laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Cheesecaky ~ Dorty ~ Piškotová těsta

Borůvkové zrcadlo

31. 7. 2013

laskominyodmaryny

foto gastronautkavbrne.blogspot.cz

Svěží letní dort plný borůvek. Tenká vrstva piškotu přikrytá borůvkovou náplní z kysané smetany a šlehačky, na které se leskne zrcadlo z borůvkového želé. 

Piškotové těsto

1 vejce

40 g krupicového cukru

15 ml slunečnicového oleje

50 g hladké mouky

2 g prášku do pečiva

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Hladkou mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva.

Vejce vyšleháme do pěny, postupně po lžících do něj zašleháme cukr – musí se v něm dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme olej a na závěr jen velmi rychle mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C, s ventilátorem 160°C. Upečený piškot vyjmeme z formy a necháme jej úplně vychladnout.

Borůvková náplň

½ l borůvek

70 g krupicového cukru

8 plátků želatiny

700 g kysané smetany

50 g moučkového cukru

10 g vanilkového cukru

400 ml smetany ke šlehání

Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat. Borůvky spolu s krupicovým cukrem krátce povaříme, rozmixujeme je a propasírujeme přes sítko. 100 g borůvkového pyré odložíme stranou na borůvkové želé. Zbývající pyré znovu dáme do kastrolku, ohřejeme a rozmícháme v něm vymačkanou nabobtnalou želatinu.

Kysanou smetanu rozmícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Dvě lžíce kysané smetany rozmícháme v pyré s želatinou, aby se lehce zchladilo a vyrovnaly se teploty, následně tuto směs zamícháme do zbývající kysané smetany. Ušleháme šlehačku a opatrně, aby moc nespadla, ji zamícháme do borůvkové náplně. Směs dáme chladit do ledničky, dokud nezačne lehce tuhnout.

Piškotový korpus uzavřeme do dortové obruče a nalijeme na něj borůvkovou náplň. Dáme na 2 hodiny do ledničky.

Borůvkové želé

100 g borůvkového pyré

4 plátky želatiny

1 lžička citronové šťávy

krupicový cukr podle potřeby

Želatinu namočíme do 200 ml vlažné vody a necháme ji nabobtnat. Borůvkové pyré ohřejeme, přidáme citronovou šťávu a přilijeme želatinu, mícháme dokud se nerozpustí, ale nesmí projít varem. Želé případně dochutíme ještě cukrem. Želé necháme vychladnout, dokud nezačne lehce tuhnout a nalijeme je na vychlazený borůvkový dort. Opět dáme minimálně na 2 hodiny do ledničky, dokud želé pořádně neztuhne. Dort opatrně vyjmeme z obruče a můžeme podávat.

Print Friendly, PDF & Email
borůvkynepečený cheesecakeovoce

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email
Borůvkové košíčky

Borůvkové košíčky

Mí oblíbení kolegové otevírali klenotnici na zámku v Rájci nad Svitavou, a tak jsem jim na vernisáž udělala taky takové malé „klenoty“ :-). Nová instalace je opravdu nádherná, tak jestli Vás zavedou nohy do Moravského krasu, navštivte i tento překrásný zámek, který na Vás dýchne […]

Print Friendly, PDF & Email

Schwarzwaldská Pavlova
Karamelový cheesecake s borůvkami

30 komentáře k “Borůvkové zrcadlo”

  • Maryna napsal:
    16. 5. 2020 (06:21)

    S agarem nepracuji

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    15. 5. 2020 (17:29)

    Zdravím Maryno, s Vašimi dorty vždycky slavím úspěch, díky moc, jste skvělá!!!
    Už dlouho mě láká tento tento borůvkový, ale jako vegoš mám problém se želatinou. Nemáte prosím zkušenost, jak by mohl fungovat s agarem? Párkrát jsem s agarem cosi zkoušela a vyšlo to tak 50/50…dodnes nevím, co jsem dělala špatně. Díky! Irena

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    3. 1. 2019 (09:21)

    Děkuji za úžasný typ.Přitel má narozeniny mezi Vánocemi a Silvestrem a chtěl nějaký lehký dort a tohle byl přesně on.Moc nám chutnal.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Jani napsal:
    22. 5. 2018 (11:04)

    Vyzkoušeno. Úžasný dezert. Všem moc chutnal.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    28. 3. 2018 (16:11)

    Chtěla bych se zeptat, dalo by se to udělat i se smetanou na vaření (15%)? Tu ke šlehání totiž nemám k dispozici… Dočetla jsem se, že když dám před šleháním smetanu, misku i metličky do mrazáku, tak to půjde… Nebo mám použít ztužovač?
    Moc děkuji,
    Dominika

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      28. 3. 2018 (20:54)

      Nepoužívám ani smetanu na vaření, ani ztužovač, tak nevím.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Jana Cingr napsal:
    26. 8. 2015 (16:22)

    Dort je výborný. Lehoučký jako peříčko, nepřeslazený, osvěžující.
    Nemaje teď koncem srpna borůvky a ostružin jen pomálu, nahradili jsme je vařeným pyré z bobulek černého bezu (nasbíraného dětmi cestou z ne moc úspěšné výpravy na ostružiny.) Bezu je tu u nás (na Brněnsku) přece jen o hodně víc než borůvčí….
    A dort byl navíc i krásný – okamžitě přeskočil v rodinné hitparádě oblíbených moučníků na vrcholek žebříčku.
    Moc díky za (nejen tento) recept. ☼

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      6. 9. 2015 (20:25)

      Tak s bezem musel být určitě výborný, miluji jeho natrpklou chuť. Díky za tip!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    5. 2. 2015 (10:42)

    Upekla jsem před 14 dny z mražených borůvek a dort byl luxusní. Zítra peču další 😀 Moc děkuji za úžasný recept.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      11. 7. 2015 (09:25)

      Dobrý den, Maryno,
      nejprve chci i já moooc poděkovat za Váš blog, za to, že se dělíte o své vynikající, famózní nápady a recepty. Jsem z nich úplně neskutečně okouzlená,nadšená….. Mám jednu otázku, myslíte, že by šel borůvkový dort i zamrazit v mrazáku? Jaký by byl později při servírování? Máte s tím nějakou zkušenost? Jde mi o to, že nyní jsou čerstvé borůvky, za 14 dní přijewde dcera s vnučkou ale to už nejspíš borůvky nebudou, a já bych jim ho tak ráda dopřála……… Děkuji za odpověď, Jana

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      12. 7. 2015 (22:34)

      Rozhodně nezamrazovat, želatině to nedělá dobře. Doporučuji udělat z mražených borůvek.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Jitka Daňková napsal:
    5. 8. 2014 (13:24)

    Vyzkoušeli jsme jej z letošních čerstvých borůvek. Je to naprosto senzační dort!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    8. 6. 2014 (09:24)

    Dnes jsem zkusila, ale s jahodama….uvidíme. Borůvkový vypadá rozhodně lépe, ale když jsou teď jahody… Jen piškot dole se mi zdá hodně tenký, ale dělala jsem ho podle receptu.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    28. 4. 2014 (09:38)

    Už jednou jsem zkoušela dort s podobnou hmotou, ale tehdy to byl tvaroh a použila jsem špatnou želatinu, tudíž se mi celý rozjel. Tady u toho jsme si drželi palce, aby tomu tak nebylo, protože jsme místo borůvek použili jahody a ještě ne čerstvé ale zmarmeládované, takže jsme ani nepřidávali cukr podle receptu a byli jsme napnutí, jak to všechno dopadne. Ale dort se nakonec povedl a všichni nevěřícně zírali, že není z cukrárny, takže děkujeme za recept, bylo to úspěšné. Jen, když byl delší dobu v teple, tak se trochu sesunul.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      29. 4. 2014 (06:31)

      Díky, aby se nesesunul, tak by v něm muselo být víc želatiny, ale to by zase nebyl tak nadýchaný.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Unknown napsal:
      29. 4. 2014 (14:43)

      Aby se nesesunul, bylo by lepší ho rovnou sníst a netřepat s ním. Krájet šel dobře na srpečky… v zásadě náš první povedený dort.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Zuzka napsal:
    9. 2. 2014 (15:26)

    Zdravím 🙂
    Právě se mi chladí krém s želatinou v lednici 🙂 Po jak dlouhé době jej můžu dát na ten korpus? Vím, že je uvedeno, až začne lehce tuhnout, ale to fakt nepoznám, kdy už to je lehké tuhnutí 🙂 Je to můj první pokus s želatinou.
    Děkuji
    Zuzka 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    3. 9. 2013 (20:27)

    Marynko, myslis, ze by to slo i z mrazenych boruvek? Dekuji.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      3. 9. 2013 (22:01)

      Silvie, určitě, není potřeba je ani rozmrazovat.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Kmila napsal:
    1. 8. 2013 (14:35)

    Včera jsem našla náhodou Vaše stránky a nádhera. Těším se, jak začnu zkoušet Vaše recepty. Mám dotaz. Jakou používáte plátkovou želatinu? Jakou značku? Děkuji a moc Vám fandím.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 8. 2013 (15:27)

      Děkuji, používám většinou želatinu Dr. Oetker.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Esmé (Kulturní kulinárium) napsal:
    1. 8. 2013 (13:51)

    Tak ten je vážně super! 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    1. 8. 2013 (09:34)

    Tak teda te´d nevím, který z nich mám vytvořit dřív 🙂 To je prostě osvěžující borůvková nádhera!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 8. 2013 (14:24)

      To neporadím, oboje je výborné 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • M.A.R.K.I napsal:
    31. 7. 2013 (20:57)

    "Zrcadlo, zrcadlo, pověz mi, kdo je v zemi zdejší, ze všech kuchařek nejšikovnější ???? ….. M.A.R.Y.N.K.A" ….. u nás byly dneska borůvkové muffiny … ale tohle si budu muset zapsat … vypadá to nádherně ….. Marki

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 8. 2013 (07:02)

      🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Terez (sweet melange) napsal:
    31. 7. 2013 (09:13)

    Vypadá úžasně. Úplně se mi sbíhají sliny 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    31. 7. 2013 (07:54)

    Upřímně dortík chválím. Nehledě na to jak je krásný, je i velmi osvěžující a moc dobrý! ♥

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      31. 7. 2013 (20:03)

      Děkuji, i za fotku.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Unknown napsal:
      31. 7. 2013 (20:21)

      Rádo se stalo, jen myslím, že byste si zde měla udělat větší "reklamu" na Mel.cukr. Předpokládám, že to ještě všichni brňáci neví a myslím si, že by si na Vaše dobrůtky rádi zašli 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020