sobota 13. září 2014

Tatranská Šarlotka



Velmi šťavnatý koláč díky vysoké vrstvě jablek na korpusu z křehkého těsta. Tento druh koláčů je hodně populární v Polsku, kde jim říkají Szarlotka. Ochutnat ji tam můžete téměř v každém mléčném baru (barze mlecznym), kterých je tam stále dost. Škoda, že u nás zmizely. A když už v Polsku nějaký navštívíte, tak rozhodně vyzkoušejte i żurek, barszcz a bigos, nebudete litovat :-).

Suroviny na těsto
250 g hrubé mouky
125 g másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
50 g kysané smetany
4 g prášku do pečiva
na špičku nože vanilkového prášku nebo semínka z půlky lusku
špetka soli

Mouku prosejeme spolu s cukrem a práškem do pečiva, zamícháme do ní sůl a vanilku. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutek, kysanou smetanu a vypracujeme těsto. To rozdělíme na poloviny, jednu zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazničky. Druhou půlku rozmačkáme po celé ploše dortové formy o ∅ 23 cm, jejíž dno jsme předem vyložili pečicím papírem. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 30 minut chladit do ledničky.

Jablečná náplň
1½ kg kyselejších jablek
60 g třtinového cukru (podle kyselosti jablek)
2 lžíce mleté skořice
5 lžic strouhanky

Během chlazení těsta si oloupeme jablka, rozkrájíme na čtvrtky a nakrájíme nebo nastrouháme na plátky. Jablka promícháme s cukrem (dosladíme podle chuti) a skořicí.

Strouhanku opražíme na sucho na pánvičce.

Vychlazené těsto ve formě předpečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Na předpečený korpus rozprostřeme strouhanku, na ni navršíme jablka, lehce je přimáčkneme. Nahoru na jablka nastrouháme na struhadle s velkými očky druhou polovinu těsta. Pečeme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě.

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem, můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou, kysanou smetanou nebo šlehačkou.







17 komentářů:

  1. nádhera, tie šťavnaté jablká a škorica voňajú až sem, určite vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmmmm, vypadá to báječně, moc ráda vyzkouším, miluji kombinaci jablek se skořicí! Děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Ten vypadá výborně. Úplně už si představuji, jak asi chutná. Těsto vypadá krásně křehce a s těmi jablíčky to musí být, jak se říká, hotové nebe v hubě :))

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá vážně suprově mňam:), co lze použít místo hrubé mouky? (tu tady u nás nemáme). Díky za radu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete použít klidně hladkou.

      Vymazat
  5. Marynko, já tě miluju .... tuhle Szarlotku pekla moje babička .....jak já jí zbožňovala ..... kolikrát už jsem si říkala, že jí upeču klukům, jenže jsem neměla recept .....D.Ě.K.U.J.U. .......Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, není zač. Jsem ráda!

      Vymazat
    2. Marynko, měla úspěch !!!!! Děkuju ..... Marki

      Vymazat
  6. Tenhle typ koláčů miluju. Určitě vyzkouším, díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak konečně mám zase na talířku szarlotku na cieplo z krakowskiej kawiarni, kterou jsem si kdysi dávala až moc často a o které už posledních pár let jenom sním ...mňam, je to ono. Díky za recept a fotky, které navnadily. Lucie

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní08.10.14 9:22

    Do tohohle moučníku jsme se v létě v Polsku zamilovali a od té doby jsem marně sháněla recept! Děkuji, Maryno!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Uz se pece ;-) Skvele voni, nemuzu se dockat az ji s pritelovymi rodici ochutname u kavicky ;-) Diky, M.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem koláč také upekla a musím říct, že to rozhodně nebylo naposledy! Byl naprosto luxusní!!! Katka

    OdpovědětVymazat
  11. Úžasný je !!! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji moc :) V týdnu jsem pekla, jen z poloviční porce do malého pekáčku, byla sice nižší, ale fantastická, druhý den ani nemluvím :) Ta strouhanka je tam na spodku jablíček dokonalá :) děkuji za recept, píšu si do sešitu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, taky mám tento koláč moc ráda.

      Vymazat