pátek 30. května 2014

Ovocná máslová buchta




Ovocná buchta s velmi výraznou máslovou chutí, kterou docílíme použitím přepuštěného másla. Je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu a můžete ji péct po celý rok. Dá se do ní použít jakékoliv čerstvé sezonní ovoce nebo i mražené. Mražené předem nemusíte rozmrazit, jen se buchta bude péct o pár minut déle. Tato varianta je s jahodami a rebarborou, což je má oblíbená kombinace. Inspirace z Moich wypieków.

Suroviny
4 vejce
špetka soli
160 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
120 g přepuštěného másla
250 g hladké mouky
1½ lžičky prášku do pečiva
500 g čerstvého nebo mraženého ovoce


Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme papírem na pečení a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Ovoce omyjeme, zbavíme stopek, větší ovoce rozkrájíme na menší kousky. Pokud použijeme kyselejší ovoce, jako je rebarbora nebo rybíz, tak je zasypeme lžící krupicového cukru a promícháme. Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva.

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků spolu se solí vyšleháme sníh, po lžících do něj zašleháme cukr, následně žloutky jeden po druhém a rozpuštěné prochladlé máslo. Do vzniklé pěny zamícháme stěrkou mouku. Těsto nalijeme do připravené formy a rovnoměrně je rozprostřeme. Na těsto položíme ovoce, které do něj zatlačíme, aby vyčnívalo jen minimálně.

Pečeme cca 60 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Zda je buchta upečená, zjistíme zabodnutím špejle, pokud zůstane čistá, můžeme formu vytáhnout z trouby. Necháme vychladnout ve formě na roštu. Před podáváním poprášíme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.




8 komentářů:

  1. Jdu na to, dostala jsem čerstvá vajíčka, na zahradě rebarbora a jahody, muž kupuje máslo... co víc si přát... souhra náhod... zrovna jsem hledala recept na rebarboru, syn nemůže tvaroh, tak toto bude určitě báječná varianta! Díky a hezký víkend :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně nadýchané :) Jen kousnout :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak vyzkoušeno, byla báječná s rebarborou a jahodami, tak jsem dnes pekla už druhou :-) Jen se chci zeptat, co by se stalo, kdybych použila místo přepuštěného másla jenom máslo rozpuštěné? Srazilo by se to? Nechci to zkoušet, bylo by mi líto surovin :-) Hezký den a děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nestalo by se vůbec nic, jde jen o to, že přepuštěné máslo má výraznější chuť. Jinak se dá použít jen rozpuštěné máslo nebo třeba řepkový olej.

      Vymazat
    2. Tak to je bezva, pokud budu někdy chvátat, tak to půjde i tak :-) Děkuji :-)

      Vymazat
  4. A lze místo přepuštěného másla použít Heru?

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem pekala před chvílí. Ochutnala a je skvělý. Jen jsem místo 1 1/2 lžičky kypřícího prášku dala celý. Na chuti je to znát. Tak jsem z toho trochu smutná:-( ale jinak skvělýýýý!
    Miroslava

    OdpovědětVymazat