Laskominy od Maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina černý rybíz červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
Laskominy od Maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Chleby

Pšeničný chléb s žitným kváskem – nejjednodušší

21. 12. 2014

Tento chuťově neutrální chleba jsem pekla speciálně k rillettu, který je naopak (zvlášť použijete-li hodně rozmarýnu) výrazný. Jako vánoční dárek ke skleničce té dobroty bude ideální :-). Použila jsem na něj žitný kvásek, aby nebyl jen čistě bílý, a pšeničnou mouku. Vlhkost, aby vydržel déle čerstvý, mu dodávají vařené brambory. 

Suroviny na 600 g bochník

150 g aktivního žitného kvásku (100% hydratace)

340 g hladké pšeničné chlebové mouky

150 g brambor uvařených ve slupce

10 g soli

150 g vlažné vody

Vychladlé oloupané brambory nastrouháme na jemno. Mouku smícháme se solí, přidáme kvásek, brambory a vodu a uhněteme hladké elastické těsto, které je jen nepatrně lepivé. Připravené těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3 hodiny. Každou hodinu těsto odvzdušníme jeho přeložením na půlku. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, roztáhneme na čtverec a překládáním okrajů ke středu vytvarujeme bochník, ten vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené ošatky, přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1½ hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Ošatku s chlebem můžeme také strčit do igelitové tašky a dát kynout na celou noc do ledničky.

Před pečením rozehřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec a půl hodiny ji nahříváme na 260°C. Po vyhřátí trouby vyklopíme chleba na lopatu nebo prkénko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme (nejlépe žiletkou) a sesuneme do nahřátého hrnce. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Na prvních 15 minut dáme do trouby na spodní příčku plech s vařící vodou. Pečeme 15 minut při teplotě 230°C s ventilátorem, následně vytáhneme plech s vodou, teplotu snížíme na 190°C a pečeme dalších 15 minut. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.

Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.

Chleba můžete také péct na kameni nebo dlaždici. Je to obdobné, jako u pečení v litinovém hrnci. Kámen musíme předem v troubě nahřát, potom jej posypeme hrubou moukou nebo krupicí, vyklopíme na něj bochník z ošatky, rychle jej nařízneme a kámen vrátíme do trouby.

Print Friendly, PDF & Email
žitný kvásek

Related Posts

Žitný chlebový kvásek

Žitný chlebový kvásek

Na chlebový kvásek sice odbornice nejsem, ale protože někteří o recept na něj měli zájem a pár chlebů jsem z něj už upekla, tak zveřejňuji svou variantu jeho přípravy. S žitným chlebovým kváskem jsem bojovala celkem dlouho, první pokus dopadl naprostou katastrofou, kdy celý zplesnivěl, […]

Print Friendly, PDF & Email
Chléb s olivami a bylinkami

Chléb s olivami a bylinkami

Další pšenično-žitný chléb z žitného kvásku. Tento je s černými olivami, bazalkou a oreganem. Původní recept najdete v knize Tartine Bread od Chada Robertsona, já jsem si jej trochu upravila. Opět pečený v hrnci, přijde mi to v něm opravdu jednoduché a hlavně má chleba […]

Print Friendly, PDF & Email
Żurek – polévka z žitného kvásku

Żurek – polévka z žitného kvásku

Żurek z jajkiem (s vajíčkem), Sandomierz, Polsko, 19. 9. 2012 Minulý týden jsem byla čerpat inspiraci v Polsku, a to dost důkladně, po návratu jsem neměla ani odvahu vlézt na váhu :-). Největším překvapením pro mne bylo, jak všem, s kterými jsem tam trávila nejvíce […]

Print Friendly, PDF & Email

Mince pies
Quiche à la Musaka

8 komentáře k “Pšeničný chléb s žitným kváskem – nejjednodušší”

  • minefelicite napsal:
    22. 12. 2014 (17:36)

    Rillettes mám čerstvě uvařený …a k tomu by chtělo ten křupavý chlebík !!!! krásné vánoce přeji ♥

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    26. 12. 2014 (13:01)

    Ahoj, jmenuji se Klára.
    Momentálně studuju na Univerzitě v Hradci Králové obor Sociální pedagogika.
    V rámci diplomové práce se soustředím na trávení volného času dívek a žen, které píšou internetový blog nebo natáčejí videa na youtube.

    Moc tě prosím o vyplnění dotazníku, který tě doufám bude i bavit.
    Pokud je to možné, prosím i o rozšíření dotazníku mezi další blogerky a youtuberky, celkem bych potřebovala získat alespoň 100 vyplněných dotazníků.

    Pro vyplňování klikni na odkaz.
    http://youtube-a-internetovy-blog.vyplnto.cz/

    Moc děkuji a přeji hezké svátky
    Klára

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      8. 1. 2015 (07:37)

      Tak jsem to nestihla 🙁 O svátcích nebyl bohužel čas.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Amelie napsal:
    4. 1. 2015 (17:41)

    Čerstvý chlebík bych si hned dala.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Bětka Dvořáková napsal:
    19. 8. 2015 (22:41)

    Když budu chleba péct na plechu, je to problém? Nemám litinový hrnec ani dlaždici či kámen po ruce. S pečením chleba v troubě nemám zatím moc dobré zkušenosti, vypadá sice úžasně, ale většinou se druhý den nedá jíst jak je suchý a drobivý.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      20. 8. 2015 (06:13)

      Dobrý den, kváskový chleba vydrží týden, takže jestli je ten Váš druhý den drobivý a suchý, tak bude problém někde jinde. Můžete péct i na plechu, pokud nemáte hrnec, důležité je, aby v troubě byla na začátku pečení pára. Prosím

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Bětka Dvořáková napsal:
      20. 8. 2015 (23:07)

      Děkuji moc za odpověď. Právě zkouším, tak doufám, že se povede.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Michaela napsal:
    9. 4. 2016 (17:23)

    Maryno,jsem zacatecnikv peceni chlebu. Tento chleba delam uz podruhe. Ten prvni sice moc nevykynul, ale snedl se jeste vlazny. Chci se zeptat, 150g aktivniho kvasku znamena, ze smicham lzici lednicoveho kvasku se 75g zitne mouky a 75g vody?
    A co asi tak muzu delat spatne, kdyz me drozdove kynute testo vykyne do hodiny a chlebove testo musim nechat i 3-4 hodiny. Vse kyne na stejnem miste. Dekuji za rady a pokracuji v peceni tvych chlebu, ackoliv konkurovat mistnim pekarnam nemuzu. Misa z Francie

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Dort „Mařenka“
  • Ruby Choux au Craquelin
  • Kokosová bábovka s mandlemi
  • Sušenky „Sobi“
  • Dýňová roláda s ořechovým krémem

Nejnovější komentáře

  • Jiří: Żurek – polévka z žitného kvásku
  • Maryna: Citronové mini Pavlovy
  • Jana: Citronové mini Pavlovy
  • Markule: Pomerančový koláč
  • Maryna: PandrHolky

Instagram

  • La Baita, hospoda a penzion na samotě mezi Brannou a Ostružnou, když půjdete po zelené. Provozuje ho česko - italský manželský pár a skvěle tam vaří. Počasí už naštěstí přeje okýnkům, tak jsme tam toho trochu pokoštovali :-). Vřele doporučuji! Můj letošní jesenický objev.
  • Borůvkové knedlíky s nejlepším výhledem. Dobýváme jesenické vrcholy. #Toňa #laskominyodmarynynaprazdninach #šerák #smrk #jeseníky
  • Dort ´Mařenka”, nový recept na blogu.
  • Blíží se Valentýn, tak něco růžového :-)
Ruby čokoláda, hořká čokoláda a větrníky s drobenkou. Nový recept na blogu.
Je to blaho, už jsem zbouchala čtyři! A teď jdu na pořádný výlet s Toňou, abych je vychodila.

Ruby Choux au Craquelin
https://www.laskominyodmaryny.cz/2021/02/ruby-choux-au-craquelin.html
  • Ranní ptáče dál doskáče! Dobré ráno #olympusczsk #olympuspen #laskominyodmaryny
  • Krásný víkend a v neděli se můžete těšit na nový recept na blogu. Právě na něm makám :-)

Už teď si můžete rezervovat chleba a ostatní laskominy na úterý a pátek. Rezervace na obchod@laskominyodmaryny.cz

Úterý 12 až 18, rezervace do 17
Chleby - bramborový, podmáslový, a 100% žitný, bagety, bavorské vdolečky, máslové loupáčky, focaccia s rajčaty a mozzarellou

Pátek 10 až 15, rezervace do 14
Chleby - cheddarový, ořechový, bramborový, pšenično-žitný, 100% žitný, bagety, skořicoví šneci, máslové loupáčky, focaccia s rajčatovou omáčkou a vejcem
  • Dnes bavorské vdolečky s povidly a tvarohem. Taky chleby, máslové loupáčky... jsme tu do 18.
  • Od 1. 2.

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina černý rybíz červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

GDPR | Privacy Policy
Laskominy od Maryny © 2020