Hutná bábovka, které dodává vláčnost a jemnost tvaroh se smetanou. Vonící vanilkou a čokoládou.
Suroviny
150 g másla
300 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
6 vajec
250 g plnotučného tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
120 g čokoládových čoček ze 70% čokolády nebo nahrubo nasekaná tabulka čokolády
380 g polohrubé mouky
15 g prášku do pečiva
špetka soli
Velkou formu na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Máslo utřeme s cukrem do pěny, třeme cca 10 minut. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh. Mouku promícháme s práškem do pečiva.
Do utřeného másla s cukrem vmícháme jeden po druhém žloutky, dokud se ten předchozí nezapracuje. Následně vetřeme tvaroh, smetanu, mouku s práškem do pečiva a čokoládu. Na závěr jen velmi lehce stěrkou zamícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně rozetřeme po celé ploše.
Pečeme 45 až 50 minut v troubě vyhřáté na 175°C. Zda je již bábovka upečená, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane čistá, můžeme ji vytáhnout z trouby. Po upečení necháme ještě chvilku vychladnout ve formě. Bábovku vyklopíme z formy na rošt a tam ji necháme úplně vychladnout. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Přesně jak píše paní výše. Skvělý recept, jen pozor na velikost formy. Já ji ve své silikonové klasické peču minimálně 90 minut. Posledně jsem z ní ubrala těsto do tří velkých muffinu a bylo to akorát. Jinak geniální, uz jsem ji pekla třikrát 👌😊
Velmi dobrý recept, až na jedno selhání. Pro mou formu je to moc těsta, po 50ti minutách začla prostředkem vykapávat bábovka ven, takže se pekla 1.20 a pod ní udělala navíc bábovkové hovínko 🙂
Máslo, tvaroh, smetana, čokoláda! To musím vyzkoušet, děkuji za recept 🙂