úterý 9. července 2013

Koláč s panna cottou a třešňovým želé

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Italský svěží a lehký koláč ideální k letnímu posezení u kávy – crostata con panna cotta e ciliegie in gelatina. Křehké mandlové těsto s vanilkovou panna cottou a třešněmi v želatině. Je jednoduchý a celkem rychlý na přípravu, takže určitě nezůstanu jen u této varianty, ale zkusím i višně a maliny. 

Poněkud mi včera to želé na koláči zhořklo v ústech, po oznámení, že ministrem financí bude Želé. Nemohl by mi také nějaký sponzor věnovat nějaké ty miliony, abych si konečně mohla otevřít vytoužené bistro? :-)

Křehké těsto
110 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
40 g mléka
170 g hladké mouky
30 g mandlové moučky (jemně mleté mandle)
špetka soli


Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Hladkou mouku prosijeme a promícháme s mandlovou moučkou a solí. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně do ní zašleháme žloutek a po troškách mléko. Na závěr krátce zašleháme mouky.

Těsto rozetřeme po koláčové formě o ∅ 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) tak, aby pokrývalo i bok formy. Formu s těstem dáme na 30 minut do mrazničky. Před pečením na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 10 až 15 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme vychladnout.

Panna cotta
250 g smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
½ vanilkového lusku
pár kapek citronové šťávy
10 g plátkové želatiny

Želatinu namočíme do malého množství studené vody a necháme ji 10 minut nabobtnat. Smetanu spolu s cukrem, semínky z půlky vanilkového lusku a citronovou šťávou ohřejeme,  nesmí však projít varem. Dobře v ní rozmícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu a za občasného míchání necháme směs vychladnout, dokud nezačne houstnout. Poté ji nalijeme na vychladlý podklad koláče a dáme na ½ hodiny ztuhnout do ledničky.

Třešňové želé
400 g třešní
50 g krupicového cukru
10 g želatiny

12 třešní se stopkami si odložíme stranou na ozdobu. Zbývající třešně omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji 10 minut nabobtnat. 

Třešně spolu s cukrem a 100 ml vody povaříme 5 minut, odstavíme je ze sporáku a rozmícháme v nich nabobtnalou želatinu, případnou pěnu na hladině posbíráme lžící. Za občasného míchání necháme vychladnout, dokud nezačne směs lehce houstnout.

Na okraj vychlazeného koláče s panna cottou naskládáme omyté celé třešně i se stopkami, střed vyplníme půlkami rozvařených třešní a vše přelijeme želatinou. Necháme ztuhnout v ledničce asi ½ hodiny a můžeme podávat.

Varianta s višňovým želé






14 komentářů:

Jitka řekl(a)...

Dobrota!

Madla řekl(a)...

Marynko, ten je tak nádhernej! Ty mě doslova týráš, v takoých vedrech si mám ještě vyhřívat kuchyň troubou? Je nádhernej, určitě ho zkusím s višněma.

Maryna řekl(a)...

Madli, jestli máš ráda kyselé, tak varianta s višněmi bude určitě lepší.

Jana řekl(a)...

Krása :) Ten je tak pěkný, že by mi ho bylo líto i jíst :)

Anonymní řekl(a)...

krása nesmírná, a to nejen tento koláč, ale celý blog a příspěvky na něm :) asi se stanu novou fanynkou. barbora

Maryna řekl(a)...

díky

Ajnab Al Ajnabi řekl(a)...

Wow, mamma mia, tenhle dezert je ztelesnenim meho snu... Budu si ho muset nejpozdeji v pondeli udelat, sice uz vsechny ty kolace doma nechce nikdo jist, ale co, vzdyt je leto a tak uz kdy jindy tresne! Udelam si ho, sama ho cely zchramstnu a prasknu! Nemuzu se dockat...

Anonymní řekl(a)...

Už som recept vyskúšala a koláčik bol výborný. Lenka

Maryna řekl(a)...

:-) Mám to doma podobně!

Maryna řekl(a)...

To jsem ráda, že chutnal.

Lucka Š. řekl(a)...

dobrý den, mohu se zeptat, zda 10g želatiny na každou vrstvu není moc? nestačilo by 3plátky (5g) na jednu a 3plátky na druhou =tzn. 1pytlík?děkuji Vám za odpověď

Maryna řekl(a)...

Můžete to zkusit, já jej dělala několikrát podle tohoto receptu, obávám se, že s menším množstvím želatiny by nebyl dostatečně tuhý.

Aneta Benakova řekl(a)...

Ahoj, můžeš mi prosím doporučit nějakou pěknou a šikovnou koláčovou formu?:) děkuji

Maryna řekl(a)...

Ahoj, nějak jsem tvůj dotaz přehlédla, tak reaguji až dnes. Doporučuji nějakou s odnimatelným dnem, ty jsou na křehké těsto nejlepší. Občas je mají v Tchibu.