laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Chleby

Makový chléb

18. 3. 2014

laskominy od maryny

laskominy od maryny

laskominy od maryny

Čistě pšeničný chléb z pšeničného kvásku s celým mákem. Ten je nejen jako ozdoba na kůrce, ale také uvnitř. Není ho tam moc, a tak není v chuti dominantní, spíš jen příjemně doplňuje chuť kváskového chleba a křupe mezi zuby. Výborný byl s marmeládami.

Pšeničný levain
30 g aktivního pšeničného kvásku
(100% hydratace)

100 g pšeničné hladké mouky

100 g vlažné vody

Suroviny smícháme v misce, tu přikryjeme potravinářskou fólií a odstavíme ji na 8 až 12 hodin na teplé místo. Kvásek během té doby zvětší svůj objem asi o necelou čtvrtinu a bude lehce bublat.

Těsto na bochník 800 g
celý levain
450 g hladké pšeničné chlebové mouky
30 g celozrnné pšeničné mouky
15 g sušeného mléka
15 g celého modrého máku
18 g soli
300 až 325 g vlažné vody
1 lžíce máku na posypání 

Mouky prosejeme, přidáme k nim kvásek, sůl, mák, sušené mléko a část vody a vypracujeme z nich těsto. Vodu přiléváme postupně, těsto by mělo mít spíše hutnější konzistenci. Z uhněteného těsta vytvoříme kouli, kterou dáme do misky vymazané olejem, misku přikryjeme utěrkou a dáme ji na 1½ hodiny na teplé místo bez průvanu. Během kynutí těsto jednou (po 45 minutách) odvzdušníme jeho přeložením. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, roztáhneme na čtverec a překládáním okrajů ke středu vytvarujeme bochník. Bochník vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené pedigové ošatky (velikost cca 1 kg těsta), přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Ošatku s chlebem můžeme dát také kynout na celou noc do ledničky – ošatku s připraveným nevykynutým těstem přikryjeme utěrkou nebo vložíme do igelitové tašky a na 8 až 10 hodin ji dáme do ledničky. Z ledničky a igelitové tašky chleba vytáhneme ½ hodiny před pečením.

Před samotným pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny je nahříváme na 250 až 260°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chléb spojem dolů na lopatu nebo prkénko posypané hrubou moukou, bochník potřeme vodou a posypeme mákem, rychle jej nařízneme žiletkou a sesuneme do nahřátého hrnce. Bochník lehce postříkáme vlažnou vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Po vložení chleba do trouby snížíme teplotu na 230°C, pečeme 15 minut v hrnci přikrytém pokličkou, poté sejmeme pokličku, snížíme teplotu na 190°C s horkovzduchem a pečeme dalších 20 minut.

Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.

Chleba můžete také péct na kameni nebo dlaždici. Je to obdobné, jako u pečení v litinovém hrnci. Kámen musíme předem v troubě nahřát, potom jej posypeme hrubou moukou nebo krupicí, vyklopíme na něj bochník z ošatky spojem dolů, potřeme vodou a posypeme mákem, rychle jej nařízneme a kámen vrátíme do trouby na střední příčku. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Na prvních 15 minut dáme do trouby na spodní příčku plech s vařící vodou.

Print Friendly, PDF & Email
mákpšeničný kvásek

Related Posts

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami

Trhací buchta je na Laskominách docela trhák, tak jsem se konečně přinutila vyzkoušet i slanou variantu. Se sýrem, česnekem a bylinkami to byla mňamka. K ultra lenošnému víkendu na chatě byl ideální, protože jsme jej nejen poobědvaly, povečeřely, ale i posnídaly – jen ten řízek […]

Print Friendly, PDF & Email
Pšeničný kvásek

Pšeničný kvásek

Pšeničný kvásek jsem vyráběla úplně stejně, jako žitný. Není to nic složitého, jen na něj musíte několik dnů myslet a pravidelně ho přikrmovat. O kváscích se více dočtete třeba zde, pokud si netroufáte na jeho výrobu, tak se můžete podívat na mapu, jestli ho nenabízí někdo […]

Print Friendly, PDF & Email
Makový dort s krémem z bílé čokolády

Makový dort s krémem z bílé čokolády

Mák prostě můžu a příbuzná žijící v cizině, kde si ho moc dopřát nemůže, taky. Takže pokaždé, když přijíždí do ČR a má přijít na návštěvu, děláme nějakou makovou buchtu. Tentokrát jsem se nechala inspirovat opět stránkou Moje wypieki a upekla makový dort s krémem […]

Print Friendly, PDF & Email

Makový cheesecake
Cheesecake s arašídovým máslem

12 komentáře k “Makový chléb”

  • Anonymní napsal:
    8. 5. 2014 (19:10)

    Dobrý den. Chystám se na svůj první chléb a bojím se jestli se povede 🙂 Tak by jsem se chtěla zeptat proč se do tohoto chlebíku nedává droždí? A opravdu stačí hotový kvásek přikrmovat jednou za týden? Váš blog je úžasný,nemůžu se od něj odtrhnout 🙂 Moc děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      8. 5. 2014 (21:27)

      Droždí se nemusí přidávat, bohatě stačí kvásek a ten opravdu stačí přikrmit jednou za týden. Někdy jej přikrmuji třeba jen jednou za 14 dnů, ale to je tak maximum.

      Odpovědět
  • Hanka napsal:
    20. 3. 2014 (01:23)

    Marynko, chlebik je nadherny! Jako z francouzske pekarny! Dik za recept 🙂

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      20. 3. 2014 (07:20)

      No nevím jestli vypadá až tak profi, ale chutnal fakt skvěle 🙂

      Odpovědět
  • M.A.R.K.I napsal:
    19. 3. 2014 (22:14)

    Marynko, tak ten bych si s chutí dala !!!! Marki

    PS: Odhlasováno, mé srdce bije jen pro tvůj blog … a žaludek samozřejmě taky :o):o):o) !!!!

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      20. 3. 2014 (07:17)

      Děkuji, Marki.

      Odpovědět
  • Naďa napsal:
    18. 3. 2014 (17:07)

    Koukám, že zde máte jeden lepší chlebík než druhý! Ráda bych se také zeptala na to, co je v předchozím dotazu, zda lze nahradit pšeničný kvásek žitným. Nepočítám, že bych pekla z kvásku příliš často, takže bych asi dva kvásky neupotřebila. Děkuji a těším se na další recepty, Naďa

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      18. 3. 2014 (17:17)

      Odpověď je u předchozího dotazu.

      Odpovědět
  • Anonymní napsal:
    18. 3. 2014 (16:59)

    a co se stane,když dám žítný kvásek? Vadí to? Děkuji, VR.

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      18. 3. 2014 (17:17)

      Nevadí, lze použít na levain i žitný, ale rozmíchejte ho s pšeničnou moukou, tak jak je to popsáno v receptu.

      Odpovědět
  • Unknown napsal:
    18. 3. 2014 (16:37)

    Marynko,ty jsi velký profík,máš vše tak dobré a precsizní,já chci upéct ten makový chlebíček a nevim co to je ten levain,tak jestli mohu prosit písni:-) Díky Dája-Duha

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      18. 3. 2014 (17:15)

      Milá Dájo, levain je vlastně kvásek a jeho výroba je v receptu popsaná.

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020