. 4. 2015

Právě vrcholí nejlepší období pro sběr medvědího česneku. Tato bylina roste především ve vlhčích a stinnějších lesích a hájích, nejčastěji v lužních lesích. Sbírají se její listy, dokud nezačne kvést, tedy přibližně od půlky března do půlky května. Listy medvědího česneku jsou podobné konvalince, ale díky výrazné česnekové vůni si jej určitě nespletete. Medvědí česnek je přírodní antibiotikum, má dobrý vliv na trávení a tvorbu krve, je zdrojem vitamínu C.

Suroviny

50 g medvědího česneku

50 g piniových oříšků

50 ml olivového oleje

25 g parmezánu nebo sýru „Grana“ (např. Gran Moravia)

sůl

čerstvě mletý pepř

Medvědí česnek opereme, otrháme z něj tvrdé lodyhy a osušíme jej v utěrce. Piniové oříšky lehce opražíme nasucho na pánvičce, tím zvýrazníme jejich chuť. Sýr nastrouháme na jemno.

Pokud máte food processor nebo mixér, ušetříte spoustu času. Česnek, oříšky vhodíme do přístroje a rozmixujeme je, postupně k nim přiléváme za stálého mixování olej a na závěr přisypeme sýr. Hotové pesto dochutíme solí a pepřem.

Složitější a časově náročnější varianta s hmoždířem je zvlášť vhodná pro ty, co nemají elektřinu :-). Nejdříve rozdrtíme v hmoždíři piniové oříšky a dáme je na misku. Následně v něm utřeme listy medvědího česneku s trochou soli. Přidáme oříšky, olej a sýr a třeme dokud se vše nepropojí do hladké pasty.

Pesto uchováme v uzavíratelné skleničce. Pokud na něj nahoru nalijete tenkou vrstvu olivového oleje, vydrží i několik týdnů.

Print Friendly, PDF & Email
medvědí česnek

Related Posts

Chléb s medvědím česnekem

Chléb s medvědím česnekem

Sezona medvědího česneku už pomalu končí, protože začíná kvést, ale pokud ještě nějaké lístky máte, tak si můžete upéct tenhle světlý pšeničný chléb. V obchodě měl velký úspěch. Těsto na 950 g bochník 200 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace)450 g hladké pšeničné mouky50 g […]

Print Friendly, PDF & Email
Vinná klobása s medvědím česnekem

Vinná klobása s medvědím česnekem

Plnička klobás u Vašeho masomlýnku nemusí zahálet, zvlášť když je grilovací sezona v plném proudu, a čerstvá domácí vinná klobása je skvělá. Výroba není moc složitá, jen to chce trochu cviku při jejich plnění. Já mám robot Kenwood s masomlýnkem a tak to jde včetně […]

Print Friendly, PDF & Email
Pomazánka z Lučiny a medvědího česneku

Pomazánka z Lučiny a medvědího česneku

Ptali jste se, do čeho všeho používám medvědí česnek. Klidně si ho nakrájím jen na chleba s máslem, ale hodí se i do pomazánek, třeba do této z čerstvého smetanového sýra a cizrny. Medvědí česnek dodává pomazánce pikantnost, ale není tak ostrý a výrazný jako […]

Print Friendly, PDF & Email

Žitný chléb se semínky
Pomazánka z Lučiny a medvědího česneku

7 komentáře k “Pesto z medvědího česneku”

  • minefelicite napsal:
    18. 4. 2015 (09:37)

    Jarní vitamíny uvítá asi každý…..naštěstí jsem v lase našla místečko :-)))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    17. 4. 2015 (12:36)

    Ahoj Maryno, chci se Tě zeptat zdali neprozradíš, kde jsi česnek nasbírala, ráda by jsem si ho natrhala sama, ale nikde jsem ho tady v Brně v lese nenašla, akorát na Moraváku, tam jsou ho spousty 🙂 Děkuji za odpověď

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      17. 4. 2015 (13:28)

      U Rebešovic, tam jsou takové hájky, kde se jim daří a není tam ani silnice.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      17. 4. 2015 (17:56)

      Děkuji

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Majka napsal:
    17. 4. 2015 (09:49)

    já jsem to mixovala tyčákem, bylo to náročné, ale šlo to.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Marti Čížková napsal:
    17. 4. 2015 (07:27)

    Ahoj, prozradíš prosím, jaký mixér na bylinky a oříšky používáš? Mně se nedaří měkké bylinky rozmixovat.((

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      17. 4. 2015 (09:12)

      Používám Kenwood Major, buď food processor nebo mini drtič, oboje funguje výborně.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020