pondělí 11. května 2015

Přepuštěné máslo



Sedíme se sestřenicí Moniou na lavičce pod obrovským ořechem na dvoře u prababičky Marie v Łąkach (Louky nad Olší) a ta nám na odpolední svačinu nese čerstvý, ještě teplý, chleba namazaný přepuštěným máslem a posypaný krystalovým cukrem. Naše nejoblíbenější jídlo. Taky jsme si ho za pasení kozy zasloužily :-). Největší zábava byla o žních, to přijeli totiž všichni příbuzní a ručně se kosilo, sušilo a potom to praděda Albin na úžasné motorové mlátičce, která dělala neuvěřitelný kravál, všechno vymlátil. Večer jsme se všichni chodili koupat do Olzy a my se sestřenkou jsme plavaly za hraniční kámen uprostřed řeky pod splavem a hrozně se radovaly, že jsme "na černo" v Polsku. Bratránek Marcin pod splavem chytal ryby, a tak byla i čerstvá večeře. Praprarodiče měli i krávu a prababička stloukala máslo, aby vydrželo delší dobu, tak ho přepouštěla, stálo vždy ve velkých 3 l sklenicích  na chodbě a krásně vonělo. Předvčerejškem to bylo 31 let, co nám tu skvělou dětskou svačinu s krystalovým cukrem nedělá a já už potom nikdy neměla odvahu ji vyzkoušet.

Přepuštěné máslo má jasně žlutou barvu, mělo by být čiré a v chladu opět ztuhne. Má výraznější vůni i chuť a dlouhou trvanlivost. Protože zvládá vyšší teploty, tak je ideální na smažení, vynikající je i do omáček a na pečení.

Nejjednodušší varianta výroby přepuštěného másla, kterou využívám už hodně dlouho. Většinou rozpouštím rovnou dvě kostky, které se vejdou do půllitrové sklenice s patentním uzávěrem.

Pokud vaříte na plynu, doporučuji použít litinovou plotýnku nebo alespoň rozptylovač plamene.

V rendlíku se silným dnem (nejlépe litinovém) na mírném plameni rozpustíme máslo nakrájené na menší kousky. Následně je, stále na nejmírnějším plameni, necháme bublat 20 minut. Nepřikrýváme pokličkou. Na hladině se tvoří pěna a u dna sraženiny = cmer. Pěnu z povrchu občas sbírejte sítkem, ale nevyhazujte ji, spolu s usazeninou ze dna se dá také použít třeba do polévek nebo namazat na chleba. Hotové přepuštěné máslo přecedíme přes sítko vyložené plátýnkem nebo několikrát přeloženou gázou do uzavíratelné sklenice.

Svatební fotografie praprarodičů Marie a Albina, září 1932
A tady jsou praprarodiče, sedící v černém uprostřed, o 43 let později na svatbě mých rodičů, září 1975



4 komentáře:

  1. Maryno děkuji za to, že jsem si mohla uvědomit, že v dnešní uspěchané době (kterou si ovšem děláme sami) existují i lidé jako jste Vy . Velice mě to vzpomínání pohladilo po duši. Máslo jsem přepouštěla také už několikrát, ale připomněla jste mně, tak si udělám tu voňavou zásobu zase. Děkuji za Váš blog, když chci něco péct, jdu na Vaše stránky a pokaždé se mně všechno povede. Věrná -:) čtenářka Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá báječná kuchařinko Maryno, je to pár dnů co jsem objevila Vaše stránky a jsem tak moc ráda, že se tak stalo. Víte, jste pro mne, a určitě i pro další, báječnou inspirací. Vaše recepty jsou tak hezky popsané, dýchají na mě pohodou a láskou k dobrému jídlu, k životu. Děkuji, že děláte to co děláte. Přeji Vám zdraví, lásku a veselí. Vaše obdivovatelka Michala :-).

      Vymazat
    2. Díky, zatím mě to baví a snad to ještě chvilku vydrží :-)

      Vymazat