laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone medvědí česnek meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce Vánoce víno zelenina černý rybíz červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Masité pokrmy

Vinná klobása s medvědím česnekem

16. 6. 2015

Plnička klobás u Vašeho masomlýnku nemusí zahálet, zvlášť když je grilovací sezona v plném proudu, a čerstvá domácí vinná klobása je skvělá. Výroba není moc složitá, jen to chce trochu cviku při jejich plnění. Já mám robot Kenwood s masomlýnkem a tak to jde včetně míchání prátu jak na drátkách. Zkoušela jsem už různé varinaty, mělnění masa na různé velikosti, ale tato nám chutnala nejvíc. Nejsložitější bylo sehnat střívka, na vinnou klobásu se používají spíše skopová, která jsou tenčí, ta na fotkách jsou vepřová. Prodávají se v řeznických speciálkách, Makru, ale minimálně po 25 metrech. To ovšem nevadí, stačí je v igelitovém sáčku prosypat solí a můžete je dát zamrazit. Před použitím je stačí namočit do studené vody.

Suroviny

1½ kg vepřového plecka

700 g vepřového boku bez kosti (tučnějšího)

300 g zadního hovězího

4 starší housky

200 ml mléka

200 ml bílého suchého vína

4 stroužky česneku

sůl podle chuti (cca 30 g)

4 g pepře

7 ks hřebíčku

7 kuliček nového koření

½ lžičky muškátového oříšku

40 g medvědího česneku

skopová nebo vepřová střívka

Střívka namočíme do studené vody.

Housky rozlámeme a namočíme do mléka. Maso nakrájíme na kostičky cca 3 x 3 cm, hovězí a vepřové necháme zvlášť, promícháme je s částí soli. Hřebíček a nové koření rozemeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři, spolu s muškátovým oříškem je rozmícháme ve víně.

Nejdříve pomeleme hovězí maso přes desku s otvory 5 mm. Dobře ho promícháme s vínem a kořením. Následně přes stejnou desku pomeleme vepřové maso, česnek a namočené housky. Přidáme pepř, další část soli a nadrobno nakrájený medvědí česnek. Vše promícháme, musí vzniknout dobře pojivá hmota, ale ne příliš řídká, které se říká prát.

Střívko navlečeme na plnicí nádstavec potřený olejem, aby se střívko neroztrhlo. Na jeho konci uděláme uzlík. Střívko naplníme prátem. Klobásky vytvoříme tak, že střívko v požadovaném místě stlačíme a otáčíme jim, jak je vidět třeba na tomto videu. Klobásky necháme chvíli zaschnout a uchováme je v ledničce nebo mrazničce. Jednotlivé klobásky jsem od sebe oddělovala až před grilováním.

Print Friendly, PDF & Email
medvědí česnek

Related Posts

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Právě vrcholí nejlepší období pro sběr medvědího česneku. Tato bylina roste především ve vlhčích a stinnějších lesích a hájích, nejčastěji v lužních lesích. Sbírají se její listy, dokud nezačne kvést, tedy přibližně od půlky března do půlky května. Listy medvědího česneku jsou podobné konvalince, ale […]

Print Friendly, PDF & Email
Chléb s medvědím česnekem

Chléb s medvědím česnekem

Sezona medvědího česneku už pomalu končí, protože začíná kvést, ale pokud ještě nějaké lístky máte, tak si můžete upéct tenhle světlý pšeničný chléb. V obchodě měl velký úspěch. Těsto na 950 g bochník 200 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace) 450 g hladké pšeničné mouky […]

Print Friendly, PDF & Email
Pomazánka z Lučiny a medvědího česneku

Pomazánka z Lučiny a medvědího česneku

Ptali jste se, do čeho všeho používám medvědí česnek. Klidně si ho nakrájím jen na chleba s máslem, ale hodí se i do pomazánek, třeba do této z čerstvého smetanového sýra a cizrny. Medvědí česnek dodává pomazánce pikantnost, ale není tak ostrý a výrazný jako […]

Print Friendly, PDF & Email

Paštika z kachních jater s černorybízovým želé
Quiche lorraine

4 komentáře k “Vinná klobása s medvědím česnekem”

  • Unknown napsal:
    18. 6. 2015 (22:06)

    Tak tohle jsem neměla vidět… Minulý týden jsem viděla v krámě plnicí nástavec a od té doby si číkám, že je to blbost, kterou nepotřebuju a neužiju. A teď toto… 🙂

    Odpovědět
  • Unknown napsal:
    18. 6. 2015 (12:15)

    Marynko dělám hodně laskpmin podle Tebe,jsi jednička a tak Tě prosím o nějaký recept na jahodovou marmeládu!Jednoduchou a dobrou:-) Díky Dája

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      21. 6. 2015 (08:11)

      Milá Dajo, nezavařuji vůbec, tak s receptem na marmeládu asi nepomůžu.

      Odpovědět
  • Anonymní napsal:
    16. 6. 2015 (12:04)

    Milá Maryno, já žasnu nad rozsahem Vašeho kuchařského umění. Děkuji Vám za Váš úžasný blog, který se pro mě stal zdrojem nejen nevšedních receptů, ale také zajímavostí a poznatků z Vašich cest. Děkuji Vám za kulinářské a cestopisné obohacení! Přeji mnoho další inspirace! S pozdravem
    Emma F.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky

  • Hlavička čili Velikonoční nádivka
  • Zajíčci s čokoládou
  • Kytičky s lemon curd
  • Batátové knedlíky s lesním ovocem
  • Velikonoční sušenky s rakytníkem

Nejnovější komentáře

  • Lenka: Makovo-mrkvový koláč
  • Lenka: Oreo cupcakes
  • Maryna: Tyčinky Gruyère
  • Náhodný kolemjdoucí: Tyčinky Gruyère
  • Veru: Cheesecake s arašídovým máslem

Instagram

  • Výdejní okénko bude mimořádně ve čtvrtek. Rezervace do zítřka.
  • Dnešní dortíky na objednávku #nemesis #nepecenycheesecake #laskominyodmaryny
  • Tak v tom jedu taky. Podlehla jsem bublině na instagramu. @topcakemaraton3  a první úkol Čertova šupa. Hodně, fakt hodně čokolády v několika vrstvách! Použila jsem místo lískáčů vlašáky a více hořké čokolády, i tak je to na mě trošku moc sladké. Bohužel dnes praží slunko a nestihla jsem pořádně nafotit, hned se mi čokoláda začla rozpouštět. Příště s takovou čokoládovou šupou ven nelezu. :-D
  • Koláč s rebarborou a jahodami s drobenkou
https://www.laskominyodmaryny.cz/2012/06/kolac-z-krehkeho-testa-s-ovocem.html #rebarbora #jahody #laskominyodmaryny
  • Objednávky na pátek 13. 5.
  • Tvarohové knedlíčky s jahodovo-rebarborovým rozvarem
https://www.laskominyodmaryny.cz/2015/06/tvarohove-knedlicky-s-jahodovo.html #jahody #rebarbora #knedliky #laskominyodmaryny
  • Šparglové tyčinky s filo těstem
https://www.laskominyodmaryny.cz/2013/05/sparglove-tycinky-s-filo-testem.html #chrest #spargl #laskominyodmaryny
  • Co upéct mamince na neděli?
Ruby Choux au Craquelin
https://www.laskominyodmaryny.cz/2021/02/ruby-choux-au-craquelin.html #chouxaucraquelin #rubychocolate  #laskominyodmaryny #denmatek
  • Krémový rebarborový koláč
https://www.laskominyodmaryny.cz/2015/05/kremovy-rebarborovy-kolac.html #rebarbora #laskominyodmaryny #kolac

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone medvědí česnek meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce Vánoce víno zelenina černý rybíz červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020