laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Kynutá těsta

Švestkový koláč s krupičkou z kynutého těsta

11. 9. 2013

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Tento koláč vznikl pro kamarádku, která mi přivezla nové číslo časopisu Sweet Dreams z Vídně a při jeho listování ji zaujal. Mě ostatně taky, protože je s krupičkou, která je od dětství mým oblíbeným jídlem. Ono taky co není 🙂 Rozhodně by bylo rychlejší vyjmenovat, co nemám ráda. 



Oproti originálu jsem trochu experimentovala. Bílky jsem do krupičky zamíchala v podobě sněhu, aby byla více nadýchaná. Vyzkoušela jsem také lemon curd, kterým jsem na jedné polovině koláče nahradila marcipán. Obě varianty byly výborné – marcipánová delikátnější, citronová pikantnější.

Kynuté těsto

400 g hladké mouky

5 g sušeného droždí

100 ml plnotučného mléka

100 ml sladké smetany

60 g moučkového cukru

1 vejce

80 g másla

1 špetka soli

V kastrolku necháme roztopit máslo a poté k němu přilijeme mléko a smetanu, aby se ohřály. Mouku s cukrem prosejeme do mísy, přidáme zbývající suroviny včetně másla s mlékem a smetanou a vypracujeme z nich ručně nebo pomocí robota hutné, ale elastické těsto. V robotu se těsto hnětlo asi 10 minut. Mísu přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu, kde necháme těsto 20 minut kynout.

Náplň

1 kg švestek

500 ml plnotučného mléka

90 g dětské krupičky

40 g krupicového cukru

10 g vanilkového cukru

4 bílky

150 g/300 g marcipánu*

100 g/200 g lemon curd*

moučkový cukr

mletá skořice

laskominyodmaryny

Švestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme stopek a pecek. Mléko s cukrem rozmícháme v hrnci, z vanilkového lusku hranou nože vyjmeme semínka, přidáme je k mléku a vhodíme do něj vyvařit i zbytek lusku. Na mírném ohni zahříváme, za stálého míchání přisypeme krupičku a vaříme, dokud směs nezhoustne. Z uvařené krupičky vytáhneme vanilkový lusk. Z bílků vyšleháme pevný sníh a zamícháme jej do krupičky.

Hluboký plech o rozměrech cca 29 x 25 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo jej vyložíme pečicím papírem.

Marcipán podsypeme moučkovým cukrem a rozválíme jej na obdélník stejně velký jako je plech, pokud použijeme jen ten. Pokud budeme kombinovat s lemon curd, z marcipánu vyválíme obdélník jen na polovinu plechu.

Lehce vykynuté těsto rozválíme po celé ploše plechu. Na těsto položíme marcipán nebo ho potřeme lemon curd, na něj rozetřeme uvařenou krupičku. Na krupičku položíme jednu vedle druhé řezem nahoru švestky. Švestky poprášíme moučkovým cukrem.

Pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 175°C. Po upečení necháme vychladnout. Trochu moučkového cukru promícháme se skořicí a vychladlý koláč pocukrujeme.

* Množství podle toho, zda použijete jako podklad jen marcipán nebo jej budete kombinovat s lemon curd.

Print Friendly, PDF & Email
marcipánovocešvestky

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestrovský dort s malinami a sektem

Silvestr v lesku zlata a luxusu? Naštěstí ani ten poslední takový nebyl, protože tohle organizované veselí moc neprožívám. Hry Dixit, Česko… to byla pohoda! Zlatem se tak blyštěl alespoň slavnostní dort. Čokoládový korpus s mandlemi proložený krémem z malin a sektu, s čokoládovým lemem a […]

Print Friendly, PDF & Email
Borůvkové košíčky

Borůvkové košíčky

Mí oblíbení kolegové otevírali klenotnici na zámku v Rájci nad Svitavou, a tak jsem jim na vernisáž udělala taky takové malé „klenoty“ :-). Nová instalace je opravdu nádherná, tak jestli Vás zavedou nohy do Moravského krasu, navštivte i tento překrásný zámek, který na Vás dýchne […]

Print Friendly, PDF & Email

Sušenky Všechno nejmilejší s polentou a ořechy
Fougasse s bylinkami

3 komentáře k “Švestkový koláč s krupičkou z kynutého těsta”

  • M.A.R.K.I napsal:
    11. 9. 2013 (15:14)

    Marynko, tak to neodolám …. koláč vypadá fantasticky a švestek je na zahradě stále dost …. pa, pa Marki

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    11. 9. 2013 (11:40)

    Ach můj bože, ten je nádherný! Přidat ke švestkám lemon curd by mě nenapdalo, budu ho muset konečně vyzkoušet 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      15. 9. 2013 (19:11)

      Madli zkus, tuto kombonaci (švestky – lemon curd) jsem prubla už podruhé a nějak mi k sobě pasuje 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Polentová kaše s brynzou a slaninou
  • Cupcakes „Duchové“
  • Čokoládové sušenky s pomerančem
  • Máková bábovka se švestkami
  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020