laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Dorty ~ Odpalovaná těsta

Paris-Brest

6. 9. 2012

Paris-Brest je název legendárního moučníku z odpalovaného těsta posypaného mandlemi a naplněného krémem z praliné, který vznikl na oslavu ještě legendárnějšího cyklistického závodu Paris–Brest–Paris. Poprvé tento závod startoval 6. září 1891. Závod uspořádal „Le Petit Journal“ a rozhodně nebyl pro nějaká ořezávátka, jel se jako jednoetapový a měřil celých 1200 km. Již prvního ročníku se zúčastnili profesionální i amatérští cyklisté, na start se jich postavilo 206 (z toho 10 trojkolek, 2 tandemy a 1 vysoké kolo) a do cíle dorazila celá stovka závodníků. Prvním vítězem se stal Charles Terront s časem 71 hodin a 22 minut.

Kvůli náročnosti trasy a kvalitě silnic se tento závod jezdil pouze jednou za dekádu, poslední profesionální se uskutečnil v roce 1951, kdy vyhrál Maurice Diot v rekordním čase 38 hodin a 55 minut. U amatérských cyklistů je závod stále populárnější, posledního ročníku, který se jel loni, se zúčastnilo 5311 jezdců. Ač kdysi velká cyklistka s denním osobákem 196 km, je pro mě představa ujetí takové vzdálenosti v tak krátkém čase nepochopitelná. Zadek a záda mě bolí jen při té představě. Chapeau!

A pokud máte rádi větrníky a věnečky, tak Paris-Brest určitě vyzkoušejte. Pro udržení štíhlé linie si po něm můžete vyrazit aspoň na malou vyjížďku :-).

Cokoliv z odpalovaného těsta má rád i jeden zítřejší oslavenec a také cyklista, takže tato laskomina je především pro něj. Všechno nejlepší!


Odpalované těsto
3 velká vejce
62 g másla
85 g hladké mouky
120 ml vody
¼ lžičky soli
¼ lžičky krupicového cukru
1 vejce
30 g plátků mandlí

Vodu s máslem, solí a cukrem přivedeme v kastrolku se silnějším dnem k varu. Zmírníme plamen a vsypeme naráz za stálého míchání dřevěnou vařečkou všechnu mouku. Na mírném plameni mícháme ještě cca 2 minuty, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce. Připravený základ těsta necháme vychladnout, můžeme klidně připravit i den předem. Do prochladlého základu těsta vetřeme postupně 3 vejce, vždy jedno po druhém.

Na plech si připravíme pečicí papír, na jeho spodní stranu si narýsujeme kruh o ∅ 20 cm. Troubu předehřejeme na 220°C.

Cukrářský sáček se zdobící špičkou s kulatým širokým otvorem nebo plastový jednorázový s uříznutou špičkou naplníme těstem. Na pečicí papír nastříkáme podle obrysu kruh a po jeho vnější linii druhý, třetí kruh nastříkáme nahoru do mezery mezi oběma spodními kruhy.

Rozšleháme vajíčko, potřeme jím připravené těsto a hojně posypeme plátky mandlí. Pečeme 15 minut při teplotě 220°C, poté snížíme teplotu na 170°C a pečeme dalších cca 25 minut. Během pečení nesmíme otevírat dvířka trouby, aby se těsto neochladilo a nesplasklo. Upečené těsto je nazlátlé a na povrchu pevné. Po upečení necháme vychladnout na roštu.


Crème pâtissière
2 žloutky
50 g krupicového cukru
30 g hladké mouky
250 ml plnotučného mléka

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (musí být téměř bílá), za stálého šlehání přiléváme 80 ml mléka a přidáme prosátou mouku. Zbývající mléko přivedeme k varu a za stálého šlehání metličkou do něj vlijeme připravenou směs žloutků a mouky. Na mírném plameni mícháme, dokud směs nezhoustne na pudingovou konzistenci. Krém přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou folií, aby na jeho povrchu nevznikl škraloup, a necháme jej vychladnout do následujícího dne.


Praliné z lískových ořechů
70 g lískových ořechů
70 g krupicového cukru
1 lžíce vody

Lískové ořechy rozložíme na plech a 15 minut je pečeme v troubě vyhřáté na 140°C. Poté ořechy promneme v papírové utěrce, tím je zbavíme slupky.

Na pánvičce smícháme cukr s vodou a na mírném plameni zahříváme až se cukr rozpustí. Ve chvíli, kdy začne měnit barvu přidáme ořechy a za stálého míchání necháme ořechy obalit karamelem. Směs rozprostřeme na pečicí papír a necháme vychladnout.

Vychladlé ořechy rozlámeme na menší kusy, vložíme do food procesoru a při nejvyšší rychlosti rozsekáme až na pastu.


Praliné krém
300 g crème pâtissière
200 g másla
100 g praliné

Máslo v robotu utřeme do pěny, postupně do něj vetřeme praliné a po lžících vychlazený crème pâtissière. Krém přikryjeme potravinářskou folií a necháme jej 2 hodiny vychladit v ledničce.

Vychlazený korpus rozřízneme vodorovně na půl. Cukrářský sáček se zdobící špičkou s velkým hvězdicovým otvorem naplníme krémem a nastříkáme jej do spodní poloviny korpusu. Krém můžeme posypat krokantem namletým na hrubo. Horní korpus poprášíme moučkovým cukrem a přikryjeme jim krém.

Necháme hodinu vychladit v ledničce a podáváme.


Charles Terront, vítěz prvního ročníku závodu Paris–Brest–Paris v Le Petit Journal z 26. září 1891, zdroj wiki. Maurice Garin, zdroj etsy.

Print Friendly, PDF & Email
mandlenutellaořechy

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Oreo cupcakes

Oreo cupcakes

Blíží se mezinárodní den dětí a tady je jeden tip na laskominu, která jim určitě při této příležitosti udělá radost. Kakaovo-ořechové cupcakes se sušenkami Oreo a krém z mascarpone, šlehačky a opět sušenek Oreo. Těsto je hodně kakaové, takové hutné a vlhké (trochu připomíná brownies), […]

Print Friendly, PDF & Email
Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email

Krokant
Dukátové buchtičky se šodó (verze pro dospělé)

9 komentáře k “Paris-Brest”

  • Cucinare con Amore napsal:
    7. 9. 2012 (20:33)

    Hmm ty si teda zas zabodovala !!:)) Originální a zajímavé , hmmm smekám :)))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    7. 9. 2012 (10:04)

    Už když jsem tenhle věnec viděla u Karolenah, říkala jsem si, že ho musím vyzkoušet! A ten krokantový krém je teda fakt bomba, asi při nejbližší narozeninové příležitosti budu odpalovat až do aleluja 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      8. 9. 2012 (14:12)

      Krém je božský! Ovšem bacha, pro větší počet strávníků doporučuji navýšit počet věnců, jeden kousek totiž nestačí! 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    6. 9. 2012 (21:04)

    Ach jo, další věc kterou musím upéct 🙂 Akorát by mě zajímalo, jestli se dá něčím nahradit ten krokant.. nemám v čem to umlet.. :-/

    Katka

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      7. 9. 2012 (07:07)

      Do krému můžeš použít jen nutellu nebo udělat vanilkový, do mléka na crème pâtissière se dají semínka z jednoho vanilkového lusku.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Le blog de Pipi napsal:
    6. 9. 2012 (14:19)

    Teda! Krásný moučník a poučný článek navrch. Sama občas peču amatérskou verzi z plátů listového těsta a plním vanilkovým krémem. Je to strašně dobré, ale nelze to jíst kulturně… 😀

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Zenon napsal:
    6. 9. 2012 (08:15)

    Děkuji za přání a musím po pravdě přiznat, že Paris – Brest je bezkonkurenční jako moučník i jako závod. Křehké těsto, skvělá chuť krému, zkrátka jako obláček. Historie závodu je také velice zajímavá. Šlap, šlap …

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Martina F napsal:
    6. 9. 2012 (08:05)

    Nedávno odpalované těsto bylo součástí výzvy odvážných pekařů. Tento věnec jsem už taky viděla a tak si říkám, že by nebylo špatné ho zkusit taky.

    (nevím proč, ale u slova Brest mám chuť dávat nad r háček. Možná proto, že je blízko nás dědina, která se jmenuje Břest 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      6. 9. 2012 (19:49)

      Doporučuji, hlavně ten krém, je faktu úžasný.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020