laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Záviny a rolády

Meruňkový štrúdl z Wachau

21. 8. 2012

Tento štrúdl, v originále Wachauer Marillenstrudel, si prý oblíbil císař František Josef I., alespoň to uvádí má zbrusu nová kuchařka – Kaiser Franz Josephs liebste Mehlspeisen. Popravdě se jeho veličenstvu vůbec nedivím. Tažené těsto je křehké a jen tenoučkou vrstvou obepíná náplň z meruněk a tvarohu, která je skvělá! V tak krásném kraji, jakým je Wachau, ani nic nedobrého vzniknout nemohlo. Jen příště možná změním poměr tvarohu a meruněk, aby byly ve štrúdlu dominantnější.

Těsto

250 g hladké mouky

25 g másla

1 vejce

cca 100 ml vlažné vody

špetka soli

trochu oleje na potření těsta

Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout. Mouku prosejeme na vál, vytvoříme v ní důlek, do kterého dáme celé vejce, máslo, vodu a sůl.

Rukama zpracujeme těsto, hněteme je a vytloukáme o vál. Trvá to velmi dlouho. Těsto musí být hladké a lesklé. Je-li těsto stále tuhé, nebojte se do něj přilévat po troškách vlažnou vodu a dobře ji zapracovat.

Z hotového těsta utvoříme bochánek, který potřeme olejem. Na vále jej přikryjeme nahřátou miskou nebo kastrolkem a necháme jej odležet asi půl hodiny, během níž připravíme náplň.

Náplň

750 g tvarohu (raději v kostkách, je méně vodnatý)

3 vejce

400 g meruněk

100 g moučkového cukru

10 g vanilkového cukru

1 lžíce citronové šťávy

1 lžička nastrouhané citronové kůry

4 lžíce strouhaných mandlí nebo mandlové moučky

70 g másla

1 lžíce mandlových plátků

Meruňky omyjeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do pevného sněhu. Tvaroh rozmícháme se žloutky, moučkovým i vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Do této směsi opatrně zamícháme meruňky a bílkový sníh.

Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout.

Těsto rozdělíme na dvě půlky. Velkou utěrku nebo silikonový vál dobře pomoučíme, polovinu těsta na něm co nejvíce rozválíme. Těsto podebereme hřbetem dlaní a na rukách je vytahujeme (obdobně jako pizzu), případně je můžeme vytahovat na silikonovém vále či utěrce. Hotové těsto by mělo být téměř průhledné. Silnější okraje odkrojíme.

Celý plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a polovinou tvarohové směsi tak, aby zůstaly volné vždy 3 cm okrajů. Boční a spodní volný okraj těsta přehneme přes tvaroh. Štrúdl zavineme tak, že postupně zvedáme okraj utěrky nebo silikonového válu od sebe.

Nohavici štrúdlu položíme na plech vyložený pečicím papírem. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta.

Obě nohavice potřeme rozpuštěným máslem a pečeme 40 až 50 minut v troubě vyhřáté na 200°C, dokud povrch těsta nezezlátne. Máslem štrúdl potřeme ještě jednou asi v polovině pečení a také ihned po vytažení z trouby, aby těsto neztvrdlo. Necháme trochu vychladnout a štrúdl posypeme moučkovým cukrem a plátky mandlí. Já jsem jej mandlemi posypala před pečením, protože jsem na syrové ořechy alergická.

Štrúdl se podává ještě vlažný.

Print Friendly, PDF & Email
mandlemeruňkyovocetvaroh

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Dort Raffaello

Dort Raffaello

Přemýšlela jsem co udělat z bílků, které se v mrazničce rozmnožily do několika krabiček, a jako by zafungovala telepatie a má oblíbená Dorota z Moich wypieków zveřejnila recept na tento dortík. Chuť na něco z kokosu již několik dní + bílky = jasná volba co […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email

Koláč se smetanovým sýrem a malinami
Čokoládový obláček

7 komentáře k “Meruňkový štrúdl z Wachau”

  • Esmé (Kulturní kulinárium) napsal:
    26. 7. 2013 (15:58)

    Díky za inspiraci s taženým těstem, ačkoli vzhledově se můj závin tomu Tvému nemůže blížit, chuťově jsem byla více než spokojená 🙂

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/07/tazeny-merunkovy-zavin-s-tymianem.html

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      26. 7. 2013 (20:37)

      To jsem ráda, s tymiánem to mohlo být super.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    21. 8. 2012 (12:27)

    To je nádhera! Miluju tažený závin a tenhle je přímo úžasný. Nedávno jsem dělala švestkový s domácí ricottou a byl taky bezvadný, ovšem kam se hrabe na ten tvůj! Teda, jak vy ty všechny dobroty zvládáte jíst? 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      21. 8. 2012 (12:50)

      Moc nezvládáme, už mi doma i nadávají, že tloustnou 🙂 Naštěstí mám dost přátel, které můžu zásobovat, doufajíc, že třeba konečně napíší nějaký komentář 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      28. 9. 2012 (18:17)

      Dobrý den,
      chtěla bych pochválit Váš blog. Máte jej moc pěkný. Knížku také vlastním, ale nevím, jestli množství surovin nemá být jen na jeden závin ? Zítra se chystám na švestkový, nemohla by jste mi dát nějaké tipy na náplň ?
      Děkuji Markéta

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      30. 9. 2012 (18:52)

      Dobrý večer, děkuji za pochvalu. Reaguji pozdě, tak jste si snad poradila sama s tím švestkovým závinem. Já bych ke švestkám volila mák. Dobrá byla také kombinace hrušek, švestek a mandlí. V uvedené kuchařce je z uvedených surovin jeden dlouhý závin, ale to není podmínkou, proto jsem dělala dva kratší.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Jitka napsal:
    21. 8. 2012 (08:22)

    Skvostné! Císař pán měl stejné chutě jako my ostatní Středoevropané. To už ostatně dávno reflektovala lidová píseň z Horňácka, začínající slovy Když sem sa narodiu, už sem byu bohatý ….

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020