Velikonoce se kvapem blíží, tak ještě jeden recept na laskominu pro koledníky, který vznikl ve spolupráci s Lindt. Extra pistáciové cupcakes, kde jsou pistácie i v korpusu i v krému. Pistácie do korpusu můžete pomlet trochu hruběji, aby v něm byly výraznější. Malým koledníkům je můžete dozdobit čokoládovou figurkou slepičky, zajíčka nebo beránka. Můj oblíbený sommelier se svým vytříbeným jazýčkem konstatoval, že by vynechal i marmeládu, přišla mu tam navíc. Mně vyhovuje, dodává cupcakům svěžest a šťavnatost. Volbu tedy nechám na Vás.
Suroviny na 12 cupcakes
120 g másla
50 g bílé čokolády
120 g hladké mouky
50 g mletých pistácií nesolených (blanšírovaných)
½ lžičky jedlé sody
¾ lžičky prášku do pečiva
2 vejce
50 g třtinového cukru
100 g kysané smetany
100 g višňové marmelády
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
- Máslo rozpustíme, odstavíme ze sporáku, dáme do něj bílou čokoládu a až se rozpustí, tak směs dobře promícháme.
- Mouku prosejeme se sodou a práškem do pečiva a přimícháme do ní mleté pistácie.
- Celá vejce spolu s cukrem šleháme 5 minut při nejvyšší rychlosti do pěny, poté do ní po lžících zašleháme máslo s čokoládou.
- Vařečkou do pěny postupně zamícháme kysanou smetanu a mouku s pistáciemi, jen zlehka, aby se suroviny spojily, ale pěna nespadla.
- Do formy na muffiny vložíme papírové košíčky o ∅ 5 cm. Košíčky naplníme těstem tak, aby dosahovalo cca 3 mm pod okraj košíčku, těsto na povrchu uhladíme.
- Pečeme 20 až 22 minut v troubě vyhřáté na 170°C bez ventilátoru. Zda jsou muffiny upečené, zjistíme zapíchnutím špejle: pokud zůstane čistá, jsou hotové. Upečené muffiny necháme
vychladnout na roštu. - Z každého muffinu vykrojíme uprostřed lžičkou část těsta a vzniklou dírku naplníme marmeládou.
Suroviny na krém
50 g vyloupaných nesolených pistácií (blanšírovaných) nebo pistáciové pasty
250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
12 čokoládových figurek (Lindt – kuřátka, beránci, zajíčci)
- Pistácie musíme v minidrtiči nebo food processoru rozmixovat. Nejdříve vznikne jemná moučka, která po chvilce začne tvořit hrudky, jak je vidět na fotografii.
- Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Mascarpone spolu s pistáciemi a cukrem vyšleháme do hladkého krému. Následně přilijeme smetanu a šleháme dokud nevznikne pevný krém, ale opatrně, aby se krém nepřešlehal.
- Všechny muffiny potřeme tenkou vrstvou krému.
- Cukrářský sáček se zdobicí špičkou (použila jsem Wilton 1M) naplníme krémem a nazdobíme cupcakes, na každý položíme nahoru čokoládovou figurku.
Mám dotaz ohledně sody a prášku do pečiva. To skutečně mám dát oba dva?
Ano
Nejlepší jaké jsem kdy jedla , koledníci si pochutnali a velice všichni chválili! Mamka je nazvala nebem v puse 🙂
díky za bezvadnou inspiraci ,kterou zde vždy najdu.
Lucka
To je radost! Byly s marmeládou nebo bez?
určitě "s" 🙂
Maryno, tak marmeládu dávejte dál. Alespoň tady ji všichni mezinárodně ocenili… 🙂
ty jsou tak krásně nazdobené! 🙂
Tak ty zajíci jsou boží 🙂 Tam sedí jak " ve své jamce" 🙂 Skvělé asi udělám na velikonoční pondělí.
Dobrý den Maryno,
prosím, chci se zeptat na pistácie. To jsou takový ty slaný co se normálně prodávají? Já jsem totiž ještě nikdy nesolené pistácie nikde neviděla.
Děkuji a přeji pěkný den Majka
Prodávají se vyloupané, ve specializovaných prodejnách "Suché plody" a jsou nesolené.
Díky, mrknu třeba v podchodu nebo někde po Brně.