laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Polévky

Barszcz czerwony alias polévka z červené řepy

12. 11. 2011

Tradiční polská polévka z červené řepy. Ochutnat ji můžete v každém místním „baru‟, což je obdoba našich jídelen. Obvykle bývá i jedním z dvanácti pokrmů podávaných o štědrovečerní večeři. V „Encyklopedii staropolskiej‟ Zygmunta Glogera jsem se dočetla, že se původně barszcz [baršč] vyráběl z rostliny Heracleum sphondylium, což je bolševník obecný.

Barszcz můžete vyrábět dvěma způsoby. Jednodušší je v čirém masovo-zeleninovém vývaru povařit naloženou červenou řepu, vývar zcedit, dochutit a můžete podávat.

Složitější je druhá varianta, kdy si necháte řepu zkvasit.

Kvas z řepy

Na kvas z řepy potřebujeme kameninový hrnec o objemu alespoň 1,5 l, plátno, provázek, 3 červené řepy, 2 větší stroužky česneku, 3 bobkové listy, lžičku soli, lžičku celého pepře a 1 litr převařené vlažné vody.

Červenou řepu odrhneme ve vodě kartáčem, nakrájíme ji na kolečka silná 3 mm a ta naskládáme do kameninového hrnce, přidáme stroužky česneku nakrájené na plátky, bobkový list, pepř a sůl. Vše zalijeme vlažnou vodou. Řepa musí být zcela ponořená.

Hrnec přikryjeme plátnem nebo utěrkou, ovážeme provázkem a postavíme na 5 až 7 dnů do teplého tmavého místa.

Po 5 až 7 dnech se na zkvašené řepě vytvoří pěna, tu odstraníme a nálev z řepy zcedíme. Nálev můžeme uchovat několik týdnů v zazátkované láhvi v lednici.

Příprava polévky

Uvaříme silný vývar z kořenové zeleniny, cibule, hovězích a vepřových kostí. Vývar zcedíme, tak aby nám z něj zůstala pouze čirá tekutina. Do vývaru přidáme nálev z červené řepy, vše ohřejeme, ale nemělo by se již vařit, a dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Barszcz by měl být nakyslý.

Pije se buď čirý z mističky nebo jej můžeme servírovat na talíři s rozkrájeným vajíčkem uvařeným na tvrdo, s taštičkami z listového těsta plněnými mletým masem (paszteciki) nebo s pirohy z nudlového těsta s houbami (uszka).

Uszka – pirožky z nudlového těsta s houbami

Náplň:

2 hrsti sušených hřibů nebo 3 větší žampiony a kousek hlívy ústřičné

1 cibule

1 lžíce másla

1 vejce

1 lžička strouhanky

sůl

pepř

čerstvý drcený kmín

Sušené hřiby namočíme alespoň na 4 hodiny do vody. Poté je uvaříme do měkka a slijeme. Vodu z hřibů zachováme, přilijeme ji později do masovo-zeleninového vývaru na barszcz.

Houby nasekáme na malé kousky. Použijeme-li žampiony, nemusíme je vařit, jen je oloupeme a nasekáme na drobno.

Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ji do sklovata na másle. Přidáme houby nebo žampiony s hlívou a kmín, trošinku je podlijeme vodou a dusíme do měkka. V Polsku kmín nepoužívají v takové míře jako u nás a do hub jej nepřidávají.

Do podušených hub zamícháme jedno vejce a lžičku strouhanky.

Těsto:

150 g hladké mouky

1 vejce

špetka soli

Vypracujeme hladké a vláčné těsto, jako na nudle. Těsto rozválíme natenko (cca 1 mm), rozkrájíme ho na čtverce 4×4 cm, na každý položíme trochu náplně. Čtverec přehneme po úhlopříčce na polovinu, kraje k sobě přilepíme. Pokud těsto rychle schne, můžeme kraje potřít studenou vodou a lépe se přilepí. Nakonec slepíme k sobě dva protilehlé konce, čímž vznikne malé ouško. V kuchařské knize W staropolskiej kuchni se píše, že čím menší ouška, tím lepší kuchařka. Ouška jsou velmi podobná raviolám.

Vaříme v osolené vodě cca 10 minut.

Print Friendly, PDF & Email
červená řepahoubytěstoviny

Related Posts

Żurek – polévka z žitného kvásku

Żurek – polévka z žitného kvásku

Minulý týden jsem byla čerpat inspiraci v Polsku, a to dost důkladně, po návratu jsem neměla ani odvahu vlézt na váhu :-). Největším překvapením pro mne bylo, jak všem, s kterými jsem tam trávila nejvíce času, chutnala polská kuchyně, a tak se zbavili některých předsudků. […]

Print Friendly, PDF & Email
Zimní krémová polévka

Zimní krémová polévka

Krémová polévka ze zeleniny, kterou teď v zimě najdete v každém obchodě – dýně, červena řepa, celer a petržel. Barva sice moc lákavá není, ale chuť určitě ano, tedy pokud máte rádi dýni a řepu. Do polévky jsem použila zeleninu v poměru ⅖ dýně a po ⅕ […]

Print Friendly, PDF & Email
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski je polévka, která se servíruje studená, a tak se ideálně hodí do těchto tropických veder. Češi příliš studeným polévkám neholdují a červené řepě také ne, ale těm co ji mají rádi, vřele doporučuji, protože chłodnik je fakt osvěžující. Chłodnik je litevského původu, do […]

Print Friendly, PDF & Email

Arašídovo-karamelová kolečka
Nutella brownies

6 komentáře k “Barszcz czerwony alias polévka z červené řepy”

  • Maryna napsal:
    25. 9. 2019 (16:25)

    Pro Jurek, zákvas dávám podle chuti, někdy i celý z uvedeného množství.

    Odpovědět
  • Jurek napsal:
    20. 9. 2019 (21:21)

    Prosim jaky je pomer vyvar/kvas?

    Odpovědět
  • Anonymní napsal:
    28. 12. 2016 (11:55)

    Mam dotaz pro nas neznale.. do te polevky muzu nalit i nalev se zavarene cervene repy co koupim v obchode? Dekuji za odpovedi

    Odpovědět
    • Maryna napsal:
      28. 12. 2016 (12:23)

      Ano, ale přilévejte postupně, ať to není moc kyselé.

      Odpovědět
  • Anonymní napsal:
    13. 3. 2015 (20:23)

    baršc s oušky byl náš super oblíbený – děda byl Polák a u nich se to dělalo jen jako hovězí vývar, nechat vylouhovat červenou řepu (nezkvašenou, jen uvařenou zvlášť, nechat přes noc) a do nudlového těsta se balila směs z nasekaného hovězího masa s osmaženou cibulkou. No slast nebeská 🙂 Musím udělat.

    Odpovědět
  • Jitka napsal:
    14. 11. 2011 (20:12)

    Dobrota!

    Odpovědět

Napsat komentář: Jitka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020