Vybraný příspěvek

Pečeme i v době koronaviru

Ve Velikonočním týdnu budeme mít otevřeno takto: Pondělí 12 - 16, rezervace držíme do 15 Úterý 12 - 16, rezervace držíme do 15 Stř...

pátek 21. srpna 2015

Mrkvance



Mrkvance či mrkváče, mrkvové šátečky... jsou tradičním pečivem na Slovácku. Slovácko, dříve také nazývané Moravské Slovácko nebo Moravské Slovensko, je národopisný region na jihovýchodní Moravě – na severozápadě je ohraničeno Chřiby a Ždánickým lesem, na jihovýchodě Bílými Karpaty a řekami Moravou a Dyjí. Na Slovácku, na rozdíl od Vysočiny, kde bývají z kynutého těsta plněné mrkví, se vyrábějí z křehkého těsta, do nějž je zapracovaná nastrouhaná mrkev. Někde se vykrajují jen čtverečky, které se po upečení pocukrují, jinde šátečky plněné povidly, tvarohem či ořechy. U mě vedou plněné povidly :-) 

Recepty na různé varianty mrkvového pečiva najdete v kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku, v jejím druhém svazku, jehož autorkou je má kolegyně z etnologie Marta Kondrová. V obou dílech najdete nejen odborný úvod, ale především množství receptů na jednoduché tradiční pokrmy. Škoda, že za skvělým obsahem pokulhává nemoderní a nenápadité grafické zpracování.

Suroviny na 50 kusů
200 g hrubé mouky
200 g hladké mouky
200 g mrkve
200 g másla
1 vejce
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
povidla
moučkový nebo vanilkový cukr

Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemno. Obě mouky přesejeme do mísy, zamícháme do nich sůl a jedlou sodu. Přidáme mrkev, vejce a máslo nakrájené na kostičky. Vypracujeme hladké pevné těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu vychladit v ledničce.

Vychlazené těsto rozválíme na plát silný cca 4 mm, vykrajujeme z něj kolečka o ∅ 6 cm. Na každé kolečko dáme necelou malou lžičku povidel, kolečko přehneme na půl, okraje k sobě dobře přitiskneme a hroty vidličky vytvoříme na taštičce ozdobný okraj.

Taštičky klademe v nevelkých rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 160°C, dokud lehce nezrůžoví. Ihned po upečení pocukrujeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

V uzavřené nádobě vydrží až 14 dnů.










5 komentářů:

Světluška 77 řekl(a)...

Recept budu muset vyzkoušet, marně vzpomínám, o kterého města manžel kdysi jezdil na Mrkvancové slavnosti :-)

Unknown řekl(a)...

Mrkvánky! Úžasné prodávají u nádraží ve Frýdku Místku. Teď naposledy jsem tam ulovila dokonce řepánky s náplní z hruškových povidel, byly ještě lepší než mrkvánky.Vyrábí to Beskyd Fryčovice.
Domácí jsem už nedělala ani nepamatuju, musím to napravit.

Maryna řekl(a)...

Řepánky musí být taky skvělé, to je inspirace ;-)

Anonymní řekl(a)...

Mňam! Já to slovácké jídlo prostě miluji ! :-)

Anonymní řekl(a)...

Jsou skvělé. Díky