Nemáte mlýnek na mák? Nevadí! Na tenhle recept jej nepotřebujete. Mák je v cheesecaku celý – nemletý. Díky tomu je tvarohová vrstva nadýchanější než s pomletým mákem a celý navíc krásně křupe mezi zuby.
Suroviny na korpus
150 g světlých sušenek (např. máslové Opavia)
75 g másla
Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem.
Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím rozemeleme nebo rozdrtíme sušenky, přidáme máslo a promícháme. Směs přendáme do formy, rozložíme po celé ploše a rovným dnem skleničky dobře umačkáme. Formu dáme na 10 minut do mrazničky.
Suroviny na cheesecake
750 g tvarohu (raději v kostkách)
3 vejce
150 g moučkového cukru
30 g celého modrého máku
45 g bramborového škrobu
20 g hladké mouky
špetka soli
Během chlazení korpusu si připravíme tvarohovou směs.
Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký jako ten ve vaničkách.
Mouku prosejeme se škrobovou moučkou a promícháme s mákem a solí. Tvaroh rozmícháme metličkou s vejci a cukrem dohladka, za stálého míchání přisypáváme připravené sypké suroviny. Do směsi se nesmí dostat moc vzduchu, mícháme tedy jen velmi krátce. Připravenou tvarohovou směs nalijeme na vychlazený korpus, na povrchu uhladíme a pečeme přibližně 80 minut na střední příčce trouby při teplotě 120°C bez horkovzduchu. Na spodní příčku trouby umístíme hlubší plech, na který nalijeme vařící vodu, protože cheesecake potřebuje při pečení vlhko, aby se upekl rovnoměrně a na povrchu nepopraskal. Upečený koláč by měl na povrchu lehce pružit.
Suroviny na polevu
200 g kysané smetany
2 lžíce vanilkového cukru
Všechny suroviny promícháme. Polevu rozetřeme na upečeném cheesecaku a uhladíme ji. Z trouby vytáhneme plech s vodou, vrátíme do ní koláč a pečeme ještě 10 až 15 minut.
Po upečení vypneme troubu, pootevřeme dvířka a koláč necháme hodinu chladnout v troubě. Následně jej vytáhneme z trouby a na chladném místě jej necháme stydnout 12 hodin.
Muj prvni cheesecake v zivote! Jen uz asi nevyzkousim zadny jiny, tenhle je proste bomba!
Dobrý den Maryno,
chystám se na to – můj první cheesecake v životě. A znejistěla jsem u návodu – nechat stydnou na chladném místě. Jedině chladné místo je u nás v tomto počasí chladnička, bude to o.k. nebo to by bylo příliš prudké ochlazení? Předem moc díky za odpověď a taky za všechny skvělé recepty 🙂 Ivana
Nechat prvně vychladnout venku a potom dát na noc do chladničky
Povedl se a je moc dobrý …ostatně jako vše, co jsem od Vás zatím vyzkoušela … a v objevování a ochutnávání budu pokračovat, je toho spousta, co láká. Díky moc!
To jsem ráda a díky.
Doporučuji pro všechny co váhají..
Je vynikající.
Většinou peču spíše pro ostatní, než pro sebe 😀 a z tohoto cheesecaku byli všichni nadšeni – včetně mě.. Opravdu výborný !!!
vdaka za recept, kolacik je uz v rure, tak dufam, ze sa vydari:) urcite nabuduce vyskusam dalsie recepty:) mate krasny blog, len tak dalej:)
Anna
Děkuji
Velký dík za recept, zkombinovala jsem recept na tento makový cheesecake a polevu s korpusem z Serniku s brusinkami na makovém korpusu a byla to paráda 🙂 Pro milovníka máku narozeninový dortík jako dělaný 🙂 Ještě jednou díky za skvělé nápady. Jita
ahoj Maryno, dneska jsem zkusila tento cheesecake (v utery jsem delala ten s arasidovym maslem :-)) a oba jsou vynikajici, moc chvalim. tady me hodne bavi krupajici mak. a nechce se mi ani verit, ze mas nejake negativni komentare, ja mam tvuj blog hrozne rada, pekla jsem uz dost veci z tveho repertoaru a vse dopadlo skvele! takze diky a jen tak dal 😉 monika
Díky!
Mohla by som sa spýtať, akú značku tvarohu používate? Pretože konzistenciou byvaju odlisne a zatiaľ sa mi všetky recepty od vás vydarili a nechcem aby bol tento výnimkou 🙂
Používám ten v kostkách, nejčastěji z Jaroměřické mlékárny.
Tak jsem se do fešáka pustila a upekla ho bratrovi k narozeninám. Překvapilo mě, jak je nizoučký, ale i tak je opravdu výborný a všem chutnal, děkuji za recept 😉
Tak už je v troubě, jsem zvědavá, jak se povede 🙂
Milujem Tvoj blog, tvoje recepty a tie fotky…..A stále sa teším, čo nové a dobré pridáš 🙂
Marynko, jen peč, fotografuj a piš. Děláš skvělou práci! Líbí se mi že děláš dobroty z celého světa. Na svých toulkách světem jsem se setkala se všema recepty co tu děláš a je moc fajn, že i lidičky v Cesku je mohou vyzkoušet!
A nielen v Česku… 🙂
Nádhera,dokoupím tvaroh a zkusím ho.Mák kluci milují a budou mít obrovskou radost.Děkuji za tenhle úžasný blog,propadla jsem mu 😀
Uff ten teda je, musím se přiznat že jsem Vašim laskominám propadla :-). Díky moc za recepty, zatím žádný nezklamal – trhací buchta, paní Walevská, variace na hraběnčiny řezy, rybízák se sněhem… prostě bomba :-). Zrovna teď mám v lednici připravené těsto na boží milosti, a ještě na zmiňovaný rybízový koláč se sněhem, a vy na mě s makovým cheesecakem :-)). Díky Majka
Tak to jsem ráda, že se Vám tak daří! Občas mám totiž podle komentářů pocit, že by bylo lepší nic nedělat. Tak díky.
Tak teď svůj první komentář napsat opravdu musím. Tenhle blog je parádní, minimálně u čtyř pětin receptů si při čtení říkám, že je nutně musím vyzkoušet! 🙂
Je skvělé, že jsou na nějakém blogu i recepty z polské kuchyně a celkově použité suroviny dobře sedí mým středoevropských chuťovým buňkám, třeba zrovna tenhle tvaroh s mákem. Navíc se mi hodně líbí i vizuální podoba jak jídel, tak blogu samotného, je to všechno krásně čisté.
Tak prosím, pište dál! 🙂
Děkuji za reakci. To bylo spíš takové postesknutí, protože někdy je to těžké, když se objeví několik negativních reakci po sobě. To tak bývá, že většinou píší Ti nespokojení. Zatím mě to pořád baví a chmury rychle přejdou.
Čau Maryno,
vím, že negativní komentáře nepotěší, ale pusť to z hlavy! Tohle konec konců zažil každý, kdo už někomu něco vlastní výroby servíroval. Za sebe říkám – a to jsem starý hnidopich – recepty jsou perfektně popsané, "fotoreporty" z přípravy receptů názorné, fotky samotné nemají chybu. Pokud cítíš, že recept má nějaké úskalí, upozorníš na to. Co si víc přát? Taky je jasné, že tě to baví, a tím nás motivuješ! Tak a teď abych citovala sama sebe: "oživuješ a ozvláštňuješ" naši kuchyni. To by bylo za mě vše. Ještě jednou díky.
Jana Kořínková
Díky, Jano.
Zrovna dnes jsem měla V melounovém cukru makový cheesecake – byl výborný, ale mák tam byl pomletý, tak nevím, zda byl od Vás (ať tak či onak, jistě ho zkusím zařadit do svého pekařského repertoáru). Přečetla jsem si i komentáře a ráda bych zde zmínila, že z Vašeho blogu jsem již vyzkoušela několik receptů a všechny dopadly výborně. Výsledek byl v podstatě stejný jako na Vašich fotografiích, z čehož je zřejmé, že Vaše recepty opravdu fungují, což rozhodně není všude pravidlem. Na Váš blog chodím pro inspiraci nejčastěji, a to nejen proto, že nové recepty se zde objevují často, jsou zajímavé a doplněné krásnými fotografiemi, ale hlavně proto, že k nim mám důvěru. Jen tak dál!
S pozdravem Naďa
Tak ten můj nebyl, včera jsem tam nesla RVC. Moc děkuji.