Konečně jsem se dostala k plnění restů, je sice pozdě, čerstvé borůvky už v lese nenajdete, ale není problém tento koláč udělat i z mražených borůvek.
Na Slovákově 8, kde mám pekařství, je i vinotéka Vinná muška zaměřená na přírodní vína a japonská restaurace Ebisu. Domluvili jsme se a vyrazili společně na konci srpna na pár dnů nahřát kosti před podzimem k moři do Chorvatska. Chtěla jsem konečně přidat i nějaký recept na blog a vymyslela si, že ho nafotím tam. Tak jsem upekla koláč, který přežil cestu bez úhony, a ráno, kdy je nejhezčí měkké světlo, vyrazila s asistentkami fotit kousek od domu k moři. Jana říká: „Jdeme v pyžamech, stejně tu už turisté nejsou a teď ještě spí“, tak jsme si to štrádovaly, jedna blondýna, jedna bruneta a jedna Japonka, pár set metrů uličkami k moři s rozcuchanými vlasy a v prazvláštních modelech, s koláčem, fíky, nožem a foťákem v ruce, abychom potkaly několik pejskařů, běžců a domorodců jdoucích si pro čerstvý chleba do pekárny a nevěřícně zírajících na tento podivuhodný výjev. Opět jsem byla s focením jídla za blázna, ale vy aspoň vidíte, co si můžete upéct 🙂
Křehké těsto
150 g hladké mouky
50 g mandlové moučky
100 g vychlazeného másla
25 g moučkového cukru
ledová voda
Mouku promícháme s cukrem a mandlovou moučkou, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, 1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení vyjmeme z formy papír se zátěží a korpus naplníme.
Náplň
250 g borůvek
150 ml kysané smetany
50 ml smetany ke šlehání
3 žloutky
200 g krupicového cukru
30 g hladké mouky
Borůvky rozmačkáme vidličkou nebo je lehce rozmixujeme food processorem. V míse promícháme kysanou smetanu se sladkou, žloutky, cukrem a moukou, až vznikne hladký řídký krém. Do krému opatrně zamícháme borůvky a směs nalijeme na předpečený korpus. Koláč pečeme cca 30 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Na ozdobení
2 čerstvé fíky
borůvky
Upečený koláč necháme vychladnout ve formě a potom jej dáme alespoň na dvě hodiny do ledničky. Před podáváním jej ozdobíme borůvkami a nakrájenými fíky.
Tak nadherne svetlo bych chytala denně…Mate povedeny blog, moje krevni skupina. Rada k Vám chodim pro inspiraci, hlavne na chlebiky. Preji mnoho insirace a sily k dalšímu tvoření.
Díky
Ten vypadá rozkošně! :3
MagicBeautyLife