laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Křehká těsta ~ Muffiny, cupcakes, košíčky

Borůvkové košíčky

2. 8. 2012

Mí oblíbení kolegové otevírali klenotnici na zámku v Rájci nad Svitavou, a tak jsem jim na vernisáž udělala taky takové malé „klenoty“ :-). Nová instalace je opravdu nádherná, tak jestli Vás zavedou nohy do Moravského krasu, navštivte i tento překrásný zámek, který na Vás dýchne francouzskou atmosférou. Bohužel trochu omšelou. To je tak, když stát nechce vrátit majetek, tomu komu patří, a přitom se o něj sám nedokáže postarat.


Těsto na košíčky je máslové, fakt hodně máslové, tak je i krásně voňavé a opravdu křehké. Tu vyrovnává náplň, která je hutná, ale přesto taková svěží a letní. Recept je z časopisu Sweet Dreams, o kterém jsem psala již minule. Musela jsem u něj ale opravit poměr surovin, protože tvarohové náplně mi zůstalo zbytečně mnoho.

Těsto na 16 košíčků

250 g hladké mouky

150 g másla

1 vejce

75 g moučkového cukru

špetka soli

16 papírových košíčků na muffiny

zátěž při pečení (hrách, fazole, keramzit)

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na 30 minut do mrazničky.

K pečení košíčků jsem použila silikonové formičky na muffiny o ∅ 4 cm, můžete použít i jakékoli jiné, třeba klasické formičky na košíčky.

Z těsta vyválíme váleček a ten rozdělíme na 16 částí. Každou část namačkáme do formičky, tak aby těsto pokrývalo i celé její stěny. Těsto na dně formiček propícháme vidličkou. Do každé formičky na těsto položíme papírový košíček a do něj nasypeme zátěž. Pečeme 15 až 20 minut v troubě s ventilátorem vyhřáté na 180°C. Po upečení papírové košíčky se zátěží vytáhneme, těsto necháme ve formičkách úplně vychladnout a následně opatrně vyklopíme.

Náplň

350 g borůvek

500 g měkkého tvarohu (raději v kostkách)

10 g vanilkového cukru

100 g bílé čokolády

150 g smetany ke šlehání

16 g želatiny

V hrníčku namočíme želatinu ve 100 ml vody a necháme ji nabobtnat. 300 g borůvek omyjeme a rozmixujeme je na pyré, 3 lžíce pyré přidáme k želatině. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Tvaroh rozmícháme metličkou a přimícháme do něj rozpuštěnou bílou čokoládu, vanilkový cukr a zbývající borůvkové pyré. Tvaroh rozhodně nešlehejte, byl by moc řídký. Následně do vodní lázně postavíme hrníček s nabobtnalou želatinou a za stálého míchání ji rozpustíme. Ovšem opatrně, želatina nesmí projít varem! Želatinu pomalu ochlazujte přimícháváním tvarohu po lžicích (cca 5 lžic), aby se teplotním šokem nesrazila. Následně tuto částečně ochlazenou směs rozmícháme dobře ve zbývajícím tvarohu.

Směs necháme na chladnějším místě za častého míchání lehce ztuhnout. Ze smetany vyšleháme šlehačku a zamícháme ji do tuhnoucí náplně. Vychladlé košíčky plníme směsí a ozdobíme je zbývajícími borůvkami. Hotové košíčky necháme 3 hodiny vychladit v ledničce. Před podáváním je můžeme lehce pocukrovat.

Kolega z práce, tentokrát nezvykle před objektivem. Tak hltal,

že jsem nestihla ani zaostřit 🙂

Print Friendly, PDF & Email
bílá čokoládaborůvkynepečený cheesecakeovocetvaroh

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email
Makový dort s krémem z bílé čokolády

Makový dort s krémem z bílé čokolády

Mák prostě můžu a příbuzná žijící v cizině, kde si ho moc dopřát nemůže, taky. Takže pokaždé, když přijíždí do ČR a má přijít na návštěvu, děláme nějakou makovou buchtu. Tentokrát jsem se nechala inspirovat opět stránkou Moje wypieki a upekla makový dort s krémem […]

Print Friendly, PDF & Email

Galettes s červeným rybízem
Borůvkovo-jogurtová zmrzlina s bílou čokoládou

31 komentáře k “Borůvkové košíčky”

  • Jani napsal:
    25. 5. 2018 (17:24)

    Chuťově jsou úžasné. Dnes peču po druhé a nemůžu se dočkat. 😁

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      5. 9. 2018 (18:32)

      🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Maryna napsal:
    28. 2. 2017 (19:05)

    Samozřejmě můžete použít i kanadské nebo mražené borůvky a želatiny můžete dát snad stejně. Nevlastním věšteckou kouli 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    28. 2. 2017 (16:51)

    Maryno lze použít i ty kanadské borůvky? nebo kompot či mražené??? v jakém poměru aby uvedené množství želatiny dostatěčně krém zpevnlo, Dana

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    15. 5. 2016 (11:50)

    Váš blog je postě úžasný, taky jsem pro Vás hlasovala. Máte zde velkou většinu zdravých receptů a snažíte se najít kompromis ve zdravém a chutném! Tento recept jsem ted dodělala, ale dělala sjem ho jako dort (se sušenkovým základem) a chutná výborně, vynechala sjem bílou čoko (zapomněla koupit), takže více osladila a už tuhne v lednici. To, co jsem při olizování lžíce ochutnala, mi stačilo…bude luxusní! Díky Zuzka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      17. 5. 2016 (20:04)

      Děkuji a doufám, že chutnal i po vychlazení 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    21. 4. 2014 (21:13)

    Dobrý den, ráda bych vyzkoušela váš recept, vypadá nádherně:) ale chci se zeptat, šly by nahradit borůvky borůvkouvou marmeládou? Děkuji 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      22. 4. 2014 (07:18)

      Asi ano, ale nezkoušela jsem to. Určitě nebudou tak výrazně barevné s marmeládou.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    3. 10. 2013 (21:26)

    Moc dekuji za odpoved, pekny vecer

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    3. 10. 2013 (10:36)

    Marynko, nadhera!! Opravdu se kocham:) sla by misto tvarohu ricotta? Moc diky

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      3. 10. 2013 (17:26)

      Silvie, ricottu můžeš určitě použít, náplň bude chuťově jemnější.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    15. 9. 2013 (13:03)

    Dneska jsem vyzkoušela 🙂 Protože nejím tvaroh, nahradila jsem ho mascarpone – výsledek výborný, lehký a nepřeslazený dezert. Podle receptu mi ale zbyla asi třetina náplně takže příště buď více košíčků nebo méně náplně 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      15. 9. 2013 (19:17)

      No z mascarpone musel být krém určitě skvělý. Jestli mi zůstala nějaká náplň si nepamatuji, ale určitě bych případně upravila recept při publikování, možná jsem měla hlubší košíčky.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • marketawb napsal:
    7. 8. 2013 (21:05)

    Urcite zkusim, diky za recept a krasne fotky. Vyzkousim s agarem – pac to je to jedinne, co tu mam.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    8. 4. 2013 (08:51)

    Takže opravdu jak jsem si myslela..:-) byla jsem líná a zátěž jsem tam nedala..:-). Takže příště budu chytřejší..! Děkuji Klára…:-) PS: Máte úžasné stránky ;-)!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      8. 4. 2013 (22:25)

      Děkuji za pochvalu a příště raději fakt s tou zátěží, bez ní to prostě nejde.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    7. 4. 2013 (15:35)

    Dobrý den, vypadá to úžaně..:-) krém je super,jen nevím jak na košíčky, dala jsem je péct do vyhřáté trouby a to těsto,jak je hodně máslové,se svezlo z formiček dolů,takže mám jen nizoučké košíčky. Přitom Vaše jsou tak úžasné..:-)! Poraďte jak na to?? Děkuji Klára 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      7. 4. 2013 (17:18)

      Kláro, těsto se při pečení trochu srazí, aby se nesrazilo moc, je důležité dát na těsto papír a zátěž. U těchto košíčků, které jsem pekla ve formě od muffinů, jsem položila na těsto papírové košíčky a ty naplnila vysokou vrstvou zátěže (fazole, keramzit, nebo speciální keramické kuličky na koláče).

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Bonitka napsal:
    3. 8. 2012 (15:32)

    tak to vypadá opravdu nádherně !!!! 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    3. 8. 2012 (06:15)

    Maryno, co mi to delate? Tady jsou boruvky tak drahe!!! Jeste, ze sedim na letisti a mirim za chvili smer Brno. Snad na Zelnaku jeste neco sezenu. 🙂

    Katka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      3. 8. 2012 (07:18)

      Právě jsem se vrátila ze Zelňáku a ještě jsou 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    2. 8. 2012 (12:39)

    Ježiš to je dokonalost sama! Lehce nakyslé borůvky, tvaroh, sladká bílá čokoláda a k tomu sladké máslové těsto. Padám do kolen na uslintanou podlahu. Sakryš, o víkendu musím nutně do lesa, nejmladší dítko půjde pěkně do šátku a já budu hbitě pročesávat borůvčí, protože tohle prostě musím vyzkoušet!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      2. 8. 2012 (14:21)

      🙂 Madlo, já jsem padla do kolen smíchy z Tvého komentáře, díky. Ohýbat se pro borůvky s dítkem na zádech, tak to Tě tedy obdivuji!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Cucinare con Amore napsal:
    2. 8. 2012 (11:37)

    Jééé to je super bomba, akorát asi dooost pracné,,mám trochu strach jak se to povede s tou želatinou, ještě jsem s ní nic nedělala..ale musím to zkusit:)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      2. 8. 2012 (14:18)

      Jano, pracné to trochu bylo, ale zase efekt za to stál 🙂 Želatiny se neboj, není to složité, jen se nesmí po rozpuštění okamžitě ochladit, ale pěkně pomaličku. Doporučuji plátkovou želatinu, s tou se líp pracuje.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Cucinare con Amore napsal:
      3. 8. 2012 (07:43)

      Ok díky:) tak já to snad i zkusím :)))))

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Alizia napsal:
    2. 8. 2012 (09:28)

    Tak toto vypadá úplně nejvíc božsky, úžasné jen na pohled!

    http://mamou-stylove.blogspot.cz/

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      2. 8. 2012 (14:28)

      Děkuji za pochvalu, ale nejen vzhled je důležitý, zvláště u jídla. Tak třeba sem někdo doplní i jak mu to chutnalo ;-). Koštovačů bylo dost.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Vanda napsal:
    2. 8. 2012 (08:54)

    Kristovanohocototototojejako? Já padám. Bomba!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      2. 8. 2012 (09:00)

      To je trefa do tvých chutí, co? Tvaroh, borůvky, bílá čokoláda…

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    2. 8. 2012 (08:14)

    To je nádhera !!!!!!!!!!!!!!! Jindra

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020