čtvrtek 9. října 2014

Dýňový koláč s Lučinou




Máte rádi dýně? Tak si určitě udělejte tento jednoduchý a hlavně rychlý koláč z listového těsta. Nejlepší bude z domácího máslového, ale v rámci urychlení ho kupte klidně v obchodě. Chybu neuděláte ani s křehkým těstem. K tomu už jen hokkaido (s máslovou dýní to nebylo úplně ono), Lučinu, sušená rajčata, čerstvé bylinky a máte hotovo.

Suroviny
300 g listového těsta
800 g dýně hokkaido
200 g Lučiny
1 lžíce čerstvých bylinek (tymián, estragon, oregano)
4 ks sušených rajčat
sůl
pepř
muškátový oříšek
olivový olej
vejce + mléko

Dýni omyjeme, vydlabeme z ní jádra a nakrájíme na kostičky cca 2 x 2 cm. Neloupeme ji, slupka u této dýně pečením změkne. Dýni položíme na plech, posolíme, polijeme lžící olivového oleje a promícháme, aby se olej dostal všude.

Těsto rozválíme na obdélník 25 x 30 cm a položíme na plech s pečicím papírem. Centimetrový okraj na všech stranách potřeme vejcem rozšlehaným s lžičkou mléka a okraj přehneme do středu, tím vznikne rámeček koláče. Střed těsta propícháme vidličkou. Korpus dáme předpéct na 10 minut do trouby vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Během pečení se vypoukne, ihned po vytažení z trouby jej propíchneme jehlicí. Na 10 minut vložíme do trouby předpéct i připravenou dýni.

Během předpékání rozmícháme 100 g Lučiny s čerstvými bylinkami, trochou soli a čerstvě pomletého pepře. Sušená rajčata nakrájíme na menší proužky.

Připravenou Lučinu rozetřeme na předpečený korpus, posypeme ji sušenými rajčaty a vyskládáme na ni kousky dýně. Druhou Lučinu nadrobíme ve větších kusech mezi dýni. Vše posypeme troškou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a pepřem, případně ještě trochu dosolíme. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Pečeme 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Podáváme teplé, ozdobené čerstvě utrženou snítkou tymiánu.







5 komentářů:

  1. Tak to určitě vyzkouším;-) bára

    OdpovědětVymazat
  2. Už na pohled krásné - oranžové :-)) dýni tu já můžu !!!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to mi jde do rány, potřebovala jsem něco rychlého na podzimní slavnost do školky a už to mám! Navíc většinou každý přinese něco sladkého, takže slanosti jsou více než vítány. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat