laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Muffiny, cupcakes, košíčky

Velikonoční vanilkové cupcakes

31. 3. 2012

Malí koledníci na Velikonoční pondělí určitě ocení veselé jarní cupcakes, které jim dodají dostatek energie k další obchůzce.

K jejich ozdobě jsem použila poprvé bílkový máslový krém a určitě se k němu budu často vracet. Je totiž lehčí a nadýchanější než klasický máslový krém a krásně se s ním pracuje.

Na 25 malých cupcakes potřebujeme:

150 g změklého másla

120 g krupicového cukru

3 vejce

150 g polohrubé mouky

1 lžíce vanilkového cukru

1 lžička prášku do pečiva

4 lžíce mléka

Všechny suroviny by měly být v pokojové teplotě, aby se při šlehání nesrazily.

Máslo vyšleháme do pěny a postupně do něj zašleháme krupicový cukru, vejce, vanilkový cukr, mouku prosátou s kypřícím práškem a mléko. Těstem naplníme formičky na muffiny tak, aby dosahovalo do ⅔ jejich výšky. Použila jsem menší formičky o průměru 4 cm.

Pečeme cca 20 minut v troubě vyhřáté na 190°C. Po vytažení z trouby je před zdobením necháme dobře vychladnout.

Bílkový máslový krém (swiss meringue buttercream):

3 bílky

165 g krupicového cukru

špetka soli

230 g másla

1 lžička vanilkového aroma

¼ lžičky zelené gelové barvy

Bílky dáme do mísy na šlehání, kterou je možné vložit do vodní lázně. K bílkům přidáme sůl a cukr, mísu postavíme do vodní lázně a ohříváme za stálého míchání metličkou, dokud se cukr v bílcích nerozpustí. Zda je cukr rozpuštěný, nejlépe zjistíme, když si trochu směsi rozetřeme mezi dvěma prsty a necítíme žádné hrudky. Ohřívání ve vodní lázni trvá jen pár minut, bílky se nesmí uvařit.

Poté z bílků vyšleháme v robotu pevný sníh, použijeme šlehací metlu a šleháme asi 10 minut. Vyměníme v robotu šlehací metlu za míchací (použila jsem flexi metlu kenwood) a za stálého míchání postupně vetřeme do bílkového sněhu po částech máslo. Občas to vypadá, že je krém velmi řídký, ale nebojte se, on zhoustne. Na závěr do krému zamícháme aroma a barvu. Míchání krému trvalo asi dalších 10 minut.

Přípravu krému si můžete nastudovat na tomto videu.

K zdobení cupcakes potřebujeme:

zdobicí špičku Wilton 233

cukrová vajíčka (použila jsem od firmy Arko) nebo mandle v barevné polevě

Každý muffin potřeme tenkou vrstvou krému. Cukrářský sáček se zdobicí špičkou naplníme krémem a krátkými tahy kolmo od muffinu vytváříme trsy trávy. Postupujeme po kruhu od kraje ke středu. Instruktážní video zde.

Na závěr do středu položíme tři cukrová vajíčka a dáme alespoň na půl hodiny vychladit do lednice.

Print Friendly, PDF & Email
vanilkaVelikonoce

Related Posts

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Pavlova je podle mě ten nejlepší a nejkrásnější letní dezert. Je lehká jak peříčko, nebo spíše v tomto případě jako baletní sukně, dezert totiž poprvé připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu na Novém Zélandu pro balerínu Annu Pavlovu. Australané si o tom ovšem […]

Print Friendly, PDF & Email
Pani Walewska

Pani Walewska

Sedm hříšně dobrých vrstev – sladké bezé s mandlemi, křehké těsto, lehký pudingovo-máslový krém a nakyslý černorybízový džem. U mě osobně vyvolává nejeden smrtelný hřích! V Polsku je tento dezert pojmenovaný po milence císaře Napoleona paní Walewské. Nikde se mi ovšem nepodařilo vypátrat, jak s […]

Print Friendly, PDF & Email
Vanilkové cupcakes

Vanilkové cupcakes

Ještě jeden tip na výslužku pro malé koledníky. Vanilkovo-máslové cupcakes, jsou jednodušší a rychlejší než hnízda z křehkého těsta, tak je ještě můžete stihnout udělat. K tomu hned dvě varianty krému! Složitější je bílkovo-máslový, zato úplně jednoduchý je z mascarpone. Suroviny na 12 muffinů 120 ml […]

Print Friendly, PDF & Email

Koláč se sušenými švestkami, fíky a tvarohem
Velikonoční mazanec

4 komentáře k “Velikonoční vanilkové cupcakes”

  • Maryna napsal:
    2. 4. 2012 (21:58)

    Díky moc!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Amelie napsal:
    1. 4. 2012 (01:40)

    úžasné!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Anonymní napsal:
    31. 3. 2012 (22:50)

    Krásné muffinky a celý blog. Jindra

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Martina F napsal:
    31. 3. 2012 (20:59)

    Tak to se mi taky moc líbí. Travička je dost dobrý nápad. Příští rok určitě zkusím. Letos na Velikonoce už mám odmufinkováno.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020