laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Chleby

Kváskový chléb s praženými ovesnými vločkami

7. 3. 2014

laskominy od maryny

laskominy od maryny

Takhle vypadá chleba, když jej v ranním chaosu zapomenete před pečením naříznout :-). Popraskal excelentně, ale nijak mu to nezaškodilo. Kůrka je křupavá, střída měkká, lehce mazlavá a pražené ovesné vločky v něm krásně křupou. 

Kvásek

100 g aktivního žitného kvásku (100% hydratace)

100 g ovesné celozrnné mouky

100 g žitné chlebové mouky

200 g vlažné vody

Všechny suroviny smícháme v misce, přikryjeme ji potravinářskou fólií a odstavíme ji na 12 hodin na teplé místo.

Suroviny na bochník cca 1 kg

celý kvásek

400 g hladké pšeničné chlebové mouky

100 g žitné chlebové mouky

60 g ovesných vloček

18 g soli

1 lžička medu

210 až 230 g vlažné vody

1 lžíce ovesných vloček na posypání

Ovesné vločky opražíme nasucho na pánvičce a necháme je vychladnout.

Mouky prosejeme, přidáme k nim kvásek, sůl, med a vločky a část vody a vypracujeme z nich těsto. Vodu přiléváme postupně, těsto by mělo mít spíše hutnější konzistenci. Z uhněteného těsta vytvoříme kouli, kterou dáme do misky vymazané olejem, misku přikryjeme utěrkou a dáme ji na 1½ hodiny na teplé místo bez průvanu. Během kynutí těsto jednou (po 45 minutách) odvzdušníme jeho přeložením. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, roztáhneme na čtverec a překládáním okrajů ke středu vytvarujeme kulatý bochník. Bochník vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené pedigové ošatky (velikost cca 1,25 kg), přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3 hodiny. Ošatku s chlebem můžeme dát také kynout na celou noc do ledničky – ošatku s připraveným nevykynutým těstem přikryjeme utěrkou nebo vložíme do igelitové tašky a na 8 až 10 hodin ji dáme do ledničky.  Z ledničky a igelitové tašky chleba vytáhneme ½ hodiny před pečením.

Před samotným pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny je nahříváme na 250 až 260°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chléb spojem dolů na lopatu nebo prkénko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme, posypeme ovesnými vločkami a sesuneme do nahřátého hrnce. Bochník lehce postříkáme vlažnou vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Po vložení chleba do trouby snížíme teplotu na 230°C, pečeme 15 minut v hrnci přikrytém pokličkou, poté sejmeme pokličku, snížíme teplotu na 190°C s horkovzduchem a pečeme dalších 20 minut.

Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.

Chleba můžete také péct na kameni nebo dlaždici. Je to obdobné, jako u pečení v litinovém hrnci. Kámen musíme předem v troubě nahřát, potom jej posypeme hrubou moukou nebo krupicí, vyklopíme na něj bochník z ošatky spojem dolů, rychle jej nařízneme a kámen vrátíme do trouby. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Během prvních 2 minut pečení je potřeba po každých 30 sekundách nastříkat na boky trouby trochu vody, používám na to postřikovač na květiny. Pokud máte skleněná dvířka, tak opatrně, aby vám nepraskla. Důležité je pracovat rychle, aby trouba nebyla moc dlouho otevřená, jinak se v ní nevytvoří dostatečné množství páry.

Print Friendly, PDF & Email
žitný kvásek

Related Posts

Žitný chlebový kvásek

Žitný chlebový kvásek

Na chlebový kvásek sice odbornice nejsem, ale protože někteří o recept na něj měli zájem a pár chlebů jsem z něj už upekla, tak zveřejňuji svou variantu jeho přípravy. S žitným chlebovým kváskem jsem bojovala celkem dlouho, první pokus dopadl naprostou katastrofou, kdy celý zplesnivěl, […]

Print Friendly, PDF & Email
Chléb s olivami a bylinkami

Chléb s olivami a bylinkami

Další pšenično-žitný chléb z žitného kvásku. Tento je s černými olivami, bazalkou a oreganem. Původní recept najdete v knize Tartine Bread od Chada Robertsona, já jsem si jej trochu upravila. Opět pečený v hrnci, přijde mi to v něm opravdu jednoduché a hlavně má chleba […]

Print Friendly, PDF & Email
Żurek – polévka z žitného kvásku

Żurek – polévka z žitného kvásku

Minulý týden jsem byla čerpat inspiraci v Polsku, a to dost důkladně, po návratu jsem neměla ani odvahu vlézt na váhu :-). Největším překvapením pro mne bylo, jak všem, s kterými jsem tam trávila nejvíce času, chutnala polská kuchyně, a tak se zbavili některých předsudků. […]

Print Friendly, PDF & Email

Boží milosti podle Jury
Celozrnné sušenky

6 komentáře k “Kváskový chléb s praženými ovesnými vločkami”

  • Anonymní napsal:
    14. 3. 2014 (08:03)

    dobrý den, prosím o radu, jak píšete, že chleb můžeme dát do ledničky, to znamená, že ho nenecháváme kynout ty 3 hodiny, ale dáme třeba na noc do ledničky? A když ho vytáhneme ráno, musíme ho nechat ty 3 hodiny ještě kynout? Děkuji za odpověď. Veronika

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      14. 3. 2014 (08:44)

      Do ledničky se dává nevykynutý a ráno jej z ledničky vytáhnete, když začnete nahřívat troubu.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Cucinare con Amore napsal:
    8. 3. 2014 (07:47)

    Opět krásný chléb 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Datys napsal:
    7. 3. 2014 (13:48)

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      7. 3. 2014 (20:39)

      100% souhlas 🙂 Chleba upečený doma má neodolatelnou vůni.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    7. 3. 2014 (12:00)

    Já měla vždycky nejradši právě ty hodně popraskané chleby, nejradši bych ukusoval ajen ty křupavé prasklinky. Je úžasný, takového chlebíku bych zbaštila půlku bochníku 😀

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020