laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce víno zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Čokoládové moučníky ~ Dorty ~ Šlehaná těsta

Čokoládový dort s citronovou pěnou

9. 11. 2014

Hutný, vlhký, lehce hořký kakaový korpus a s ním v barevném kontrastu nadýchaná, lehoučká, kyselá citronová pěna. Obě části jsou chuťově velmi výrazné a skvěle se doplňují. Dezert určitě není určený milovníkům hodně sladkých dezertů, za to si jej můžou dopřát celiaci. Inspirace z Moich Wypieków.



Moc mě těší množství hlasů, které jste mi poslali do soutěže o Blogerku roku 2014. Dostali jste mne na krásné třetí místo. Děkuji!

Čokoládový korpus

4 velká vejce

150 g moučkového cukru

45 g kakaa

špetka soli

Korpus se peče ve vodní lázni, nejlépe se tedy osvědčila silikonová forma. Její dno vyložíme pečicím papírem. Klasickou rozevírací dortovou formu musíme z vnějšku obalit v několika vrstvách alobalu, aby se do ní nedostala během pečení voda. Použijte formu o ∅ 20 až 23 cm.

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do pevné pěny, šleháme je při vysoké rychlosti minimálně 5 minut, pěna během té doby výrazně zesvětlá. Na závěr do směsi krátce zašleháme prosáté kakao. Zvlášť ušleháme bílky se solí na pevný sníh, ten po lžících zlehka vmícháme do kakaové směsi.

Těsto nalijeme do připravené formy, tu postavíme do hlubšího vyššího plechu, do něj nalijeme vařící vodu a pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Během pečení těsto hodně vyroste, ale během chladnutí opět klesne.

Citronová pěna

4 žloutky (bílky můžete dát zamrazit a použít je na jiný dezert)

200 ml citronové šťávy

1 lžíce citronové kůry nastrouhané velmi na jemno

160 g krupicového cukru

8 g plátkové želatiny

400 ml smetany ke šlehání (33%)

Pěna je výrazně kyselá, pokud máte raději sladší dezerty, přidejte více cukru.

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Před použitím by měla mít konzistenci pomačkaného igelitového sáčku.

Citronovou šťávu, kůru a polovinu cukru vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Žloutky šleháme s druhou polovinou cukru 5 minut do pěny. Následně za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přiléváme do pěny tenkým pramínkem citronovou šťávu. Celou směs dáme do kastrolku se silnějším dnem a na mírném prameni ji za stálého míchání metličkou přivedeme k varu. Je potřeba míchat rychle, protože směs má tendenci se připalovat. Když směs začne vřít, ihned ji sundáme z plamene, 1 lžíci dáme do misky a rozmícháme v ní želatinu, ze které jsme předem vymačkali přebytečnou tekutinu. Želatina se musí úplně rozpustit.

Zbývající část směsi opět šleháme při nejvyšší rychlosti, dokud nezvětší svůj objem a nezpevní, šleháme cca 10 minut. Do této pevné pěny opatrně zamícháme rozpuštěnou želatinu a šlehačku, kterou jsme si předem zvlášť ušlehali.

Vychladlý dortový korpus vyjmeme z dortové formy a odlepíme z něj pečicí papír. Korpus položíme na podnos, na kterém se bude servírovat a uzavřeme jej do dortové obruče. Na korpus rozetřeme citronovou pěnu, uhladíme na povrchu a dáme vychladit na několik hodin, klidně i celou noc, do ledničky. Před podáváním ozdobíme kandovanou citronovou kůrou.

Kandovaná citronová kůra

Kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu nastrouháme škrabkou na tenké pásky. V malém kastrolku rozpustíme v 1 dcl vody 2 lžíce krupicového cukru, přidáme citronovou kůru a 10 minut ji v cukrové vodě povaříme. Následně ji necháme oschnout na papírové utěrce.

Print Friendly, PDF & Email
bezlepkovécitronkakao

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email
Dort Andalusie

Dort Andalusie

Dort pro opravdové čokoholiky, skládající se z mandlovokakaového bezé, proloženého čokoládovým krémem a osvěžujícím citronovým krémem. Kombinace obou krémů vytváří chuťový i vizuální kontrast a citronový odlehčuje celkovou hutnost čokoládového dortu. Krémy mají být ve vrstvách obráceně, tedy citronový nahoře a čokoládový dole, hold chybička se vloudila […]

Print Friendly, PDF & Email

Cannoli
Sýrové keksy se sušenými rajčaty, olivami a bylinkami

24 komentáře k “Čokoládový dort s citronovou pěnou”

  • Bláža napsal:
    3. 4. 2022 (08:54)

    Manžel jej měl včera k narozeninám a já se už teď nemůžu dočkat až bude odpoledne a rozdělíme se o ten malý kousek který zbyl. Je dokonalý, luxusně kyselý i hořký. Mňam,Samozřejmě ale jen pro toho kdo má fakt rád hořké a kyselé.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      4. 4. 2022 (05:27)

      To mě těší, že oba dorty (koláče) chutnaly.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Kim napsal:
    17. 12. 2014 (08:14)

    Maryno, dnes mam v planu se do nej pustit, jen mam dotaz – da se pouzit i zelatina v prasku? Popr zhruba kolik? Dekuji! 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      17. 12. 2014 (08:18)

      Kim, já želatinu v prášku nepoužívám, protože se mi stalo, že se špatně rozpustila, navíc k jejímu rozpuštění je potřeba více tekutin. Plátková se nechá jen ve vodě nabobtnat a potom se z ní voda vymačká. Doporučuji raději tu.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    24. 11. 2014 (10:19)

    Dobrý den, dort jsem zkoušela o víkendu, byl docela dobrý, ale ta pěna se mi asi moc nepovedla. Jakou má mít konzistenci? Já jsem to měla spíš jakou málo ztuhlou šlehačku, naštěstí to ale na dortu drželo, ale nebylo to úplně ono:-). Lucie

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      24. 11. 2014 (12:05)

      Asi chyba někde při výrobě, pěna by měla normálně držet, ale zase není úplně tvrdá. Možná málo vyšlehaná šlehačka nebo žloutky.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    24. 11. 2014 (09:03)

    Mohu se optat, jak péct ve vodní páře? děkuji Pavla

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      24. 11. 2014 (09:08)

      Asi nerozumím dotazu? Pečení ve vodní lázni je snad dostatečně podrobně popsáno v receptu. Na páru můžete použít parní troubu nebo se může dát na dno trouby plech s vodou.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    20. 11. 2014 (20:54)

    Maryno, vypada to uzasne. Ale ja se primlouvam za recept na panetone. Objevil se ted v Apetitu i Gourmetu, ale ja spis verim Tebe, kdyz uz bych se do nej pustila:)

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      20. 11. 2014 (23:04)

      Bude co nevidět 🙂 Mám rodinný recept na klasické z kvásku od mého kamaráda z Milána. Jen se mi úplně nepovedly fotky, tak ho musím upéct ještě jednou.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    13. 11. 2014 (11:24)

    Dobrý den, prosím o radu, pokud mám je formu která se nehodí do vodní lázně, můžu dát plech z vodou pod formu (tzn. forma s korpusem by nebyla namočená) ? Děkuji

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      13. 11. 2014 (12:55)

      V tomto případě to nemá moc smysl, to už pečte úplně bez vody. Klasickou formu můžete obalit v alobalu a péct ve vodě, je to popsáno v receptu.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      16. 11. 2014 (16:49)

      Tak vyzkoušeno, pěna je naprosto božská, jen ten korpus je na nás příliš hořký.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Simbli napsal:
    13. 11. 2014 (00:10)

    Můžu se zeptat jak jsi nastrouhala citron na dozdobení? Já to zkoušela nejdřív škrabkou, pak na struhadle a to když jsem povařila, tak mi nic nezbylo. Takže jsem nakonec nastrouhala citron na ozdobu "syrový" :-/

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      13. 11. 2014 (10:29)

      Dělala jsem ji speciální škrabkou na citrusovou kůru.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    11. 11. 2014 (12:28)

    Dobrý den, předem gratuluji ke krásnému třetímu místu 😉 Chtěla bych se zeptat, zda mám rozevírací formu vyložit papírem nebo ji vymazat a vysypat? Děkuji! Veronika

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      11. 11. 2014 (13:05)

      Formu není potřeba vymazávat, pouze dno vyložit pečicím papírem. Po vychladnutí opatrně okraje dortu uvolnit od formy nožem.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      26. 11. 2014 (15:46)

      děkuji, nějak jsem to přehlídla a ještě zkomolila 😀

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Petra Soudkova napsal:
    11. 11. 2014 (07:09)

    Velka gratulace, mila Maryno! Treti misto je super, ale pro nas jste presto Jednicka.
    Dort vypada luxusne, vidim to na prodlouzeny vikend. Na dnesek uz je naplanovany jablecny kolac s kokosovou drobenkou 🙂
    At se vam dari..

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • M.A.R.K.I napsal:
    10. 11. 2014 (19:02)

    Marynko, moc, moc gratuluju !!!!! Marki

    PS: Ten dortík vypadá úžasně !!!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    10. 11. 2014 (16:43)

    Vypadá to nádherně! Mohla bych se zeptat, jaký fotoaparát/objektiv používáte? Děkuji.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      10. 11. 2014 (17:08)

      Fotím vše s Olympusem PEN a s pevnými skly 17 a 45 mm

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    10. 11. 2014 (10:28)

    Hmm, úplně slintám! myslím, že mám adepta na nedělní dortík 🙂 Tahle kombinace je vážně vychytaná!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Bára napsal:
    9. 11. 2014 (22:03)

    Hmm, to vypadá luxusně. Přesně podle mých představ. Ukládám do záložek a při nejbližší vhodné příležitosti se do toho pustím 🙂 Děkuju!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce víno zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020