laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Koláče ~ Křehká těsta

Pleśniak

30. 8. 2012

Tento koláč má v Polsku několik názvů – pleśniak (vypadá díky bílkové pěně trochu jako plesnivý), skubaniec (od nastrouhaného těsta) nebo židovský koláč. Velmi podobné mu jsou naše hraběnčiny řezy, jen u tohoto koláče je navíc ještě vrstva kakaového těsta. Koláč se dělá nejčastěji s červeným rybízem, ale můžete jej udělat s jakýmkoli sezonním ovocem. Překvapivě dobře chutnal i k pivu na bečce :-). Recept je ze stránky Cioccolato Gatto.

Suroviny

500 g hladké mouky

300 g másla

250 g moučkového cukru

2 lžičky prášku do pečiva

3 vejce

20 g kakaa

2 lžíce strouhanky

500 g jablek nebo červeného rybízu

2 lžíce třtinového cukru (v případě hodně kyselých jablek)

100 g ořechů

100 g krupicového cukru

40 g rozinek

špetka soli

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a moučkovým cukrem, přidáme 3 žloutky, máslo a vypracujeme hladké těsto. Můžeme i v robotu. Těsto rozdělíme na 3 rovnoměrné díly. Do jednoho dílu zapracujeme kakao. Každý díl zabalíme zvlášť do potravinářské folie, jedno světlé a kakaové těsto dáme do mrazničky, druhé světlé těsto do ledničky na 1½ hodiny.

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na plátky nebo hrubší proužky a promícháme s rozinkami. Strouhanku opražíme nasucho na pánvičce.

Plech o rozměrech cca 25 x 36 cm s vyššími boky vyložíme pečicím papírem. Těsto z ledničky rozválíme podle velikosti plechu a položíme je na pečicí papír. Těsto je hodně křehké, pokud Vám nepůjde rozválet, můžete ho na plechu rozmačkat i dlaní. Těsto posypeme opraženou strouhankou, na ni rozložíme jablka, pokud jsou kyselejší, můžeme je posypat třtinovým cukrem. Na jablka nastrouháme na hrubším struhadle kakaové těsto, to posypeme ořechy. Bílky se solí vyšleháme do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících krupicový cukr, dokud se dobře nezašlehá. Sníh opatrně rozetřeme na ořechy a na něj, opět na hrubším struhadle, nastrouháme světlé těsto.

Pečeme 35 až 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Print Friendly, PDF & Email
červený rybízjablkaořechyovocerozinky

Related Posts

Oreo cupcakes

Oreo cupcakes

Blíží se mezinárodní den dětí a tady je jeden tip na laskominu, která jim určitě při této příležitosti udělá radost. Kakaovo-ořechové cupcakes se sušenkami Oreo a krém z mascarpone, šlehačky a opět sušenek Oreo. Těsto je hodně kakaové, takové hutné a vlhké (trochu připomíná brownies), […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email

Karbanátky v láku
Košíčky s tymiánovým krémem a fíky

8 komentáře k “Pleśniak”

  • Cucinare con Amore napsal:
    2. 9. 2012 (11:33)

    Já ho znám pod pojem hraběnčiny řezy 🙂 A je naprosto dokonalý, to mi připomíná, že bych ho zas měla upéct 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      2. 9. 2012 (18:48)

      Jojo, píšu to v úvodu o hraběnčiných řezech. V té variantě, kterou znáš je také vrstva kakaového těsta?

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    31. 8. 2012 (11:27)

    Teda ty jsi fakt velká pokušitelka! Ještěže mě zítra (a částečně i dnes) čeká velký pečící maratón na oslavu tchyniných šedesátin, jinak bych se asi neudržela a tenhle koláč bych hned spáchala. Všechny suroviny mám totiž doma 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      2. 9. 2012 (18:47)

      Na tenhle koláč je času dost 🙂 Jablečné období teprve začíná!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Shraven napsal:
    31. 8. 2012 (09:13)

    Liebster Blog 🙂 http://ovcikuchyne.blogspot.cz/2012/08/blog-post.html

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      2. 9. 2012 (18:46)

      Děkuji!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Shraven napsal:
    30. 8. 2012 (23:01)

    No teda… Budu si opakovat "zítra koupím švestky, zítra koupím švestky" a snad se zvládnu vrátit se švestkami a ne s jablky na tenhle úžasný koláč. Vypadá jako od babičky (což je samozřejmě poklona) 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Unknown napsal:
    30. 8. 2012 (12:58)

    zvu Tě na giveaway http://janniebel.blogspot.cz/2012/08/the-first-giveaway.html#comment-form :))

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020