Obláčky už nemusíte pozorovat jen na obloze nebo si na ně ukládat svá data, teď je můžete i jíst! Tento čokoládový skvost od Nigelly Lawson se v originále jmenuje chocolate cloud cake. Je nadýchaný, lehký, měkký a vláčný – záleží jen na Vás, zda Vám bude připomínat beránky plující po obloze nebo si při jeho pojídání budete připadat jako v nebi. 🙂
Množství kvalitní čokolády jej předurčuje spíše k slavnostnějším příležitostem a tou byla oslava narozenin. Tak všechno nejlepší, Janku!
Těsto
250 g hořké čokolády (minimálně 70%)
125 g másla
175 g krupicového cukru
6 vajec
2 lžíce likéru Amaretto
Čokoládu spolu s máslem rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout. Dno kulaté dortové formy o ∅ 22 cm vyložíme pečicím papírem. Čtyři žloutky a dvě celá vejce vyšleháme do pěny se 75 g cukru. Postupně po lžících zašleháme k žloutkům rozpuštěnou čokoládu a likér. Zvlášť vyšleháme čtyři bílky do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících 100 g cukru, vždy se musí dobře zašlehat. Bílkový sníh opatrně zamícháme do čokoládové směsi, můžeme i robotem při nejmenší rychlosti.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 45 až 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C, dokud nevyroste a na povrchu lehce nepopraská. Během chladnutí se korpus trochu propadne a ještě více popraská.
Krém
400 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
40 g moučkového cukru
1 lžíce likéru Amaretto
1 lžička hořkého kakaa na posypání
Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s cukrem a likérem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.
Krém navršíme na vychladlý korpus a přes sítko jej poprášíme kakaem. Můžeme ihned podávat.
Až budete v Bulharsku, zkuste se mrknout po čokoládovém dortu garash
https://www.jidlonacestach.cz/bezlepkovy-cokoladovy-dort-garash/
je to jejich specialita a je to fakt pecka.
Výborný !!!! Děkuji za recept
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu přidat i 80g mléčné čokolády?
Děkuji.
Dobrý večer, vyzkoušejte, já to zkoušet nebudu 🙂
Dokonalý, mňam :-), pridala som ešte jahody a je úžasný
dobry den, chtela bych se zeptat, jaky je rozdil chutove mezi timto dortem a Nemesis? Rozhoduji se, ktery upect k narozeninam 🙂 Oblacek jsem zkousela – je uzasny 🙂 Nemesis ne…. Moc dekuji, Veronika
Jsou hodně podobné, obláček je trochu hutnější.
Může se dort upéct den předem?
Může, jen krém ušlehat až před podáváním.
Mně vydržel vyšlehaný krém na dortu i do druhého dne a sklízel úspěchy : )
Dort vypadá přenádherně. Jednoduché a efektní. Obláčkový čoko dort byl jednou na obálce Apetitu a vtip byl v tom, že ta šlehačková vrstva se nabírala lžící, nebo naběračkou zmrzliny, zkrátka ve výsledku byly navrchu opravdu jakési posypané obláčky. Doteď si to pamatuji a chci to někdy doma praktikovat.
Apetit už moc nesleduji, ale teď jsem si ten recept našla a mají ho úplně přesně podle Nigelly Lawson s pomerančovou kůrou a cointreau.
Hmm tak amaretto s čokoládou a mascarpone :)) tak to je silný kalibr!
😀
Ježišmarjá, proč mě tak trápíš? Kdo to má pořád péct, ty tvoje dobroty? Sotva jsme dojedli rybízový koláč se sněhovou čepicí a te´d tady doslova útočí tahle nádhera! A ještě ke všemu bezlepková. Určitě ji upeču na oslavu neteři k svátku, musí chudera držet bezlepkovou dietu, ale zato ráda mlsá čokoládu, a věřím, že i dospělému osazenstvu bude tenhle čokoládový obláček chutnat! Já bych se do něj zakousla hned!
Ještě, že se Ti ten recept bude hodit, když Tě tak trápím 🙂 Vsadím se, že oslavenkyni i všem ostatním chutnat bude! A jak chutnal rybízový koláč?
Rybízový koláč byl super! Trošku jsem jej ještě dochutila strouhaným perníkem (do křehkého těsta) a strouhaný perník jsem dala i místo strouhanky a musím říct, že to bylo fakt super. Chutnalo dokonce i manželovi, který jinak sladké moc nemusí 🙂 Kdybych ale měla vyzkoušet každou tvou laskominu (a já bych teda chtěla!), tak se ak ale nevejdu do dveří od kuchyně 😀
To je super variace s tím perníkem, taky někdy vyzkouším.
Mňam, vypadá to lehoučce:) ale bude to kalorická bomba
No pro dietáře to zrovna není 🙂
Ty mě zabíjíš! Pomalu ale jistě! Taková nádhera! Úžasný !
Kozo:-D
😀