laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Přílohy

Brusinková omáčka

14. 11. 2012

Dostala jsem balíček čerstvých amerických brusinek a moc za ně děkuji. Protože se brusinky hodí k drůbeži a zrovna se blížil sv. Martin, udělali jsme si z nich omáčku k huse. V originálních amerických receptech na omáčku ke krocanovi bylo více cukru, ale mně osobně připadala omáčka dostatečně sladká i s tímto nižším množstvím. Muškátový oříšek můžete v receptu vynechat nebo jej nahradit třeba zázvorem, mletým hřebíčkem, pomerančovou kůrou, rozinkami nebo ořechy. 

Suroviny

400 g čerstvých brusinek

100 g krupicového cukru (na omáčku k dezertům můžete přidat víc cukru)

300 ml vody

muškátový oříšek

Vodu svaříme s cukrem, přidáme brusinky, přivedeme opět k varu a plamen zmírníme. Za občasného míchání vaříme 10 až 15 minut. Brusinky během varu popraskají a začnou želírovat. Dochutíme trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Omáčku podáváme teplou nebo studenou k masům, sýrům či dezertům.

Print Friendly, PDF & Email
brusinkyomáčky

Related Posts

Maková bomba

Maková bomba

Konečně byla příležitost vyzkoušet jeden recept z loňského podzimního čísla časopisu Sweet Dreams. Přivezl mi ho tehdy z Vídně kamarád, kterému se moc líbily malé makové bábovičky. Originální recept není totiž jedna velká polokoule, nýbrž několik malých, navíc jsou plněné švestkovou želatinou. Chtěla jsem pro […]

Print Friendly, PDF & Email
Sernik s brusinkami na makovém korpusu

Sernik s brusinkami na makovém korpusu

Ještě že je pořád co slavit a mohla jsem udělat (sama sobě) zas nějaký dortík. Tři oblíbené suroviny – mák, tvaroh a brusinky – spolu zafungovaly skvěle. Křehký makový korpus, na něm hutný těžký sernik/cheesecake a brusinková omáčka. Inspirace z Kwestii smaku. Makový korpus 170 […]

Print Friendly, PDF & Email
Mandlový koláč s jablky a brusinkami

Mandlový koláč s jablky a brusinkami

Šťavnatý ovocný koláč z křehkého těsta s křupavou mandlovou krustou na povrchu. Natrpklost a kyselost brusinek mu dodávají výborný říz.  Těsto 175 g hladké mouky 100 g másla 1 žloutek 1 lžíce moučkového cukru 1 lžíce kysané smetany 1 lžíce vody Ze všech suroviny vypracujeme […]

Print Friendly, PDF & Email

Svatomartinské rohlíčky – rogale świętomarcińskie
Toustové rolky

6 komentáře k “Brusinková omáčka”

  • Cucinare con Amore napsal:
    15. 11. 2012 (09:26)

    Brusinková omáčka je moje zamilovaná zvlášt k sýrům, hermelínku :))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      15. 11. 2012 (15:25)

      Jo, to je skvělá kombinace.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    15. 11. 2012 (07:35)

    Taky dělám rybíz a lá brusinky, ale někdy bych chtěla ochutnat ty originální americké. Omáčka vypadá nesktuečně dobře, k husičce jste měli ještě dýňové zelí?

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      15. 11. 2012 (15:24)

      Ano, dýňové zelí z máslové dýně a hrnkový knedlík. Omáčka byla výborná, mám novou závislost. Prý se dají čerstvé brusinky koupit v Intesparu, Tescu nebo Albertovi a měly by vydržet 3 měsíce v ledničce, u nás vydržely jen týden 🙁

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • M.A.R.K.I napsal:
    14. 11. 2012 (19:00)

    Milá Marino,
    kdysi jsem podobnou omáčku jedla, byla výborná, ale protože můj keříček brusinek má za rok tak deset plodů, vařím něco podobného z červeného rybízu, říkám tomu "rybíz alá brusinky", recept mám na kilo rybízu,se dá 60dk cukr písek, 1/2sáčku vanilk.cukru, 1/2 lžičky ml.skořice, 2 lžíce rumu, citrónová šťáva, celé se to povaří,v troše vody …. já to pak dávám do skleniček a zavařuju, k svíčkové je to naprosto dokonalé ….. Marki

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      14. 11. 2012 (19:43)

      Milá Marki, díky za tip, který se určitě bude hodit i jiným.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020