laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Křehká těsta

Virgin colada tartaletky

18. 5. 2012

Tento recept mě napadl, když jsem objevila u Marthy Stewart sušené ananasové květy. Chtěla jsem je vyzkoušet udělat a přemýšlela k čemu by se hodily. Vymyslela jsem si tedy tyto tartaletky, které jsou inspirované Piña coladou, které se ve verzi bez alkoholu říká Virgin colada. Tartaletky jsou z křehkého těsta plněného ananasovým želé a kokosovým krémem. Do ananasového želé se může klidně přidat i troška bílého rumu a budete tak mít Piña colada tartaletky.

Suroviny na křehké těsto

180 g hladké mouky

100 g másla

2 lžíce moučkového cukru

2 lžíce studené vody

Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v lednici.

Připravíme si formičky na tartaletky (nejlépe s odnímatelným dnem), toto množství těsta stačí na čtyři o průměru 12 cm. Pokud jsou formičky bez nepřilnavého povrchu, vymažeme je tukem.

Těsto rozválíme a vyřízneme z něj 4 kruhy o průměru 16 cm a vyložíme jimi formičky. Toto těsto je opravdu velmi křehké, tak se trochu trhá, můžete jej tedy do formičky jen rozmačkat. Těsto přitlačíme k okrajům formiček a seřízneme jeho kraje tak, aby těsto nepřečnívalo z formičky. Těsto na dně formiček propícháme vidličkou. Do každé formičky položíme pečicí papír, na který nasypeme vrstvu fazolí nebo keramzitu, aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C, poté odstraníme pečicí papír se zátěží a dopečeme ještě 5 minut při teplotě 170°C. Upečené korpusy vytáhneme z trouby a necháme je úplně vychladnout.

Ananasové želé

1 středně velký ananas

200 ml vlažné vody

6 plátků želatiny

1 lžíce třtinového cukru

Ananas očistíme – odkrojíme vrchní část s listy a spodní část a dále okrájíme slupku, tak aby zůstala jen žlutá dužina. Z takto připraveného ananasu odkrojíme čtyři co nejtenčí kolečka na ozdobu – ananasové květy. Zbylý ananas rozkrojíme podélně na čtvrtiny, vyřízneme z nich tuhý střed a položíme jej na plech s pečicím papírem. Plech dáme do trouby k tartaletkám a ananas trochu upečeme, zvýrazní se tak jeho chuť. Stačí, aby v troubě zůstal cca 20 minut. Upečený ananas rozmixujeme.

Ve vlažné vodě rozpustíme cukr a necháme v ní nabobtnat želatinu. Hrníček s želatinou postavíme do vodní lázně s vařící vodou a želatinu rozpustíme. Pozor, želatina nesmí projít varem. Želatinu zamícháme do rozmixovaného ananasu. Tuto směs necháme vychladnout, až když začne lehce tuhnout ji rovnoměrně rozdělíme do 4 upečených korpusů. Korpusy s želatinou před plněním kokosovou náplní dáme vychladnout do ledničky.

Kokosový krém

150 ml kokosového mléka

150 ml polotučného mléka

15 g strouhaného kokosu

25 g moučkového cukru

2 lžíce bramborového škrobu

Kokosové mléko, polovinu polotučného mléka a cukr dáme do kastrolku a přivedeme k varu, přisypeme kokos a krátce povaříme. Ve zbývajícím mléku rozmícháme škrob a vlijeme jej do kokosového mléka. Krátce povaříme, až směs zhoustne a odstavíme z plotny. Za stálého míchání necháme trochu vychladnout a rovnoměrně rozdělíme na 4 tartaletky s želatinou. Kokosová směs se nesmí na želatinu roztírat příliš horká, aby se želatina nerozpustila. Směs uhladíme a tartaletky necháme úplně vychladnout.

Ananasové květy

Čtyři tenká kolečka ananasu položíme na plech s pečicím papírem a pečeme je v troubě zapnuté na 130°C 30 minut, po té je obrátíme a pečeme je dalších 20 až 30 minut. Upečená (usušená) kolečka ananasu dáme do formiček na muffiny a necháme je vychladnout. Získají tak tvar květů, kterými ozdobíme tartaletky.

Variace na kokosovou náplň

250 ml smetany ke šlehání

1 lžíce moučkového cukru

20 g strouhaného kokosu

Ze smetany a cukru vyšleháme šlehačku. Opatrně do ní zamícháme kokos. Šlehačku rozetřeme na vychlazené tartaletky s želatinou. Ozdobíme ananasovým květem.

Print Friendly, PDF & Email
ananaskokosovoce

Related Posts

Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Carrot cake čili mrkvový dort

Carrot cake čili mrkvový dort

Nechápu, proč jsem se mu tak dlouho vyhýbala! Je totiž skvělý! Šťavnaté vláčné těsto vonící kořením proložené krémem z termizovaného smetanového sýra a másla. Vsadím boty, že ani odpůrci mrkve nepoznají, z čeho že tento dortík je 🙂 a její milovníci už na něj nemusí […]

Print Friendly, PDF & Email
Dort Raffaello

Dort Raffaello

Přemýšlela jsem co udělat z bílků, které se v mrazničce rozmnožily do několika krabiček, a jako by zafungovala telepatie a má oblíbená Dorota z Moich wypieków zveřejnila recept na tento dortík. Chuť na něco z kokosu již několik dní + bílky = jasná volba co […]

Print Friendly, PDF & Email

Tvarohový koláč s kokosovou peřinou
Quiche se šparglem

1 komentáře k “Virgin colada tartaletky”

  • Cucinare con Amore napsal:
    18. 5. 2012 (17:23)

    Moc povedené:) A určitě i dobré :)))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020