laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Křehká těsta

Makový koláč s drobenkou

29. 1. 2019

Prosincová degustace vín schovaná za uzení už je dávno za námi, a já se konečně dostala k napsání receptu na makový koláč, který jsem tam tentokrát vzala, abychom se necpali jen klobásami, uzeným sýrem a hovězím po burgundsku. Vepřové klobásky, které jsem vyráběla na uzení už podruhé, se prý moc povedly, dokonce nebyly suché jako předloni, ale u mě zvítězil stejně tento makový koláč. Maku je v něm totiž tolik, že uspokojí každého závisláka! 🙂

Křehké těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
1 lžíce moučkového cukru
70 g ledové vody

Mouku promícháme s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, ledovou vodu a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vyválíme plát a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm, přitlačíme jej k okrajům formy a na horní hraně seřízneme. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, poté sundáme zátěž a dopečeme dalších 10 minut.

Náplň
250 g modrého máku
150 g moučkového cukru
15 g bramborového škrobu
300 ml kysané smetany
4 vejce
šťáva z ½ citronu

2 lžíce švestkových povidel

Mák pomeleme a promícháme jej s cukrem a bramborových škrobem. Přidáme vejce, kysanou smetanu a citronovou šťávu a vše promícháme. Předpečený korpus potřeme povidly. Na ně nalijeme makovou masu. Koláč pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 175°C.

Drobenka60 g másla
60 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
1 lžička skořice

Během pečení si připravíme drobenku. V misce zpracujeme dohromady máslo s moukou, cukrem a skořicí, až se tvoří drobky.

Po 15 minutách pečení koláče na něj nasypeme drobenku a pečeme ještě dalších 25 minut, dokud se drobenka nezbarví dozlatova. Koláč necháme vychladnout ve formě.

Print Friendly, PDF & Email
mákpovidla

Related Posts

Podzimní řezy

Podzimní řezy

Vláčný dýňový piškot, povidla, smetanový sýr a čokoláda. Tento dezert rozhodně bude patřit do mých TOP 10! Dýňový korpus je vláčný, nadýchaný a neskutečně voňavý a spolu s dalšími vrstvami tvoří lahodnou kombinaci. Dýňové pyré1 menší dýně hokaido nebo máslová1 lžíce máslašpetka soli Dýni omyjeme, […]

Print Friendly, PDF & Email
Makový dort s krémem z bílé čokolády

Makový dort s krémem z bílé čokolády

Mák prostě můžu a příbuzná žijící v cizině, kde si ho moc dopřát nemůže, taky. Takže pokaždé, když přijíždí do ČR a má přijít na návštěvu, děláme nějakou makovou buchtu. Tentokrát jsem se nechala inspirovat opět stránkou Moje wypieki a upekla makový dort s krémem […]

Print Friendly, PDF & Email
Makový cheesecake

Makový cheesecake

Nemáte mlýnek na mák? Nevadí! Na tenhle recept jej nepotřebujete. Mák je v cheesecaku celý – nemletý. Díky tomu je tvarohová vrstva nadýchanější než s pomletým mákem a celý navíc krásně křupe mezi zuby. Suroviny na korpus 150 g světlých sušenek (např. máslové Opavia) 75 […]

Print Friendly, PDF & Email

Ořechový cheesecake s povidly
Boží milosti – pečené

8 komentáře k “Makový koláč s drobenkou”

  • Maryna napsal:
    17. 4. 2019 (17:41)

    Recept na klobásky nebude, nezapsala jsem si suroviny 🙁

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    17. 4. 2019 (12:46)

    Dobry den, kolac vypada krasne, ale muzu poprosit o recept na klobasy, kvuli kterym jsem zapomnela, ze se jedna o recept na kolac? Vypadaji naprosto naramne. Moc dekuji!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Maryna napsal:
    15. 4. 2019 (16:53)

    Je lepší až druhý den po odležení.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    18. 2. 2019 (08:46)

    Dobrý den, je lepší koláč podávat po upečení a vychladnutí nebo až po odležení třeba druhý den? Děkuji.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Janavalovesgarden napsal:
    5. 2. 2019 (06:50)

    Koláč je naprosto famózní! Díky za recept, připisuji do zlatého fondu…:)
    Jana

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    3. 2. 2019 (19:14)

    No tak ten musím upéct! Děkuji za recept.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Veronika napsal:
    2. 2. 2019 (13:17)

    Vypadá skvostně! Díky za recept.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    29. 1. 2019 (19:34)

    Vypadá lákavě a je přitažlivě nafocený.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020