laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce víno zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Křehká těsta

Citronový koláč s rozmarýnem

9. 4. 2013


Stálí návštěvníci mého blogu již jistě pochopili, že bylinky mám fakt ráda a tak je hojně využívám. Mezi mé nejoblíbenější patří rozmarýn. Dnes tedy trochu nezvyklý koláč z křehkého máslového těsta s čerstvým rozmarýnem a citronovo-jogurtovou náplní. Pokud preferujete kyselejší chuť, nechte cukru podle receptu, pokud dáváte přednost sladší, cukru raději přisypte. Koláč má drobnou vadu na kráse, protože po vychladnutí náplň popraskala, ale zajímavá chuťová kombinace to úplně vynahradí :-). Takže jaru a rašícím bylinkám zdar!

Rozmarýnové těsto

170 g hladké mouky

100 g másla

50 g moučkového cukru

1 menší vejce

2 lžičky lístků čerstvého rozmarýnu

špetka soli

Rozmarýn nasekáme na malé kousky. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na 2 hodiny do ledničky.

Připravíme si formu na koláč, nejlépe s odnimatelným dnem. Kulatou o ∅ 24 cm nebo obdélníkovou 35 x 12 cm.

Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem. Z upečeného podkladu koláče vyjmeme papír se zátěží a necháme jej chvilku vychladnout.

Citronová náplň

3 citrony

300 g řeckého bílého jogurtu

1 vejce

2 žloutky

90 g krupicového cukru

moučkový cukr

Během pečení koláčového podkladu si připravíme náplň. Z citronů oškrabeme kůru a vymačkáme šťávu, tu rozmícháme s cukrem. Přimícháme k nim jogurt, vajíčko, žloutky a kůru. Nešleháme, aby se do náplně nedostalo moc vzduchu. Hotovou náplň nalijeme na podklad koláče, poprášíme moučkovým cukrem a pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 120°C s horkovzduchem. Ihned po vytažení z trouby opět poprášíme moučkovým cukrem a necháme vychladnout, nejlépe do následujícího dne. Náplň má po upečení pudingovou konzistenci a pořádně ztuhne až během chladnutí.

Print Friendly, PDF & Email
citron

Related Posts

Dort Andalusie

Dort Andalusie

Dort pro opravdové čokoholiky, skládající se z mandlovokakaového bezé, proloženého čokoládovým krémem a osvěžujícím citronovým krémem. Kombinace obou krémů vytváří chuťový i vizuální kontrast a citronový odlehčuje celkovou hutnost čokoládového dortu. Krémy mají být ve vrstvách obráceně, tedy citronový nahoře a čokoládový dole, hold chybička se vloudila […]

Print Friendly, PDF & Email
Lemon curd

Lemon curd

V M & S asi zapláčou nad tím, že lemon curd už nechodím nakupovat k nim, díky mé závislosti jim totiž asi dost klesne zisk :-). Lemon curd je oblíbená britská a severoamerická pochoutka. Základními ingrediencemi jsou ovocná šťáva, žloutky a cukr, pro zjemnění a […]

Print Friendly, PDF & Email
Lemon Meringue Tartlets

Lemon Meringue Tartlets

Nějak to letí a dnes je to právě rok, co jsem na „Laskominách“ zveřejnila první recept. Za ten rok jich tu přibylo dalších 140. Děkuji Vám, že blog tak hojně navštěvujete, do dnešního dne je to téměř 67 000 zhlédnutí, a za mnoho komentářů. Snad […]

Print Friendly, PDF & Email

Pšeničný chléb se sušenými rajčaty a bazalkou
Opékané brambory s polentou a rozmarýnem

22 komentáře k “Citronový koláč s rozmarýnem”

  • Terka napsal:
    16. 10. 2015 (14:10)

    Tak další recept od vás, který si dávám mezi oblíbené! díky moc! nevydržel ani jeden den 🙂
    Terka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    8. 5. 2015 (16:42)

    Dneka jsem pekla tenhle koláč. Sice jsem neměla řecký jogurt (což můj muž vyřešil tím, že obyčejný přepsal na řecký), dala sjem tedy obyčejný jogurt a zakysanou smetanu. To je taková dobrota!!! Pavla

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    17. 12. 2013 (21:22)

    Koláč vypadá nádherně a hned jsem se do něj musela pustit. Jen se chci zeptat, kdepak jste sehnala obdélníkovou formu s odjímatelným dnem? V Brně jsem ji ještě neviděla 🙁

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      19. 12. 2013 (07:11)

      Forma je z Anglie, od firmy Alan Silverwood.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    18. 8. 2013 (19:12)

    Achjo, peču ho přesně podle návodu a náplň mi ne a ne ztuhnout, až už je těsto dost hnědé 🙁

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      18. 8. 2013 (19:19)

      Náplň má pudingovou konzistenci, takže není hned po upečení úplně tvrdá, proto se musí nechat koláč vychladnout do následujícího dne. Raději to tedy doplním do receptu, při jeho psaní mi to nedošlo.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      22. 8. 2013 (20:51)

      Nojo, pravda to byla 🙂 Koláč byl výborný a měl tedy pěkný říz! 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      22. 8. 2013 (21:17)

      Tak jsem ráda, že se nakonec povedl.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    28. 6. 2013 (12:27)

    Kolik citronové šťavy to cca je? Mám už předem vymačkanou a nevím, kolik toho dát. Děkuji

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      28. 6. 2013 (13:02)

      Dejte jí tam podle chuti, cca 125 ml.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Lenka B. napsal:
    14. 4. 2013 (18:10)

    Podobný citronový koláč jsem taky nedávno pekla. Při dalším opakování zkusím bylinkový upgrade.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      15. 4. 2013 (07:01)

      To jsem zvědavá, jestli Vám těsto s bylinkami bude chutnat.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • M.A.R.K.I napsal:
    11. 4. 2013 (20:53)

    Marynko,
    ani nevíš, jakou radost mám z tvých receptů s bylinkami, loni jsem si založila bylinkovou zahrádku a pak jsem si říkala na co mi vlastně bude, když neznám vůbec žádné recepty ve kterých by byly ….. teď už to není pravda … děkuju …. Marki

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      12. 4. 2013 (07:59)

      Jak já bych chtěla taky bylinkovou zahrádku, na malém balkoně to moc nejde, ale aspoň něco se tam už zelená. Takže určitě budou další recepty přibývat, ať máš nějakou inspiraci. 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • M.A.R.K.I napsal:
      14. 4. 2013 (19:13)

      Marynko, děkuju …. už se moc těším, pa, pa Marki

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    10. 4. 2013 (18:47)

    Ó, jak to Marynko víš, že kombinace citronu a rozmarýnu je i moje nejoblíbenější?
    Při první příležitosti koláček vyzkouším, snad jím přivolám opravdické jaro 🙂
    Teda, ještěže mám napečeny čerstvé kváskové perníkové loupáčky a domácí nutellu, jinak bych se fakt uslintala 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      10. 4. 2013 (19:18)

      Já už to tuším dlouho, že máme stejné chutě 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    10. 4. 2013 (16:25)

    Zdravím,
    díky vašemu blogu, jsem začala péct, protože když to vidím, hned to taky chci a jiná možnost prostě není:)) tentokrát se mi to povedlo i vizuálně:) použila jsem bio citrony, pro větší jistotu, že kůra nebude plná pesticidů. Také nepoužívám nikdy žádný cukr, pouze extrakt ze stevie, je výborný (a oproti klasické zelené stevii nenechává žádnou "pachut'") a ještě navrch agávový sirup a bylo to opravdu skvělý! Díky moc Maryno!.)
    Kaca

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      10. 4. 2013 (19:17)

      Katko, to jste mi udělala velkou radost a vylepšila nepodařený den! 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    10. 4. 2013 (11:48)

    Ten musí být skvělý. Používáte bio citrony? Lenka.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      10. 4. 2013 (19:15)

      Bio citrony nepoužívám, před použitím citrony i pomeranče propařím horkou vodou, 3x po sobě je proliji vařící vodou.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Martina F napsal:
    9. 4. 2013 (17:37)

    Koláč vypadá nádherně žlutě jako sluníčko. Úplně cítím tu chuť.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce víno zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020