laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Křehká těsta

Torta della Nonna čili Babiččin koláč s citronovým krémem a piniovými oříšky

28. 9. 2014

Minulý týden jsem dostala nádherné obrovské citrony až z jihu Itálie, tak jsem z nich chtěla udělat něco extra a tenhle italský babiččin koláč – Torta della Nonna – rozhodně extra je! Pudingový, nejčastěji vanilkový, krém v krustě z křehkého těsta, posypaný piniovými oříšky. Vyzkoušela jsem jeho citronovou, velmi svěží variantu. Náplň je krémová a lehce tekutá i po vychlazení.

Křehké těsto

200 g hladké mouky

25 g bramborového škrobu

50 g moučkového cukru

150 g vychlazeného másla

2 žloutky

špetka soli

2 lžíce ledové vody

Mouku prosejeme spolu se škrobovou moučkou a cukrem, zamícháme do ní sůl. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutky, vodu a vypracujeme rychle hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut vychladit do ledničky. Těsto rozdělíme na dvě části, jedna bude trochu menší. Oba kusy rozválíme na plát silný cca 3 mm, z menšího vyřízneme kruh o ∅ koláčové formy na jejím horním okraji a uděláme do něj vidličkou několik dírek. Druhou větší část vložíme do koláčové formy o ∅ 23 cm a  dobře ji přimáčkneme ke dnu i okrajům, na horní straně formy těsto seřízneme do rovna spolu s okrajem. Formu s těstem i vyříznutý kruh dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.

Náplň

500 ml plnotučného mléka

1 velký citron

60 g moučkového cukru

30 g hladké mouky

5 žloutků

1 lžíce piniových oříšků

1 menší vejce a 1 lžička mléka na potření

Během chlazení těsta si připravíme citronovou náplň. Bílky uchovejte třeba v mrazničce, můžete z nich vyrobit cokoliv jiného.

Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu, potřebujeme ji cca 150 ml.

Mléko ohřejeme spolu s citronovou kůrou. V kovové nebo skleněné míse vyšleháme metličkou cukr s moukou a žloutky a postupně k nim pomalu zašleháváme teplé mléko a citronovou šťávu. Mísu postavíme nad vodní lázeň a za stálého míchání krém vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Na krém položíme potravinářskou fólii, aby na něm nevznikl škraloup a necháme jej úplně vychladnout.

Na vychlazené těsto nalijeme vychladlý citronový krém, urovnáme jej a přikryjeme připraveným kruhem z těsta. Obě těsta ve spojích k sobě lehce přimáčkneme, aby při pečení nevytékala náplň. Vejce rozšleháme s mlékem, potřeme jím povrch koláče a posypeme piniovými oříšky.

Pečeme na spodní příčce trouby 45 až 50 minut při teplotě 160°C s horkovzduchem. Upečený koláč necháme hodinu vychladnout na roštu, poté jej dáme minimálně na dvě hodiny (klidně celou noc) do ledničky. Před podáváním poprášíme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

Print Friendly, PDF & Email
citron

Related Posts

Dort Andalusie

Dort Andalusie

Dort pro opravdové čokoholiky, skládající se z mandlovokakaového bezé, proloženého čokoládovým krémem a osvěžujícím citronovým krémem. Kombinace obou krémů vytváří chuťový i vizuální kontrast a citronový odlehčuje celkovou hutnost čokoládového dortu. Krémy mají být ve vrstvách obráceně, tedy citronový nahoře a čokoládový dole, hold chybička se vloudila […]

Print Friendly, PDF & Email
Lemon curd

Lemon curd

V M & S asi zapláčou nad tím, že lemon curd už nechodím nakupovat k nim, díky mé závislosti jim totiž asi dost klesne zisk :-). Lemon curd je oblíbená britská a severoamerická pochoutka. Základními ingrediencemi jsou ovocná šťáva, žloutky a cukr, pro zjemnění a […]

Print Friendly, PDF & Email
Lemon Meringue Tartlets

Lemon Meringue Tartlets

Nějak to letí a dnes je to právě rok, co jsem na „Laskominách“ zveřejnila první recept. Za ten rok jich tu přibylo dalších 140. Děkuji Vám, že blog tak hojně navštěvujete, do dnešního dne je to téměř 67 000 zhlédnutí, a za mnoho komentářů. Snad […]

Print Friendly, PDF & Email

Špagetová dýně s krevetami a cherry rajčaty
Kávové biscotti s pistáciemi a čokoládou

1 komentáře k “Torta della Nonna čili Babiččin koláč s citronovým krémem a piniovými oříšky”

  • Unknown napsal:
    3. 10. 2014 (21:24)

    Maryno, vypada luxusne a brzy se na nej vrhnu!!!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020