středa 7. ledna 2015

Quiche à la Musaka



Povánoční lenošení jsem si trochu protáhla, a tak na sebe první letošní článek nechal trochu čekat. Lenošení to bylo spíše aktivní, protože jsem chodila po výletech a dohromady to dalo pěkných 50 km. Na jeden z nich jsem na svačinu pekla tento slaný koláč s mletým masem, lilkem a bramborami. Inspirace Musakou je zcela zřejmá, tak jsem si jej tak i pojmenovala. Doufám, že se po něm budete oblizovat stejně jako pes Hugo :-).

Křehké těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu

Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto si můžete také připravit i den předem.

Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do koláčové nebo dortové formy o ∅ 24 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.

Náplň
1 menší lilek
300 g hovězího mletého masa
1 cibule
200 g drcených rajčat z plechovky
4 středně velké brambory
200 g tvrdého sýru (např. Ementál)
3 vejce
200 g smetany ke šlehání
100 g kysané smetany
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
Italské koření

Brambory uvaříme ve slupce do měkka, ještě teplé brambory oloupeme. Omytý lilek nakrájíme na kolečka, posolíme, přikryjeme papírovou utěrkou, zatížíme a necháme vykapat.

Na trošce olivového oleje osmahneme cibuli nakrájenou na malé kousky, přidáme mleté hovězí maso a chvíli restujeme. Osolíme, lehce opepříme, dodáme bylinky a drcená rajčata, restujeme cca 5 minut.

Vychladlé brambory nakrájíme na kolečka, ty poklademe na předpečený korpus koláče. Na ně rozprostřeme připravené maso, osušená kolečka lilku a nastrouhaný sýr.

Vejce rozšleháme se sladkou i kysanou smetanou a dochutíme je solí a pepřem. Touto směsí přelijeme koláč. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.

Podáváme teplý i studený.



na Jamné!
údolí Bílého potoka





6 komentářů:

Ella řekl(a)...

Dik za recept tyto jidla mam rada ,tve zimni fotky jsou take krasne hlavne olizujici se pes.

Kristina Cechova řekl(a)...

já se na tuto slanou verzi "koláče" chystám snad roky a nejsem schopná :D každopádně jsem musela okomentovat a pochválit skvělé fotky, hlavně pejska - co si budem nalhávat :D

Maryna řekl(a)...

Doporučuji, nic složitého a přitom velká mňamka :-)

HAND MADe CREATIONS řekl(a)...

Zdravim Maryna! Milujem quiche a aj musaku. Robim oboje, ale takto ich spojit to ma nenapadlo. Preco nie. Pekny vikend. Monika Bourderioux

Petra Soudkova řekl(a)...

Mame ho na stole, chutna i vypada skvele.. vymenila jsem hovezi za danci, vysledek je skvely. Dekuji za recept, Marynko :-)

Jolana řekl(a)...

Chci ho zkusit z bezlepkove mouky. Nemate nekdo zkusenost?