laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Knedlíky, noky, taštičky ~ Odpalovaná těsta

Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta

9. 7. 2012

Z jakého těsta meruňkové knedlíky? Doma je děláme zásadně z odpalovaného, a co Vy? Odpalované těsto obepíná jen tenkou vrstvou meruňku, není chuťově moc výrazné, a tak v tomto případě opravdu hraje prim ovoce. Doporučuji vyrábět knedlíky z celých meruněk i s peckami, jsou tak potom hezky kulaté. 

Suroviny na 24 knedlíků

500 ml mléka

250 g hrubé mouky

4 lžičky slunečnicového oleje

2 žloutky

hrubá mouka na vál

špetka soli

24 meruněk

Mléko s olejem a solí přivedeme k varu, vsypeme do něj najednou všechnu mouku a rychle mícháme, aby se nevytvořily žmolky. Na mírném plameni ještě chvilku mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce. Do prochladlého základu těsta vmícháme jeden po druhém žloutky.

Těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál, zapracujeme do něj pouze tolik mouky, aby se těsto moc nelepilo a bylo hladké. Pokud by se do něj zapracovalo mouky víc, knedlíky by nebyly po uvaření tak měkké. Z těsta vyválíme váleček, který rozdělíme na 24 dílů. Z každého dílu vytvoříme placičku a obalíme jí meruňku. V rukou vytvarujeme kuličku.

Knedlíky vaříme v osolené vodě. Po vyplavání na hladinu ještě cca 3 minuty, záleží na velikosti knedlíků.

Na ozdobu

500 g tvarohu na strouhání

moučkový cukr

rozpuštěné máslo (množství dle osobních preferencí)

Podáváme například s nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem, nebo s opraženou strouhanku, skořicí atd.

Print Friendly, PDF & Email
meruňkyovocetvaroh

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email
Borůvkové košíčky

Borůvkové košíčky

Mí oblíbení kolegové otevírali klenotnici na zámku v Rájci nad Svitavou, a tak jsem jim na vernisáž udělala taky takové malé „klenoty“ :-). Nová instalace je opravdu nádherná, tak jestli Vás zavedou nohy do Moravského krasu, navštivte i tento překrásný zámek, který na Vás dýchne […]

Print Friendly, PDF & Email

Tvarohovo-jahodová zmrzlina II.
Tiramisu s borůvkami a bazalkovým cukrem

18 komentáře k “Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta”

  • Anonymní napsal:
    27. 8. 2017 (13:19)

    Vyborne �� u nas vede strouhanka anebo nastrouhane tatranky – doporucuji ��

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    23. 7. 2016 (11:23)

    Dnes vy zkouším, budou švestkové s mákem. Když dělám meruňková, vyndávám pecku a nahrazují kostkou cukru. MeruŇky to neuvěřitelně pozvedne a rozvine chuť.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    11. 6. 2015 (17:33)

    Tohle těsto dělávala moje babička, máma a já taky. Je vynikající s jakýmkoli ovocem. U nás frčí hlavně švestky s mákem a nebo jahody s tvarohem. Dneska ale mám meruňky, takže budou se strouhankou a skořicí. Kdo váháte, tak neváhejte a tohle těsto vyzkoušejte. Nebudete chtít už jiné! 😉

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    24. 7. 2014 (16:04)

    Taky dělám výhradně z odpalovaného těsta. A mám zkušenost, že jdou téměř z jakéhokoli ovoce, osobně mám nejradši právě ty jahodové. Pro fajnšmekry mám ještě jeden tip, kromě tvarohu, másla a cukru můj muž polévá hotové knedlíky ještě šlehačkou ("dietních" 33 % tuku)… Na mě by to už bylo moc, ale nechutná to vůbec špatně 🙂 Jinak gratuluju ke krásnému blogu.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    18. 5. 2014 (22:28)

    Dnes po roce jsem se zase vrátila k Vašemu skvělému těstu, a pro změnu jsem dělala knedlíky jahodové (normálně bych udělala Vaše tvarohové těsto, ale příprava tvarohu mi zabere 2-3 dny a koupit zde nejde). Práce trochu ošemetná, kdyby to někdo zkoušel, doporučuji jahody nepoškozené, ne příliš zralé a suché, ale výsledek opět velice mňamózní. Sypala jsem zbytkem ořechů s cukrem. A teď jdu u Vás hledat nové inspirace! Díky za skvělé stránky! Alena V.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      19. 5. 2014 (08:43)

      Tak odpalované knedlíky s jahodami jsem ještě nezkoušela, já bych je spíš dala do taštiček z nudlového těsta.Díky za pochvalu.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    6. 5. 2014 (14:56)

    Dobrý den.jdou udělat tyhle knedlíky i z kompotovaneho ovoce?děkuji za odpověď.Andulka.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      6. 5. 2014 (15:02)

      Ne, ovoce musí být čerstvé.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    5. 8. 2013 (08:42)

    Knedlíky jsou výýýborné,těsto jemňoučké!! Baštili jsme ještě i večer jen tak studené,žádná tvrdlá hrouda.Návštěvě také moc chutnalo a už jsme recept poslali dál ! Jiné knedlíčky už dělat nebudu :o) Těsto měkké,krásně se s ním pracuje,nelepí se a je to rychlé!Opravdová mňamka :o)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      6. 8. 2013 (06:43)

      Super, také je mám ráda i studené.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    27. 5. 2013 (11:25)

    Předevčírem jsem objevila Vaše úžasné stránky, včera jsem vyzkoušela tento recept, s těstem se pracovalo dobře i výborně chutnalo, jen místní meruňky byly poněkud kyselé, takže to chtělo hodně cukru. Synovi jsem raději přidělala z těsta pár nudlí, kdyby to někdo zkoušel, je potřeba je vybrat hned po vyplavání nahoru. Ještě jsem vyzkoušela pár třešňových knedlíčků, a taky výborné. Vše jsme si dali s mákem a přepuštěným máslem. Děkuji za recept a už se těším na vyzkoušení dalších! Alena V.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      27. 5. 2013 (17:01)

      Děkuji a jsem ráda, že se Vám recept zalíbil. Také děkuji za tip na nudle a třešně, to musím také vyzkoušet.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    18. 7. 2012 (15:13)

    Kynute knedliky nedelam, vadi mi mnoho testa vs. trocha naplne. Merunkove knedliky delam zasadne tvarohove a sypu pernikem. Odpalovane ale vyzkousim, vypadaji sakra dobre!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      18. 7. 2012 (20:09)

      Ony jsou sakra dobré :-)! V letošní meruňkové sezoně jsme je dělali už 3x. Dnes opět i pro ohlášenou návštěvu a jedna malá slečna z nich pojídala jen to těsto – nazvala to "holoknedlík".

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    10. 7. 2012 (19:40)

    Jé, to musím vyzkoušet, dokud jsou ještě nějaké hezké meruňky. Klasické kynuté knedlíky s ovocem totiž nemám vůbec ráda, ale tyhle vypadají neuvěřitelně šťavnatě. Měkké, lehké těsto ukrývající celou velkou sladkou meruňku, to musí být dobrota.
    Příští týden jdu do nich!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      10. 7. 2012 (20:07)

      Já je taky ještě budu aspoň jednou dělat, protože o minulou várku jsme se museli dělit i s návštěvou, která se o nich doslechla v hospodě :-).
      Dej vědět, jak se povedly a chutnaly. Mám děsně ráda to uvařené odpalované těsto a knedlíky většinou pojídám tak, že sním prvně to těsto.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Cucinare con Amore napsal:
    10. 7. 2012 (07:05)

    Krása – jak fotky tak recept jako takový. Nikdy jsem z odpalovaného těsta knedlíky nedělala jak chutnají nebo jako jaký je rozdíl oproti kynutým? Že je méně výrazné jak píšeš nahoře a člověk tedy cítí hlavně ovoce?:)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      10. 7. 2012 (07:46)

      Jé, to je těžký úkol 🙂 S kynutým těstem se to nedá vůbec srovnat, spíš to uvařené odpalované těsto vzdáleně připomíná uvařené nudlové, ale odpalované těsto je měkčí, přitom není rozvařené. Vrstva těsta kolem meruňky je silná tak 3-4 mm. U kynutých je většinou větší část těsta a menší ovoce.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020