Tip na (nejen) Silvestrovské občerstvení třeba k vínu. Babička hodonská dělá tyto rohlíčky na každou rodinnou oslavu a pokaždé se po nich jen zapráší. Ona je vyrábí z Eidamu a hery, já je vyzkoušela s Cheddarem a máslem. Můžete do nich použít jakýkoli tvrdý sýr, doporučuji raději výraznější a pikantnější. Určitě budou dobré i ze sýru s modrou plísní.
Suroviny na 96 rohlíčků
500 g polohrubé mouky
250 g másla
100 g sýra (Cheddar nebo jiný tvrdý)
100 ml mléka
1 vejce
5 g sušeného droždí
lžička soli
Mléko dohromady s máslem rozpustíme v kastrolku a necháme vychladnout. Sýr nastrouháme na jemno. Mouku prosejeme, přidáme droždí, vejce, sůl, sýr a prochladlé mléko s máslem. Vypracujeme hutnější těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na jednu hodinu kynout na teplejší místo.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Každý díl rozválíme na kolečko silné asi 3 mm, rozřežeme na 16 trojúhelníků, které srolujeme od základny k vrcholu. Rohlíčky lehce ohneme a klademe v nevelkých rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Kolečko nemusí být úplně dokonalé, ani trojúhelníky stejně široké, aspoň bude na rohlíčcích poznat ruční práce.
Na ozdobu
1 vejce
50 g stejného sýra, který jsme použili do těsta
celý kmín
Sýr nastrouháme na jemno. Vejce rozšleháme. Rohlíčky potřeme vejcem, posypeme kmínem a sýrem.
Pečeme cca 25 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem nebo na 175°C bez ventilátoru.
Bohužel, rohlíčky vůbec nevykynuly, Vám co kynou, nepoužíváte čerstvé droždí? 🙂
Používám vždy sušené a pokaždé se nám povedly. Možná jste tam nalil máslo příliš horké a droždí spařil.
Rohlíčky jsou super, příště zkusíme výraznější sýr než eidam.Dobře se sním pracuje. Drželo dobře i bez vajíčka, ale nakonec jsem ho tam přeci jen přidala..:-)
Pecu podruhé a zase nevykynuly 🙁 co dělám špatně?
To netuším, ale tyto rohlíčky nemají nějak hodně vykynout.
Těsto nachystané s Grana Padano. Ale nějak to nevykynulo. Snad půjde zpracovat i nevykynuté 🙁 Lenka
Povedlo se?
Tak s těstem se pracovalo perfektně i když moc nevykynulo. A rohlíčky jsou skvělé :-))) Díky za recept. Lenka
Ještěže tak 🙂
Tak ty me ted pekne kynou – dala jsem do nich Grand Moravii. Tak uvidime.
A jak chutnaly?
Byly vyborne. Zrovna se na ne chystam upect je uz po nekolikate. Opravdu jsem si recept oblibila. 🙂
těsto kyne…tak jsem fakt zvědavá, co z toho vyrobím 🙂
U mě se právě dopéká poslední várka s Blue d'Auvergne a myslím, že jsou taky ok. Přeji mnoho zdaru.
tak hotovo a jsou výborné, trochu se bojím, aby se vůbec večera dožily 😀 asi je budu muset schovat
Teda já nikdy neumím ušoulat tak malinkaté rohlíčky! Takovéhle slané dobroty miluju, takže stopro budou a nejne k Silvestru! Máš je fakt jeden jao druhý, to obdivuju.
Madlo, to se špatně díváš, rozhodně nejsou jeden jako druhý a ani jsem se o to moc nesnažila 🙂
Jéé to je moc pěkné, efektní a k vínku nebo i pivečku jedna báseň:)
Díky, to je na nich nejlepší, nenáročné a efektní.
Jo tak těmhle rohlíčkům se nedá říci NE:-D
Nedá a to vím o čem mluvím 🙂
ti jsou 🙂
Byly 🙁