laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Knedlíky, noky, taštičky

Slané třešňové pirožky

9. 7. 2015

Recept na tyto nezvyklé slané pirožky z bramborového těsta plněné třešněmi mi poslala Katka a moc za něj děkuji. Má jej od babičky z východního Slovenska, která byla zakarpatskou Rusínkou. Takovou nezvyklou a zajímavou kombinaci jsem musela hned vyzkoušet a musím říct, že se k nim budu rozhodně vracet. Protože byly skvělé! Příště bych se nebála je vyzkoušet i s troškou kysané smetany místo sádla. 

Suroviny na cca 20 taštiček

450 až 500 g polohrubé mouky

1 velké vejce

1 velká brambora

cca 300 g třešní

1 cibule

2 vrchovaté lžíce sádla nebo slunečnicového oleje

Omytou bramboru uvaříme v neosolené vodě do měkka, necháme ji chvilku vychladnout a oloupeme.  Celou noc ji necháme vychladit v ledničce. Druhý den vypeckujeme a rozpůlíme třešně. Bramboru nastrouháme na jemno nebo propasírujeme, promícháme se 450 g mouky a vejcem. Na vále vypracujeme pevnější nelepivé těsto. Mouku přisypáváme podle potřeby, pokud by bylo těsto moc tuhé, můžeme přidat lžičku studené vody. S bramborovým těstem je potřeba pracovat rychle, aby nezřídlo.

Těsto rozválíme na tenkou placku, silnou asi 3 mm, vykrajujeme kolečka o ∅ 9 cm. Na každé položíme 3 půlky třešně, přehneme na půl a okraj dobře přimáčkneme. Ozdobný okraj vytvoříme pomocí hrotů na vidličce.

Taštičky vhazujeme do vroucí osolené vody, po vyplavání vaříme přibližně 15 minut.

Během vaření taštiček si připravíme cibulku. Nakrájíme ji na tenká půlkolečka. Sádlo nebo olej v kastrolku rozehřejeme na vysokou teplotu a cibuli do něj vhodíme, mícháme, aby se cibule rovnoměrně prosmažila, zlátnoucí cibulku vyndáme na papírovou utěrku, aby se zbavila přebytečného tuku.

Uvařené pirožky dáme do mísy, polijeme je trochou rozpuštěného sádla nebo oleje, posypeme lehce solí a cibulkou a promícháme je.

Print Friendly, PDF & Email
ovocetřešně

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email
Borůvkové košíčky

Borůvkové košíčky

Mí oblíbení kolegové otevírali klenotnici na zámku v Rájci nad Svitavou, a tak jsem jim na vernisáž udělala taky takové malé „klenoty“ :-). Nová instalace je opravdu nádherná, tak jestli Vás zavedou nohy do Moravského krasu, navštivte i tento překrásný zámek, který na Vás dýchne […]

Print Friendly, PDF & Email

Mangovo-jahodové nanuky
Višňový koktejl z podmáslí

5 komentáře k “Slané třešňové pirožky”

  • Anonymní napsal:
    12. 7. 2015 (20:01)

    Právě jsme je dojedli, jsou výborné! Příště (protože jsme je určitě nedělali naposled) je zkusíme posypat fetou nebo balkánským sýrem.
    Děkuji za recept a za skvělý blog, často se u Vás inspiruji:)
    Jitka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      12. 7. 2015 (22:31)

      To je dobrý nápad s tím balkánským sýrem, to by mohlo být super!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    10. 7. 2015 (21:39)

    To je úžasný nápad, mám ráda tyto kombinace 🙂 Jindra

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Adéla napsal:
    9. 7. 2015 (19:14)

    Vypadají lákavě 🙂 Přijde mi zajímavá kombinace slaného a sladkého, zkoušela jsem nedávno zeleninový salát s quinoou a balkánským sýrem a přidala jsem do něj právě také třešně a chutnalo to skvělě 🙂 Tento recept musím taky někdy zkusit 🙂

    http://www.meadelaida.blogspot.com

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Notes napsal:
    9. 7. 2015 (19:11)

    Zaujimave-ceresne naslano…
    Moje deti miluju pirohy! Najma bryndzove a ja taaak nerada robim, pretoze musim spravit plnu obrovsku misu a hned je zjedena!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020