laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Chleby

Pšeničný chléb se sušenými rajčaty a bazalkou

7. 4. 2013

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Pšeničný chleba se sušenými rajčaty a čerstvou bazalkou z pšeničného kvásku s malým přídavkem žitné mouky inspirovaný Itálií, ze které jsem se po týdnu vrátila. Proto se omlouvám, že jsem nereagovala na Vaše komentáře, palladiánské vily, víno a olivy měly přednost :-). 

Suroviny

200 g pšeničného kvásku 100% hydratace

700 g pšeničné chlebové mouky

40 g žitné tmavé chlebové mouky

450 g vlažné vody

16 g soli

1 lžíce olivového oleje

3 g instantního droždí (pokud máte mladý kvásek)

50 g sušených rajčat

hrst lístků čerstvé bazalky (2 lžičky sušené)

Mouky smícháme spolu s vodou, misku přikryjeme folií a odstavíme ji na 30 minut na teplejší místo, aby těsto vstřebalo vodu (autolýza). Poté do těsta přimícháme kvásek, sůl, olej a droždí (pokud je přidáváme). Těsto hněteme 6 minut na vále nebo v robotu, poté z něj vytvoříme kouli, kterou dáme do mísy vymazané olejem, přikryjeme utěrkou a dáme na 1½ hodiny kynout na teplé místo. Každých 30 minut těsto odvzdušníme jeho složením na polovinu. Rajčata a bazalku nakrájíme na menší kousky, před druhým přeložením je nasypeme na těsto a přeložíme.

Z vykynutého těsta vytvoříme bochník a vložíme jej spojem těsta nahoru do moukou dobře vysypané pedigové ošatky k dalšímu kynutí. Na toto množství těsta jsem použila ošatku na 1,2 kg těsta. Ošatku přikryjeme utěrkou a chleba dáme kynout na teplé místo na 2 hodiny.

Před pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny ji nahříváme na 250°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chleba na lopatu nebo prkýnko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme a sesuneme do nahřátého hrnce. Naříznutí je asi 1 cm hluboké a musí se dělat ostrým nožem jedním rychlým tahem. Bochník lehce postříkáme vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Teplotu trouby snížíme na 230°C. Chleba pečeme 15 minut přikrytý, poté sejmeme pokličku a pečeme dalších 15 až 20 minut. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.

Print Friendly, PDF & Email
pšeničný kvásekrajčata

Related Posts

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami

Trhací buchta je na Laskominách docela trhák, tak jsem se konečně přinutila vyzkoušet i slanou variantu. Se sýrem, česnekem a bylinkami to byla mňamka. K ultra lenošnému víkendu na chatě byl ideální, protože jsme jej nejen poobědvaly, povečeřely, ale i posnídaly – jen ten řízek […]

Print Friendly, PDF & Email
Pšeničný kvásek

Pšeničný kvásek

Pšeničný kvásek jsem vyráběla úplně stejně, jako žitný. Není to nic složitého, jen na něj musíte několik dnů myslet a pravidelně ho přikrmovat. O kváscích se více dočtete třeba zde, pokud si netroufáte na jeho výrobu, tak se můžete podívat na mapu, jestli ho nenabízí někdo […]

Print Friendly, PDF & Email
Toustový chléb z kvásku

Toustový chléb z kvásku

Voňavý máslový chléb s měkkou kůrkou i střídou je ideální na tousty. Zvlášť s kozím sýrem, sušeným rajčetem a bazalkou byly skvělé! Suroviny 140 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace) 500 g hladké mouky nebo mouky Manitoba 250 g mléka 25 g másla 2 lžičky […]

Print Friendly, PDF & Email

Colomba pasquale
Citronový koláč s rozmarýnem

9 komentáře k “Pšeničný chléb se sušenými rajčaty a bazalkou”

  • Anonymní napsal:
    24. 5. 2015 (21:45)

    Upečeno s černými olivami a rozmarýnem, a je to výborný chlebík – vzhledově, vůní i chutí! Jeden krajíc jsem snědla jen tak, druhý jsem si zakápla olivovým olejem a posypala solí. Rajská chuť. Díky moc za výborný a podrobně popsaný recept, který jsem rozhodně nepoužila naposledy!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      25. 5. 2015 (19:51)

      Taky je jeden z mých nejoblíbenějších a ta Vaše kombinace je skvělá. Co nejdřív ji vyzkouším.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Unknown napsal:
      26. 5. 2015 (18:10)

      Právě mám "rozpracovaný" váš ořechový chléb se žitným kváskem. Jestli se povede jako tento…budu mít pořádnou chlebovou závislost! Lucka

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      26. 5. 2015 (21:39)

      Ten ořechový chleba slavil obrovský úspěch minulý týden na degustaci Víno není vinno, tak, jsem zvědavá, jak bude chutnat vám.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Unknown napsal:
      3. 6. 2015 (14:03)

      Tak se mi nějak přestalo dařit. První bochník mi nádherně vyběhl a další dva se mi "přetrhly" při vyklápění z ošatky. Pro ten druhý jsem si už pořídila ošatku na pečení chleba, ale asi špatně vysypávám, nebo co… jakou mouku na vysypání použít? Taky to může být rukama, jak říká můj táta…
      Ach jo, tolik práce a těšení a pak pokažený bochník:-(

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      3. 6. 2015 (15:49)

      Chápu, že to zamrzí, ale i když není chleba dokonalý, tak je na něm aspoň vidět, že je to domácí práce 🙂 Ošatku je potřeba dobře vysypat, zvlášť ze začátku, a rozhodně ji neumývat. Vysypávám hladkou moukou, je jedno zda chlebovou nebo klasickou pšeničnou.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • maskrtnica napsal:
    27. 4. 2013 (16:03)

    Jé, od fialkových receptů jsem se dostala až k rajčatovému chlebu:) Vypadá super, já se zrovna teď konečně dokopala k uveřejnění toho svého, akorát bez bazalky.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    8. 4. 2013 (19:12)

    Hmmm, nádhera, úplně cítím tu vůni! Za čerstvou bazalku bych zabíjela a tenhle chleba vypadá nádherně! Já se chystám na parmezánový, tak snad mi z něj vyleze taky takový krasavec jako ten tvůj 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      8. 4. 2013 (22:28)

      Parmezánový jsem ještě nezkoušela, to zní dobře. Právě se mi dopéká v troubě další rozmarýnový. Ta vůně 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020