laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Dorty ~ Šlehaná těsta

Pistáciový dort

9. 5. 2014


Pistáciové cupcakes některým chutnaly tak, že jsem byla požádána i o podobný dort k narozeninám. A protože byly fakt super, tak jsem změnila jen poměr surovin 🙂

Suroviny na korpus
180 g másla
75 g bílé čokolády
180 g hladké mouky
75 g hrubě mletých nesolených pistácií
1 lžička jedlé sody
¾ lžičky prášku do pečiva
3 vejce
75 g třtinového cukru
150 g kysané smetany

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

1. Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

2. Máslo rozpustíme, odstavíme ze sporáku, dáme do něj bílou čokoládu a až se roztopí, tak směs dobře promícháme.

3. Mouku prosejeme se sodou a práškem do pečiva a přimícháme do ní mleté pistácie.

4. Celá vejce spolu s cukrem šleháme 5 minut při nejvyšší rychlosti do pěny, poté do ní po lžících zašleháme máslo s čokoládou.

5. Vařečkou do pěny postupně zamícháme kysanou smetanu a mouku s pistáciemi, jen zlehka, aby se suroviny spojily, ale pěna nespadla. Těsto nalijeme do formy a uhladíme na povrchu.

6. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je korpus upečený, zjistíme zapíchnutím špejle: pokud zůstane čistá, je hotový. Upečený korpus necháme vychladnout na roštu a poté jej podélně prořízneme na dvě poloviny.

Suroviny na krém
50 g vyloupaných nesolených pistácií nebo pistáciové pasty
350 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
300 g višňové nebo rybízové marmelády
1 lžíce pistácií na posypání

1. Pistácie musíme v minidrtiči nebo food processoru rozmixovat na úplně jemnou moučku.

2. Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Mascarpone spolu s pistáciemi a cukrem vyšleháme do hladkého krému. Následně přilijeme smetanu a šleháme, dokud nevznikne pevný krém, ale opatrně, aby se krém nepřešlehal.

3. Jeden díl korpusu uzavřeme do dortové obruče, potřeme jej polovinou marmelády a na ni dáme polovinu krému. Ten přikryjeme druhým dílem korpusu a potřeme jej zbývající marmeládou.

4. Cukrářský sáček se zdobicí špičkou (použila jsem Wilton 2D) naplníme krémem a nazdobíme povrch dortu malými růžemi. Pistácie rozsekáme na menší kusy a posypeme jimi povrch dortu.

Print Friendly, PDF & Email
mascarponepistácie

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Oreo cupcakes

Oreo cupcakes

Blíží se mezinárodní den dětí a tady je jeden tip na laskominu, která jim určitě při této příležitosti udělá radost. Kakaovo-ořechové cupcakes se sušenkami Oreo a krém z mascarpone, šlehačky a opět sušenek Oreo. Těsto je hodně kakaové, takové hutné a vlhké (trochu připomíná brownies), […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email

Arašídová zmrzlina s mořskou solí
Datlový pšeničný chléb

22 komentáře k “Pistáciový dort”

  • Unknown napsal:
    3. 4. 2017 (16:15)

    Dobrý den, Maryno. Je dort opravdu pistáciový, že to v tom člověk ucítí na první dobrou? Nerada bych jen světlý korpus a světlý krém, víte… Díky za odpověď!
    Eliška

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    6. 3. 2017 (11:40)

    Dort se povedl a byl opravdu výborný! Jen se za ním zaprášilo :)… A pro ty, co jako já nemají čas shánět nesolene pistácie, nebo pastu, tak to vůbec nevadí, při troše práce se dají slané umýt a nikdo nic nepozná 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    5. 3. 2017 (18:16)

    Dort jsem pekla synkovi k narozeninám.Nevím ovšem,kde se stala chyba,ale rozhodně jsem korpus neměla tmavě hnědý jako vy,ale světlý jako piškot…Chuťově nebyl špatný,oslavenec si pomlaskával 🙂 Jinak pistácie nesolené kupuji v takových těch "oříškárnách",Diana apod. Markéta

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      5. 3. 2017 (19:14)

      Ale ten korpus byl uprostřed scětlý, tedy spíše nazelenalý.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    20. 1. 2017 (09:46)

    Ať koukám jak koukám, v těstu chybí kakao. Korpus je hnědý a kakao nikde:-)
    Jdu zrovna péct a hledám množství. Samozřejmě intuitivně dám dle sebe

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      20. 1. 2017 (10:16)

      Kakao tam nemá být.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • radushka.v napsal:
    21. 8. 2016 (13:26)

    Dort vypadá úžasně:) zrovna hledám nějaký dobrý pistáciový krém, tak určitě vyzkouším, můžu se jen zeptat, pokud se použije místo pistácií pistáciová pasta, je množství také 50 g?

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    16. 3. 2016 (07:23)

    Dobry den, dort vypada fakt dobre. Chci se zeptat, ten trtinovy cukr ma byt tmavy s melasou nebo staci obycejny svetlejsi? Dekuji Marie

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    4. 3. 2016 (09:13)

    Dort byl prostě boží. Děkuju za skvělý recept 🙂 Natálie

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    27. 10. 2015 (12:04)

    Excelentní chuť, vypadá báječně a chutná ještě líp! Skutečně se vyplatí pohrát si s výrobou tohoto dortu, odměnou budou vždy prázdné talířky 🙂 Petra

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • barakum napsal:
    8. 10. 2014 (19:09)

    Tak jsem dort zkusila, záměr byl jasný, chci ho….ale kde sehnat nesolené pistcie, to byl problém 🙂 po útrpném shánění jsem sehnala, dort je krásně vláčný, dobrý…jen cena pistácií ho řadí do ligy SLAVNOSTNÍ 🙂
    někde jsem slyšela, že prý je možné propláchnout solené pistácie, ale to se mi moc nezdá….nemáte s tím někdo zkušenost? Přijde mi to jako divočina.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      2. 12. 2014 (20:46)

      V Lidlu mají na váhu pražené nesolené pistácie kolem 400 Kč za kilo.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      3. 12. 2014 (07:30)

      díky za tip!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    15. 5. 2014 (16:08)

    Jů nádhera, zrovna jsem uvažovala, čím uctít babičku mého muže, tohle bude na návštěvu a ještě k tomu pětasedmdesáté narozeniny myslím super 🙂 Jen nevím, jestli se mi povede tak krásně…

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Unknown napsal:
      19. 5. 2014 (15:28)

      tak to dopadlo výborně, dort byl skvělý a měl úspěch, jen se po něm zaprášilo, díky moc 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    11. 5. 2014 (17:07)

    Knizku?! To je skvely napad. Urcite by sa dobre ujala. Podla mna si cukrarsky poloboh a urcite nie som jedina co si to mysli.
    Pekny den
    Karolina

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      12. 5. 2014 (06:44)

      Ještě se mám hodně co učit :-), ale děkuji.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    9. 5. 2014 (17:22)

    Milá Marynko,zas a znova opakuji, jsi vynikající kuchařka!!!!!!!Vydej knížku,moc by se mi šikla.Zdraví Dája

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      9. 5. 2014 (21:15)

      Milá Dajo, děkuji, ale myslím, že na to ještě pořád nenastal čas 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • M.A.R.K.I napsal:
    9. 5. 2014 (13:33)

    Marynko, to je kráááása …. jedla bych očima !!!! Ty růžičky z krému vypadají božsky !!!! Marki

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Lucia (Just Delicious) napsal:
    9. 5. 2014 (12:54)

    wow, ta torta vyzerá božsky! Krasne zdobenie.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Mariana napsal:
    9. 5. 2014 (12:47)

    och, ten vypadá úžasně! hezký víkend přeju. Mariana

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020