laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Chleby

Chléb s ovesnou moukou a jablkem

12. 1. 2014

Pšeničný chleba s trochou celozrnné ovesné mouky. Vláčnost dodává střídě jablko. Chleba je hutný s hodně tvrdou a křupavou kůrkou.

Kvásek

2 vrchovaté lžičky aktivního žitného kvásku

25 g celozrnné ovesné mouky

125 g piva (nepasterizované nebo pšeničné)

Pivo ohřejeme na 70°C, rozmícháme je s moukou a necháme vychladnout. Přidáme aktivní žitný kvásek, dobře zamícháme, misku přikryjeme potravinářskou folií a necháme 16 hodin prokvášet na teplém místě. Výsledný kvásek má na povrchu malé bublinky a je hodně řídký.

Těsto na bochník cca 750 g

500 g hladké pšeničné chlebové mouky

150 g kvásku

230 až 250 g vlažné vody (22°C)

1 jablko

14 g soli

Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubším struhadle.

Všechny suroviny smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto, vodu přiléváme postupně, mělo by vzniknout spíše pevnější, jen lehce lepivé těsto. Připravené těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2½ hodiny. Každou hodinu těsto odvzdušníme jeho přeložením na půl. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, roztáhneme na čtverec a překládáním okrajů ke středu vytvarujeme kulatý bochník. Bochník vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené ošatky, přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3 hodiny. Ošatku s chlebem zabalenou do igelitové tašky můžeme dát také na celou noc do ledničky.

Před samotným pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny je nahříváme na 250 až 260°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chléb spojem dolů na lopatu nebo prkénko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme a sesuneme do nahřátého hrnce. Bochník lehce postříkáme vlažnou vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Po vložení chleba do trouby snížíme teplotu na 230°C, pečeme 15 minut v hrnci přikrytém pokličkou, poté sejmeme pokličku, snížíme teplotu na 200°C a pečeme dalších 20 minut.

Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.

Chleba můžete také péct na kameni nebo dlaždici. Je to obdobné, jako u pečení v litinovém hrnci. Kámen musíme předem v troubě nahřát, potom jej posypeme hrubou moukou nebo krupicí, vyklopíme na něj bochník z ošatky spojem dolů, rychle jej nařízneme a kámen vrátíme do trouby. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Během prvních 2 minut pečení je potřeba po každých 30 sekundách nastříkat na boky trouby trochu vody, používám na to postřikovač na květiny. Pokud máte skleněná dvířka, tak opatrně, aby vám nepraskla. Důležité je pracovat rychle, aby trouba nebyla moc dlouho otevřená, jinak se v ní nevytvoří dostatečné množství páry.

Print Friendly, PDF & Email
jablkažitný kvásek

Related Posts

Žitný chlebový kvásek

Žitný chlebový kvásek

Na chlebový kvásek sice odbornice nejsem, ale protože někteří o recept na něj měli zájem a pár chlebů jsem z něj už upekla, tak zveřejňuji svou variantu jeho přípravy. S žitným chlebovým kváskem jsem bojovala celkem dlouho, první pokus dopadl naprostou katastrofou, kdy celý zplesnivěl, […]

Print Friendly, PDF & Email
Tatranská Šarlotka

Tatranská Šarlotka

Velmi šťavnatý koláč díky vysoké vrstvě jablek na korpusu z křehkého těsta. Tento druh koláčů je hodně populární v Polsku, kde jim říkají Szarlotka. Ochutnat ji tam můžete téměř v každém mléčném baru (barze mlecznym), kterých je tam stále dost. Škoda, že u nás zmizely. […]

Print Friendly, PDF & Email
Makový štrúdl

Makový štrúdl

Štrúdl z listového těsta s makovou šťavnatou náplní, které docílíte přidáním nastrouhaných jablek a kysané smetany k máku. Pokud jej chcete mít fakt skvělý, tak si připravte sami i máslové listové těsto podle tohoto návodu. Jeho příprava je sice zdlouhavá, ale časově není moc náročná […]

Print Friendly, PDF & Email

Černorybízové řezy
Pomerančový makovec

5 komentáře k “Chléb s ovesnou moukou a jablkem”

  • Anonymní napsal:
    5. 5. 2016 (18:14)

    Mohu se zeptat, jak dlouho kyne? Děkuji

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      8. 5. 2016 (16:33)

      Je to napsáno v receptu, cca 3 hodiny.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      12. 5. 2016 (14:39)

      Já ho dělala asi 3x, ale nikdy mi moc nenakynul, vždy až v troubě. Musím teda říct, že je to nejlepší chleba zatím co jsem dělala. Děkuji

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    13. 1. 2014 (09:38)

    Ach, jak mě chybí takový dobrý domácí chleba! To je hotové mučení, hned bych si pár krajíců namazala. A použít do těsta jablko na zvláčnění by mě nenapadlo, takže díky za nápad, zkusím ho aplikovat v bezlepkové verzi.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      14. 1. 2014 (06:48)

      Vyzkoušej, je to fakt dobré, Madli.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020