laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce víno zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Řezy ~ Třená těsta

Izidor

24. 11. 2012

Izidor či Opilý František, polsky Pijany Izydor je zákusek, který si pamatuji od dětství jako součást Silvestrovské oslavy u své babci. Před nástupem do školy jsem byla, myslím, víc u ní než doma a potom většinou celé prázdniny, u ní jsem také sbírala první zkušenosti v kuchyni. Hrozně ráda jsem asistovala cioci u pečení, jako malý špunt jsem nejraději seděla na kraji kuchyňské linky vedle robotu, všechno sledovala a hlavně vylizovala krém a zbytky těsta z mísy. Recept na Izidora mám právě od ní, jen jsem si ho trochu upravila, v původním receptu je krém ze žloutků a poleva je z čokolády rozpuštěné v tuku.

Naposledy jsem dělala Izidora jako dort na oslavu šedesátin, a tak jsem jej ozdobila ananasovými květy, aby vypadal slavnostněji.

Těsto

200 g másla

200 g moučkového cukru

6 vajec

120 g mletých vlašských ořechů

100 g hrubé mouky

1 lžíce kakaa

menší sklenička pikantního džemu (nejlépe meruňkový nebo rybízový)

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků vyšleháme pevný sníh. Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně do másla vetřeme žloutky jeden po druhém a lžíci kakaa. Nakonec do masy zamícháme ořechy, mouku a bílkový sníh. Těsto rozetřeme na plechu o rozměrech cca 34 x 26 cm vyloženém pečicím papírem. Pečeme přibližně 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Zda je těsto upečené, zjistíte nejlépe špejlí.

Vychladlý korpus potřeme džemem. Pokud je džem příliš tvrdý, můžeme jej rozmíchat s troškou rumu.

Ořechová náplň

300 g vlašských ořechů

100 g moučkového cukru

200 ml rumu

Všechny suroviny smícháme a ořechovou směsí potřeme korpus s džemem.

Kakaový krém

200 g másla

100 g moučkového cukru

3 lžíce kakaa

Ve vodní lázni rozpustíme máslo spolu s kakaem. Nejlépe v nádobě, ve které je poté možno krém i vyšlehat. Až je máslo rozpuštěné, odstavíme nádobu z vodní lázně a opatrně vmícháme prosátý moučkový cukr.

Základ krému odstavíme na chladné místo, aby částečně ztuhl. Prochladlý základ šleháme asi 20 minut, až vznikne hladký krém, který hodně zesvětlá. Krémem potřeme ořechovou náplň a plech dáme do ledničky, aby krém ztuhl.

Čokoládová poleva

100 ml mléka
100 g hořké 70% čokolády
15 g přesátého moučkového cukru
15 g másla

Nasekanou nebo pomletou čokoládu vložíme do misky a přelijeme ji vařícím mlékem (přes sítko, aby se do polevy nedostal škraloup), přidáme cukr a máslo a mícháme, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Polevou polijeme krém a dáme opět ztuhnout do ledničky.

Před krájením necháme chvíli v teple, aby poleva nepopraskala.

Print Friendly, PDF & Email
čokoládaořechy

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Oreo cupcakes

Oreo cupcakes

Blíží se mezinárodní den dětí a tady je jeden tip na laskominu, která jim určitě při této příležitosti udělá radost. Kakaovo-ořechové cupcakes se sušenkami Oreo a krém z mascarpone, šlehačky a opět sušenek Oreo. Těsto je hodně kakaové, takové hutné a vlhké (trochu připomíná brownies), […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email

Kávová Pavlova
Lebkuchen – perníčky

13 komentáře k “Izidor”

  • Anonymní napsal:
    25. 10. 2015 (12:57)

    Milá Maryno,

    děkuji velmi za recept. Dnes jsem s izydorem sklidila velký úspěch. Zákusek je sice strašně těžký a hříšný (doporučuji podávat hostům menší kousky, zvlášť po vydatném obědě 🙂 ), ale velmi dobrý. Připravovala jsem přesně podle receptu a vše se povedlo tak, jak má (krém ztuhl a poleva byla taky ok). Váš blog mám velmi ráda, fandím Vám!

    Sis

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Lucie napsal:
    3. 10. 2015 (18:20)

    Milá Maryno, mám váš blog moc ráda, dnes jsem se odhodlala k upečení Izidora. Uf bylo to náročné. Místo ořechů do těsta jsem dala dýňová semínka a místo hrubé mouky polohrubou. Je to výborné! Syn František dostal dvě lžičky krému. Doufám, že zítra oslním tchýni a tchána, kteří budou hlídag syna, abychom si my rodiče mohli zajít po roce do welness.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    15. 1. 2015 (10:59)

    Milá Maryno,
    opilý Izidor je super:-) Já jej s malou obměnou peču jako vánoční cukroví a vždycky se po něm zapráší. Jen dopředu upozorňuji řidiče, že rumu je tam opravdu hodně 🙂
    Hezký den.
    Štěpánka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    13. 12. 2013 (05:40)

    Dobrý den, Maryno. Včera jsem pekla podle tohoto receptu a dvě ze čtyř věcí mi v něm nesedí. Krém se mi ani po dvaceti minutách nepodařilo vyšlehat. Letěl do koše a to samé s polevou. Nezhoustla. Máte chybu v receptu nebo jsem já trdlo? 🙂 Děkuji

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      13. 12. 2013 (08:28)

      Milý anonyme, krém používáme už mnoho let i na rohlíčky Dana a pokaždé se povedl, stejně je tomu i s polevou, používám ji i na jiné dorty. Tato poleva není ve výsledku úplně tvrdá a dá se dobře krájet.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Anonymní napsal:
      14. 12. 2013 (06:08)

      Děkuji. Jsem asi fakt trdlo.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    12. 6. 2013 (14:44)

    jak se dělá ten anansový květ?

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      13. 6. 2013 (06:36)

      Návod na výrobu květů je zde, PROSÍM.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Shraven napsal:
    24. 11. 2012 (10:12)

    Ty ananasové květy jsou nádherné! Sice jsem alergická na ananas, ale to mě neodradí. Úplně vidím, jak by se vyjímaly na tartaletkách s hořkou čokoládou… 😉
    Dají se nějak déle skladovat?

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      25. 11. 2012 (09:43)

      Milá Shraven, obávám se, že ananasové květy se moc dlouho skladovat nedají. Plátky ananasu nejsou vysušené úplně, protože potom by se nedaly tvarovat. Asi by zplesnivěly.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    24. 11. 2012 (09:52)

    Mňam, hned bych si dala! A ta poslední fotka vypadá vážně úžasně, úplně vzbuzuje Pavlovův reflex!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Cucinare con Amore napsal:
    24. 11. 2012 (08:36)

    Hmmm tak tohle by mi určitě chutnalo, taky už se na Izidora chystám dýl…no upřímně těch receptů na čekací listině je mraky :)))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      24. 11. 2012 (08:42)

      Jano, mám to obdobně, čekací listina stále narůstá 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce víno zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020