Potřebujete něco rychlého a jednoduchého na party k vínu? Zkuste třeba tyhle křehké máslové keksy se sýrem, sušenými rajčaty, olivami a bylinkami. Variací na ně můžete vymyslet určitě nepřeberné množství. Místo Gran Moravie jsem zkoušela i Cheddar, dají se vynechat olivy či rajčata a bylinky mohou být také jakékoli. Tak se v komentářích pochlubte s Vašimi nápady.
Na 25 ks sušenek potřebujeme
140 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
30 g sýru Gran Moravia
20 g sušených rajčat (nenaložených v oleji)
20 g oliv (nejlépe černých)
1 lžíce na hrubo nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregano) nebo Italského koření
špetka soli
Olivy a rajčata nakrájíme na malé kousky a smícháme je se zbývajícími surovinami. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme váleček o ∅ 3,5 cm. Ten zabalíme do potravinářské fólie a dáme jej na 30 minut do mrazničky.
Vychlazené těsto nakrájíme na kolečka asi 0,5 cm silná. Klademe je v nevelkých rozestupech od sebe na pečicím papírem vyložený plech. Hroty vidličky můžeme na sušenkách vytvořit ozdobné šrafování. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout na plechu.
V uzavřené nádobě vydrží až 14 dnů.
Včera jsem je upekla, ale nebyla jsem chutí ohromena, přišla mi spíš mdlá. Dala jsem je do skleněné dózy a dnes již chodím uzobávat. Jsou krásně uležené, voňavé a chutnají báječně. Už se těším až si k nim otevřu dobré vínko 🙂
Tedy to vypadá naprosto perfektně! Určitě vyzkouším 🙂
Dobroty od A