laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone medvědí česnek meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina černý rybíz červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Chleby

Pšeničný chléb se sýrem Gran Moravia

13. 2. 2014

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Světlý, čistě pšeničný chléb s měkkou střídou i kůrkou. Vláčnost mu dodávají brambory, díky nimž vydrží oproti běžnému pšeničnému pečivu i déle čerstvý. Nejlepší byl jen tak s máslem a solí.

Pšeničný levain
30 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace)
100 g hladké pšeničné mouky
100 g vlažné vody

Suroviny smícháme v misce, tu přikryjeme potravinářskou folií a odstavíme ji na 8 až 12 hodin na teplé místo. Kvásek během té doby zvětší svůj objem asi o necelou čtvrtinu a na jeho povrchu bude množství bublin.

Suroviny na chléb 1,4 kg
celý pšeničný levain
260 g hladké pšeničné mouky
250 g hladké chlebové pšeničné mouky
14 g soli
250 g brambor

230 g vody z uvařených brambor
100 g sýru Gran Moravia

Brambory uvaříme ve slupce do měkka, musí být předem dobře omyté a během vaření se nesolí. Z uvařených brambor odlijeme vodu a necháme ji vychladnout. Ještě teplé brambory oloupeme, necháme je vychladnout a nastrouháme na struhadle s většími očky.

Ve větší míse smícháme pšeničný levain s 250 g chlebové mouky, bramborami a 115 g vody z uvařených brambor. Mísu odstavíme na 30 minut na teplejší místo, aby těsto vstřebalo vodu (autolýza). Poté do těsta přimícháme zbývající mouku a sůl a přiléváme tolik vody z brambor, aby vzniklo středně hutné těsto. Vyklopíme je na vál a hněteme 6 minut, těsto by mělo být lehce lepkavé. Těsto můžete hníst i v robotu. Hotové těsto dáme do mísy vymazané olejem, přikryjeme utěrkou a dáme na 1½ hodiny kynout na teplé místo. V polovině kynutí těsto odvzdušníme jeho přeložením na polovinu.

Gran Moravii nakrájíme na proužky. Vykynuté těsto na vále rozprostřeme na obdélník, po celé ploše rozložíme sýr a obdélník srolujeme jako závin. Závin stočíme do kruhu a vložíme jej do pedigové ošatky dobře vysypané moukou k dalšímu kynutí. Na toto množství těsta jsem použila ošatku na 1,2 kg těsta. Ošatku přikryjeme utěrkou a chleba dáme kynout na teplé místo na 1 hodinu, případně na celou noc do ledničky.

Před pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny ji nahříváme na 260°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chleba na lopatu nebo prkýnko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme a sesuneme do nahřátého hrnce. Bochník lehce postříkáme vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Pečeme 15 minut přikrytý, poté sejmeme pokličku, snížíme teplotu na 200°C a pečeme dalších 15 minut. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.

Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.

Chleba můžete také péct na kameni nebo dlaždici. Je to obdobné, jako u pečení v litinovém hrnci. Kámen musíme předem v troubě nahřát, potom jej posypeme hrubou moukou nebo krupicí, vyklopíme na něj bochník z ošatky, rychle jej nařízneme a kámen vrátíme do trouby. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Během prvních 2 minut pečení je potřeba každých 30 sekundách nastříkat na boky trouby trochu vody, používám na to postřikovač na květiny. Pokud máte skleněná dvířka, tak opatrně, aby Vám nepraskla. Důležité je pracovat rychle, aby trouba nebyla moc dlouho otevřená, jinak se v ní nevytvoří dostatečné množství páry.

Print Friendly, PDF & Email
pšeničný kváseksýr

Related Posts

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami

Trhací chleba se sýrem, česnekem a bylinkami

Trhací buchta je na Laskominách docela trhák, tak jsem se konečně přinutila vyzkoušet i slanou variantu. Se sýrem, česnekem a bylinkami to byla mňamka. K ultra lenošnému víkendu na chatě byl ideální, protože jsme jej nejen poobědvaly, povečeřely, ale i posnídaly – jen ten řízek […]

Print Friendly, PDF & Email
Pšeničný kvásek

Pšeničný kvásek

Pšeničný kvásek jsem vyráběla úplně stejně, jako žitný. Není to nic složitého, jen na něj musíte několik dnů myslet a pravidelně ho přikrmovat. O kváscích se více dočtete třeba zde, pokud si netroufáte na jeho výrobu, tak se můžete podívat na mapu, jestli ho nenabízí někdo […]

Print Friendly, PDF & Email
Toustový chléb z kvásku

Toustový chléb z kvásku

Voňavý máslový chléb s měkkou kůrkou i střídou je ideální na tousty. Zvlášť s kozím sýrem, sušeným rajčetem a bazalkou byly skvělé! Suroviny 140 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace) 500 g hladké mouky nebo mouky Manitoba 250 g mléka 25 g másla 2 lžičky […]

Print Friendly, PDF & Email

Sernik s brusinkami na makovém korpusu
Boží milosti podle tety Vaňkové

8 komentáře k “Pšeničný chléb se sýrem Gran Moravia”

  • Unknown napsal:
    15. 9. 2017 (12:31)

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • danishek napsal:
    5. 6. 2014 (10:21)

    nemáte někdo zkušenost když sýr do těsta nastrouhám?

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      5. 6. 2014 (10:28)

      Zkoušela jsem ho dělat i se strouhaným sýrem, ale větší kousky byly lepší, sýr byl v chlebu výraznější.

      Odpovědět
  • Eva napsal:
    15. 2. 2014 (17:44)

    Dobrý den, ráda bych si Váš blog přidala ke sledovaným blogům, bohužel nemohu přijít na to jak, poradíte? Děkuju Eva

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      16. 2. 2014 (13:04)

      Po přihlášení do bloggeru je hned na úvodní stránce seznam četby a pod ním je klikací nápis "přidat". Nebo jej můžete sledovat pomocí facebooku.

      Odpovědět
    • Eva napsal:
      18. 2. 2014 (13:18)

      super děkuju, už to mám 🙂

      Odpovědět
  • Madla napsal:
    15. 2. 2014 (12:04)

    Ach, no ten teda musel být!

    Odpovědět
  • Jitka napsal:
    14. 2. 2014 (07:19)

    Vzhled, vůně a chuť tvořily nadpozemskou dobrotu.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky

  • Čokoládové tartaletky s citronovým crémeux
  • Tartaletky s mangem a pistáciemi
  • Marcipánovo-kávová bábovka
  • Rohlíčky Dana
  • Išlské dortíčky

Nejnovější komentáře

  • Tomáš Pelhřimovský: Máslové sušenky
  • Jana Vítková: Batátové knedlíky s lesním ovocem
  • Klára: Ořechový dort s čokoládovým krémem
  • Epcur: Bavorské vdolečky
  • Amálie Šrámková: Mini brownies s burákovým máslem

Instagram

  • Nejeden absolvent fildy (FF MUNI) má z dřívějších dob spojenou středu s bavorskými vdolečky v legendární hospodě U Čápa, kde je dělali pravidelně. Tak když je ta středa.
Taky podmáslový, pšenično-žitný a 100% žitný chleba, bagety, dalamánky, cibulové koláče, loupáčky a makové koláče.
  • Otevíráme a dnes zase od 9 do 18

Včera jsem si to jako žena za pultem moc užila. Bylo to jako návrat na Slovákovu do "království small talku". Děkuju, že si Vás přišlo včera tolik popovídat.
Dnes v nabídce třeba cibulové koiláče z kynutého těsta s karamelizovanou cibulkou a mákem, který v cibulové náplni krásně křupe. Je to specialita z východního Polska, kde se jmenují cebularze lubelskie.

Co u nás najdete?
lanýže, čokolády a sušené plody od @tereza_chocolate 
chleby, bagety, makové a tvarohové koláče s drobenkou, cibulové koláčky, rebarborový koláč s drobenkou a kváskové máslové lloupáčky od llaskominy od maryny 
mléčné výrobky od Farma Člupy
klobásky od Masozluky.cz 
zmrzlinu od Cukrářství Ignác 
zákusky od Kejky 
chilli od My-Chilli.eu 
nakládanou zeleninu od Živina 
čaje a koření od SONNENTOR 
sirupy a marmelády od @vanda_sirupyamarmelady 
lízátka od Šumavská Skleněnka 
medy a paštiky od Medoo - Zámecká medárna
formy od Silverwood
  • Nabídka na čtvrtek. Pšenice-žito nově buď 500 nebo 1000 g.
  • Dnes si po letech hraji na Ženu za pultem 🙂
Těším se na Vás od 9 do cca 17
Kolaříkova 5, Brno
Co u nás najdete?
lanýže, čokolády a sušené plody od @tereza_chocolate 
chleby, bagety, makové a tvarohové koláče s drobenkou, cibulové koláčky, rebarborový koláč s drobenkou a kváskové máslové lloupáčky od laskominy od maryny 
mléčné výrobky od @farmaclupy 
klobásky od @masozluky.cz 
zmrzlinu od @cukrarstviignac 
zákusky od @kejky 
chilli od @mychilli.eu 
nakládanou zeleninu od @zivina.cz 
čaje a koření od @sonnentor.cz 
sirupy a marmelády od Vandy
lízátka od @sumavskasklenenka 
medy a paštiky od @medoo_silesia
  • Juchuuu! Od pondělí už můžete do obchůdku a brzo snad i do #Terezacafe, až úřední šiml povolí :-). @tereza_chocolate @laskominyodmaryny atd. V pondělí v 9 se na Vás těšíme na Kolařikové 5 v Brně.
  • Svatební. Nahý. Red velvet.
  • Nachystaní! Kváskové pečivo v @studio_divoka_varecka  #divokavarecka #kvaskovepecivo #laskominyodmaryny
  • Pařížská šlehačka a čokoláda #dortynazakazku #laskominyodmaryny
  • Sauna Třpyt se na léto změnila v @bistrotrpyt. Báječné posezení u řeky! Na čepu Šalina, filtrovaná káva, prosecco a nějaké dobroty i ode mě. S @roman__franc

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone medvědí česnek meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina černý rybíz červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020