laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Chleby

Maďarský žitný chléb

12. 8. 2014

Hungarian sourdough rye bread



Pořídila jsem si novou formu na pečení chleba, tak jsem ji hned vyzkoušela na tomhle maďarském chlebu. Jeho střída je velmi měkká, hodně porézní a nakyslá a má nádhernou jablečnou vůni. Recept je ze stránky Pracownia wypieków.

Suroviny na bochník 1,2 kg

450 g aktivního žitného kvásku (100% hydratace)

450 g hladké pšeničné chlebové mouky

200 g brambor

200 g vody z vaření brambor

20 g soli

1 lžíce moučkového cukru

1 lžička celého kmínu

olivový olej

žitné otruby

Brambory uvaříme ve slupce do měkka, musí být předem dobře omyté a během vaření se nesolí. Z uvařených brambor odlijeme vodu a necháme ji vychladnout. Ještě teplé brambory oloupeme, necháme je vychladnout a nastrouháme na struhadle s většími očky nebo protlačíme lisem.

Ve větší míse promícháme mouku se solí, cukrem a kmínem, přidáme brambory, kvásek a vodu, krátce uhněteme řidší lepivé těsto a necháme je 30 minut odstát. Formu na chleba nebo biskupský chlebíček vymažeme olejem a vysypeme otrubami a přendáme do ní těsto, to na povrchu uhladíme. Formu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout 3 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Formu můžete dát také na celou noc do ledničky.

Před pečením nahřejeme troubu na 260°C. Na spodní příčku umístíme plech s vařící vodou a nad něj na další příčku formu s chlebem. Pečeme 20 minut při teplotě 230°C, následně vytáhneme plech s vodou a pečeme dalších 20 minut při teplotě 190°C. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.

Upečený chleba opatrně vyklopíme z formy a necháme jej úplně vychladnout na roštu.

Print Friendly, PDF & Email
žitný kvásek

Related Posts

Žitný chlebový kvásek

Žitný chlebový kvásek

Na chlebový kvásek sice odbornice nejsem, ale protože někteří o recept na něj měli zájem a pár chlebů jsem z něj už upekla, tak zveřejňuji svou variantu jeho přípravy. S žitným chlebovým kváskem jsem bojovala celkem dlouho, první pokus dopadl naprostou katastrofou, kdy celý zplesnivěl, […]

Print Friendly, PDF & Email
Chléb s olivami a bylinkami

Chléb s olivami a bylinkami

Další pšenično-žitný chléb z žitného kvásku. Tento je s černými olivami, bazalkou a oreganem. Původní recept najdete v knize Tartine Bread od Chada Robertsona, já jsem si jej trochu upravila. Opět pečený v hrnci, přijde mi to v něm opravdu jednoduché a hlavně má chleba […]

Print Friendly, PDF & Email
Żurek – polévka z žitného kvásku

Żurek – polévka z žitného kvásku

Minulý týden jsem byla čerpat inspiraci v Polsku, a to dost důkladně, po návratu jsem neměla ani odvahu vlézt na váhu :-). Největším překvapením pro mne bylo, jak všem, s kterými jsem tam trávila nejvíce času, chutnala polská kuchyně, a tak se zbavili některých předsudků. […]

Print Friendly, PDF & Email

Křehký koláč s jostou
Koláč z cukrové řepy s ořechy

11 komentáře k “Maďarský žitný chléb”

  • Anonymní napsal:
    19. 1. 2016 (19:40)

    Peču ho dost často a je vynikající. Jen mi teď při pečení začal praskat a já nevím proč… 🙁

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      20. 1. 2016 (04:43)

      Málo vykynutý? Možná

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Naďa napsal:
    23. 9. 2015 (20:58)

    Tento chléb jsem pekla již podruhé, je na něm sympatické, že se těsto nemusí dlouze vypracovávat. Použila jsem místo pšeničné chlebové celozrnnou špaldovou a ječnou mouku a chleba je stejně měkký a vláčný jako ten na obrázku. Pekla jsem z poloviční dávky, jen jsem omylem dala původní množství tekutiny (použila jsem syrovátku z domácí "lučiny"), ale na chlebu se to nijak negativně nepodepsalo. Rozhodně jsem jej nepekla naposledy.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    6. 9. 2014 (19:17)

    Můžu se zeptat proč se tento chléb nazývá žitný, když je z pšeničné mouky?
    Díky Veronika

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      6. 9. 2014 (20:11)

      Protože je z žitného kvásku.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    31. 8. 2014 (08:41)

    ten chleba je proste dokonaly! mame uz jen zbytecek, pekla jsem pred 3 dny, ale je diky brambore porad stejne mekoucky a vlacny, jako kdybych ho vylovila z trouby prave dnes 🙂 premyslim, ze bych ho zkusila v klasickem bochniku, to by snad mohlo jit taky… 🙂 :sham:

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 9. 2014 (07:28)

      Bojím se, že to těsto je moc řídké, chleba se asi dá péct jen ve formě.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Hana le Boulanger napsal:
    28. 8. 2014 (17:31)

    krásná forma. asi si taky jednu pořídím 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Amelie napsal:
    19. 8. 2014 (20:13)

    Hned bych ochutnala…

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Elinda napsal:
    15. 8. 2014 (18:44)

    Vypadá krásně! Já se zrovna chystám zítra upéct špaldový chléb, ale tenhle určitě také někdy vyzkouším. :))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    13. 8. 2014 (10:26)

    Tak ten teda vypadá úžasně! Asi ho upeču rodině, právě jsem přemýšlela, jaký nový chlebík vyzkoušet, tak díky moc za inspiraci!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020