laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Rybí pokrmy

Salát Niçoise

23. 7. 2012

Salát Niçoise [nysoaz], čili z Nice, je takový barevný a voňavý pozdrav od Středozemního moře. Je v něm plno dobrých věcí, ale rozhodně nevznikne miš-maš  jak od pejska a kočičky. Pokud nevíte, jak využít zelené fazolky, a máte je rádi, tak tento salát je skvělý tip! Tuňáka a sardelky můžete klidně vynechat. 


Pokaždé, když dělám tento salát, zasněně vzpomínám na mou jedinou návštěvu Provence v rámci etnologické exkurze na cikánskou pouť k sv. Sáře v Saintes Maries de la Mer v Camarque. Ta škála barev a vůní mě tehdy naprosto ohromila.

Vzpomínám na starého Marcela, který s námi bydlel v kempuv Tarasconu na břehu řeky Rhôny. Spalo nás tam pod širákem několik nocí jen pár studentů, ostatní se mačkali daleko za městem v F1. Francouz žijící v Mnichově trávil vždy 3 měsíce v létě v tomto kempu, velký stan, před ním zasazené rajče, na stanu pověšené kastrolky a pánvičky, rybářský klobouk na hlavě. Každé ráno sedl na kolo a jel do boulangerie, každému nám na spacák položil croissant nebo nějakou jinou sladkost. Večer jsme ho na oplátku pozvali na víno. Ještě teď mám doma učebnice francouzštiny, které mi poslal, a pohledy z Pyrenejí, které se svým kamarádem každoročně přechází.

   

Salát – 4 až 5 porcí

500 g malých brambor

300 g zelených fazolových lusků

200 g cherry rajčátek

150 g hlávkového salátu (může být i kombinace různých druhů – použila jsem dubáček a lollo blondo)

50 g černých oliv

2 lahůdkové cibulky

4 vejce

80 g tuňáka ve vlastní šťávě nebo oleji

50 g sardelek (ančoviček)

Brambory očistíme kartáčkem nebo oloupeme, menší brambory necháme celé, větší překrojíme na čtvrtiny, dáme do hrnce, přelijeme vařící vodou, přidáme 2 až 3 lžičky soli a vaříme 10 minut. Během varu připravíme fazolky – opláchneme, odkrojíme oba konce lusku, odstraníme případná postranní vlákna  a překrojíme je na polovinu. Po 10 minutách varu přihodíme fazolky k bramborám a vaříme dalších 8 minut. Uvařené brambory a fazolky zcedíme a propláchneme studenou vodou.

Zvlášť uvaříme vejce na tvrdo.

Salát a rajčata opláchneme a osušíme. Salát natrháme na menší kousky, rajčata překrojíme na půlku. Cibulku nakrájíme na tenké plátky.

Na dno mísy nebo servírovacího talíře poklademe salát, na něj dáme brambory překrojené na půlky nebo čtvrtky, zelené fazolky, rajčata, cibulku, olivy, vejce překrojená podélně na čtvrtky, nahoru nadrobíme tuňáka a položíme celé plátky ančoviček.

Na závěr přelijeme zálivkou.

Zálivka

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce bílého vinného octa

1 lžíce hrubozrnné hořčice

1 lžíce majonézy

1 lžička provensálských bylinek

sůl

pepř

Všechny ingredience dáme do misky, sůl a pepř podle chuti, a metličkou šleháme, dokud se dobře nespojí a zálivka lehce nezhoustne.

St. Maries de la Mer, Camarque, Francie, 24. a 25. 5. 2001 – procesí se sv. Sárou a prodejna paelly; Tarascon, Provence – Marcel ve svém stanu v kempu Tartarin, 25. 5. 2001; Châteauneuf du Pape, Francie, stará hlava révy vinné před Porte Rouge, 23. 5. 2001, foto: Jitka a Maria Matuszkovy

Print Friendly, PDF & Email
bramboryrajčatarybysalátyzelenina

Related Posts

Toustové rolky

Toustové rolky

foto by Lucie Další recept z naší bratránkovsko-sestřenkovské akce. K sladkým řezům jsem vyrobila místo jednohubek tyto toustové rolky. Naplnit je můžete čímkoli, co Vás napadne. Nemusíte je ani smažit, srolovaný toust stačí zabalit do potravinářské folie a nechat takto ztuhnout.  Na 8 rolek potřebujeme […]

Print Friendly, PDF & Email
Daube de bœuf à la provençale

Daube de bœuf à la provençale

Francouzi milují pomalé dušení „mižoté‟, a tak není divu, že vaří i takovou dobrotu, jako daube de bœuf à la provençale – dušené hovězí po provensálsku. Daube je specialitou jihovýchodní Francie a jeho příprava spočívá v dušení masa s vínem, zeleninou, provensálskými bylinkami a česnekem. […]

Print Friendly, PDF & Email
Domácí těstoviny se špagetovou dýní

Domácí těstoviny se špagetovou dýní

Špagetová dýně je můj letošní objev. K nelibosti některých členů naší domácnosti si nejen ji o letošním podzimu užijeme. Kamarádka Lenka nasadila mnou přinesená semínka a fakt se nám urodilo. Zásoba tureckého turbanu, máslové i špagetové dýně vydrží hodně dlouho nebo budeme muset vyrazit prodávat […]

Print Friendly, PDF & Email

Melounový sorbet s malinami, mátou a bílým rumem
Mini Pavlova

12 komentáře k “Salát Niçoise”

  • Unknown napsal:
    16. 7. 2013 (16:18)

    Geniální salát!!! Dělala jsem ho kamarádům, když měl každý přinést něco z mezinárodní kuchyně (sešly se dobroty od indické polévky po arabskou sladkost – takže vskutku cesta kolem světa) a měl velký úspěch…

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      17. 7. 2013 (06:27)

      Ahoj Zdeňko, to mám radost a to už někde měli fazolky? Na Zelňáku jsem je ještě nezahlédla.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Unknown napsal:
      26. 7. 2013 (11:04)

      Čerstvé bohužel nebyly, použila jsem mražené, ale i tak byl salát super. (Jedli ho i ti, kteří normálně fazole nejedí, takže to považuju fakt za úspěch:)

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    24. 7. 2012 (12:41)

    Nádherný salát a krásné vzpomínky navrch, to je to pravé léto. Už vím, co bude v následujícíh vedrech na oběd – jen asi zaměním černé olivy za zelené, černým jsem doposud nepřišla na chuť (moje vina, já vím, ale třeba se k nim věkem ještě projím :-)). A ančovičky nevynechám, ty miluju!
    Ad fotky – tvé fotky navozují nádhernou atmosféru a jen tak mimochodem spouštějí velmi silný Pavlovův reflex 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      24. 7. 2012 (20:01)

      Madlo, moc děkuji. Zelené olivy tam taky nebudou špatné, ale neudělají takovou parádu 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    23. 7. 2012 (21:16)

    Salát vypadá nejen krásně, ale je i chuťově výborný! Mary mi jej přinesla v šestinedělí, hned jak jsem jej uviděla, měla jsem na něj strašnou chuť a opravdu nezklamal. Pošmákla jsem si a malá ani neměla koliky, takže můžu doporučit i v šestinedělí 🙂 Zdravý, chutný a krásný! Eva

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      23. 7. 2012 (21:38)

      To jsem ráda, že Vám chutnal oběma, holky. 🙂

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Cucinare con Amore napsal:
    23. 7. 2012 (20:16)

    Tento salát je pro mě nejlepší zdravá večeře :)) Miluju ho , dělám ho sice malilinko jinak, hlavně dresing ,ale zkusím i ten tvůj , ať je změna :))) A krásně naservírováno a fotky luxusní 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      23. 7. 2012 (20:30)

      Děkuji, Jano. Jaký děláš dresing ty?

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Cucinare con Amore napsal:
      24. 7. 2012 (09:43)

      takový asi obyčejnější – med, citon.šťáva, sůl, dijonská hořčice a kvalitní slun.olej..takže moc ráda vyzkouším tvuj recept a ani jsem zatím nedávala ančovičky

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    23. 7. 2012 (18:43)

    Těší mě, že už píšeš k těm receptům příběhy. 🙂 Klára

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      23. 7. 2012 (18:45)

      Klárko, jen občas, když mě zrovna nějaký napadne.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020